Wel of geen coronaprik voor je kind? Vijf vragen en antwoorden

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
LEIDSCHENDAM-VOORBURG - Kinderen tussen de 5 en 11 jaar krijgen dinsdag een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Bij ouders lijkt er veel twijfel over het wel of niet laten vaccineren van hun kind. De Leidschendamse huisarts Henrike Louwen beantwoordt vragen van ouders in haar praktijk. Als moeder van twee jonge kinderen moet zij ook zelf de afweging maken. Ook bij Omroep West beantwoordt Louwen al een aantal veel voorkomende vragen.
Wat zijn de risico's en bijwerkingen van een coronaprik bij een kind?
De bijwerkingen zijn gelukkig mild en vergelijkbaar met die van andere vaccinaties voor kinderen in het Rijksvaccinatieprogramma. Kinderen kunnen last krijgen van een zere arm, maar ze kunnen ook koorts krijgen en zich ziek en beroerd voelen. Meestal komen bijwerkingen snel na het krijgen van de prik en gaan ze ook snel weer weg.
Heeft het vaccineren van kinderen wel zin? Hun afweersysteem is toch sterk genoeg?
Daar zijn de meningen over verdeeld. Het advies is om het wel te doen. Je ziet dat er door de Omikron-variant meer kinderen ziek zijn geworden dan bij de eerdere varianten. Er zijn ook kinderen die in het ziekenhuis terechtkomen. Het zal jouw kind maar zijn. Maar natuurlijk moet iedere ouder zelf die afweging maken.
Je hebt zelf jonge kinderen, ga je hen laten vaccineren?
Ja, dat ben ik wel van plan. Je ziet dat steeds meer jonge kinderen corona krijgen. Stel je voor dat jouw kind een moeder, schoonmoeder of oma besmet die er echt ziek van wordt. Dat zou ik persoonlijk niet op mijn geweten willen hebben.
Veel volwassenen hebben al een derde prik gekregen. Hoe weten we of kinderen zich straks ook niet steeds opnieuw moeten laten prikken?
De kans is groot dat er steeds opnieuw een booster komt, omdat we steeds weer andere corona-varianten zien. Bij Omikron zie je gelukkig dat de klachten relatief mild zijn. Bij een nieuwe variant weet je dat nog niet. Zolang we nieuwe coronagolven verwachten, zullen we nieuwe boosters nodig hebben. Dus kinderen ook.
Lopen kinderen die al ergens last van hebben - bijvoorbeeld astma of diabetes - een extra risico op bijwerkingen van de prik?
Bij deze kinderen is er juist een extra risico dat ze van corona echt ziek kunnen worden. Ouders moeten dan dus afwegen wat voor hen zwaarder weegt. De mogelijke bijwerkingen van het vaccineren, of de eventuele uitwerking van corona bij hun kind.
Henrike Louwen in haar praktijk
Henrike Louwen in haar praktijk © Omroep West
Kinderen krijgen een lagere dosering van het Pfizer-vaccin. Net als volwassenen krijgen ze twee prikken. Op dit moment zegt de helft van de ouders dat ze hun kind waarschijnlijk laten vaccineren, blijkt uit onderzoek van het RIVM. De andere helft twijfelt nog. De Gezondheidsraad en artsen bestempelen het vaccin als veilig. De keuze voor vaccinatie van jonge, gezonde kinderen ligt bij de ouders, benadrukt het RIVM.