Ramkrakers vernielen Haagse juwelierszaak en laten de nodige sporen achter

De verdachten
De verdachten © Politie
DEN HAAG - Sieraden en horloges met een waarde van zo'n 50.000 euro. Dat is de buit die twee mannen hebben gemaakt tijdens de ramkraak op juwelier Ata aan de Dierenselaan in Den Haag, afgelopen mei. De winkel raakte zwaar beschadigd en de ramkraak was voor de eigenaar de reden om zijn zaak te verkopen. De recherche is nog bezig met het onderzoek naar de daders, die behoorlijk wat sporen hebben achtergelaten.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 18 januari. Meer zaken zijn hier te vinden.
In de nacht van dinsdag 11 op woensdag 12 mei rond 3.50 uur registreren camera's binnen en buiten de winkel precies hoe de daders te werk gaan. Eén van hen zet een scooter klaar en stapt in een Mitsubishi Outlander die in het parkeervak voor de winkel staat. Een andere man komt aan met een grote afvalcontainer, die hij voor het rolluik van de winkel zet.
De Mitsubishi wordt goed gezet en rijdt dan met volle vaart tegen de container aan, waardoor het rolluik en de pui van de winkel al flink beschadigd raken. De container wordt een stukje verplaatst en de auto ramt een tweede keer, waardoor er genoeg ruimte ontstaat om onder het luik door te kruipen en in de winkel te komen.

Snel de buit verzamelen

De man die in de auto zat neemt de taak op zich om zo snel mogelijk zoveel mogelijk sieraden bij elkaar te graaien. Inmiddels is het alarm afgegaan en ook de mistbeveiliging doet zijn werk: binnen de kortste keren staat de juwelierszaak vol mist en is er geen hand voor ogen meer te zien.
De man die buiten blijft, steekt intussen de Mitsubishi in brand en wacht op de scooter tot zijn handlanger naar buiten komt. Zodra hij met de buit achterop zit, scheuren de twee weg in de richting van de Nunspeetlaan.
Bekijk hier hoe de daders te werk gaan:
Grote schade bij Haagse juwelier na geslaagde ramkraak - Team West

Grote schade

De juwelierszaak blijft zwaar beschadigd achter. Uit de inventarisatie van de eigenaar blijkt dat er voor zo'n 50.000 euro aan sieraden en horloges is gestolen. Het was niet de eerste inbraak of ramkraak bij zijn winkel, wel de laatste druppel: hij heeft de zaak inmiddels verkocht.
Zo trof de eigenaar zijn winkel aan
Zo trof de eigenaar zijn winkel aan © Politie
De schade in de winkel was groot
De schade in de winkel was groot © Politie
Uit het politieonderzoek blijkt dat de daders de ramkraak goed hebben voorbereid. De Mitsubishi Outlander is gestolen in de nacht van 25 op 26 maart vanaf de Alkemadelaan in Monster. De kentekenplaten die er op zijn gezet, zijn gestolen vanaf een auto die stond geparkeerd aan de Hof van Europalaan in Delft. De ramauto is op maandag 10 mei al klaargezet bij de winkel aan de Dierenselaan.

Auto klaargezet

Van het klaarzetten van de auto zijn camerabeelden gemaakt. Die maandagavond om 18.10 uur rijdt een oranje Nissan Micra het parkeervak recht voor de juwelierszaak in. Er stapt niemand uit en de auto blijft zo'n zes minuten staan. De Nissan vertrekt op het moment dat de Mitsubishi Outlander aan komt rijden, zodat die kan parkeren. Er stapt vervolgens een man uit de Outlander, die in de richting van de Nunspeetlaan loopt. De wagen blijft vervolgens voor de winkel staan tot het moment van de ramkraak.
De Nissan Micra (links) wordt geparkeerd
De Nissan Micra (links) wordt geparkeerd © Politie
De Mitsubishi Outlander (links) wordt geparkeerd
De Mitsubishi Outlander (links) wordt geparkeerd © Politie
De man die uit de Mitsubishi stapt
De man die uit de Mitsubishi stapt © Politie
De politie wil weten of iemand iets heeft gezien van het parkeren van de auto's op de Dierenselaan. Ook komt de recherche graag in contact met mensen die weten waar de Outlander tussen 26 maart en 10 mei heeft gestaan of waar hij heeft gereden. Ook als de oranje Nissan Micra ergens is gezien in de dagen voor of na de ramkraak, hoort de politie dat graag.

Scooter achtergelaten

In de nacht na de ramkraak ziet een getuige hoe iemand een scooter, een Piaggio Skipper 125cc zonder kentekenplaat, neerzet in de Lau Mazirellaan in Den Haag. Hij trekt een plastic zeil over de scooter, dumpt wat spullen in een container en rent weg.
De achtergelaten Piaggio Skipper
De achtergelaten Piaggio Skipper © Politie
De achtergelaten Piaggio Skipper
De achtergelaten Piaggio Skipper © Politie
De scooter blijkt te zijn gebruikt bij de ramkraak en de politie vindt in de buurt twee zwarte handschoenen en een zwarte jas van Emporio Armani, die één van de daders droeg. Die vondst heeft een DNA-spoor opgeleverd, van een persoon die niet in de DNA-databank staat. Maar dat DNA kan wel worden gebruikt op het moment dat er een verdachte in beeld komt bij de politie, om te verifiëren of hij is betrokken bij de ramkraak.
De gevonden jas
De gevonden jas © Politie

Alle informatie welkom

De twee mannen bij de juwelierszaak zijn op een aantal momenten vrij aardig te zien. De politie hoopt dat iemand ze herkent, mogelijk in combinatie met elkaar, met de gebruikte auto's of scooter of met de gevonden kleding.
Verdachte 1
Verdachte 1 © Politie
Verdachte 1
Verdachte 1 © Politie
Verdachte 1
Verdachte 1 © Politie
Verdachte 2
Verdachte 2 © Politie
Verdachte 2
Verdachte 2 © Politie
Verdachte 2
Verdachte 2 © Politie

Heeft u een tip?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Bel het Team Criminele Inlichtingen: 06-57876279
Of vul een digitaal tipformulier in op politie.nl of Meld Misdaad Anoniem