OM: Vermoorde rugbyster Renée werd ook misbruikt

Bloemen en kaarsjes op de plek waar Renée werd gevonden
Bloemen en kaarsjes op de plek waar Renée werd gevonden © John van der Tol
DEN HAAG - Ferry T., de man die wordt verdacht van de moord op de 23-jarige Renée, wordt ook verdacht van misbruik. Dat bleek dinsdagochtend tijdens de derde inleidende zitting tegen de verdachte voor de Haagse rechtbank. Het Openbaar Ministerie kondigde dinsdag aan dat de tenlastelegging tegen T. wordt uitgebreid met ontucht met de jonge vrouw. Eerder werd al moord ten laste gelegd.
Het lichaam van Renée werd op 23 mei vorig jaar gevonden langs de Doorniksestraat in de Scheveningse Bosjes. Ferry T. werd kort daarna aangehouden als verdachte. Eerder bleek al dat het slachtoffer werd vermoord met een mes, en dat het DNA van de verdachte op het mes is gevonden. Nu stelt justitie dus ook dat T. in de nacht dat Renée verdween haar heeft gedwongen tot ontuchtige handelingen.
T. was dinsdag voor het eerst in persoon aanwezig bij de zitting. Bij de eerste pro forma was hij er via een videoverbinding, bij de tweede zat hij in het Pieter Baan Centrum (PBC) voor zijn psychologisch onderzoek. Het rapport van dat onderzoek is, zes weken nadat het onderzoek werd afgerond, nog altijd niet klaar. Tot ergernis van sommige aanwezigen, onder wie de rugbycoach van Renée, Bonni May. 'Wat doen ze daar bij dat Pieter Baan Centrum', vroeg hij zich af.

Verdachte wil openheid geven

De rechtbank wilde weten of T. tegen de onderzoekers van het PBC meer heeft verteld dan tegen de politie. Dat wist de verdachte niet meer zeker. 'Er zal niet veel verschil zijn', zo zei hij. Wel beloofde hij en zijn advocaat dat ze gaan proberen de gaten in zijn geheugen te vullen.
'We gaan komende tijd nog heel hard ons best doen, zodat ik me zoveel mogelijk kan herinneren en de familie zoveel mogelijk duidelijkheid kan geven, en helderheid over wat er is gebeurd', aldus de verdachte. T. is van plan om bij de inhoudelijke behandeling van de zaak, op 10 mei, alles te vertellen wat hij op dat moment weet.

Slachtofferverklaring

Coach May maakte zich er boos over: 'Hij zit te rekken, rekken, rekken. Maar goed, ik kijk vooral uit naar de straf. Ik hoop dat die in verhouding is, en dat het niet alleen tbs wordt.'
De nabestaanden van Renée hebben gevraagd of ze een schriftelijke verklaring mogen toevoegen aan het procesdossier. Dat is ongebruikelijk, omdat een slachtofferverklaring normaal wordt voorgelezen bij de behandeling van de zaak, zonder dat die deel uitmaakt van het onderzoek, maar het OM, de advocaat van T. en de rechtbank vonden het geen bezwaar om de verklaring in het dossier te voegen. 'Zolang maar duidelijk is dat de rechtbank de tekst niet zal gebruiken als bewijsstuk', zo zei de rechtbankvoorzitter.

Voortgang

Op 29 maart gaat de zaak verder met een volgende pro forma zitting. Dan moeten onder meer het PBC-rapport en nog enkele aanvullende onderzoeken klaar zijn. Op 10 mei, bijna een jaar na de dood van de jonge rugbyspeelster, wordt de zaak inhoudelijk behandeld.