Deze theaters en musea doen dienst als kapsalon: 'Het is tijd voor actie'

Tess Merlot en Francis van Broekhuizen
Tess Merlot en Francis van Broekhuizen © Linda Hastrich/ANP
REGIO - Geknipt worden terwijl Francis van Broekhuizen of Tess Merlot voor je zingen. Woensdag kun je naar de kapper of de masseur in het theater. Of bootcampen in een museum. De culturele sector is het zat nog steeds dicht te moeten zijn en protesteert op een ludieke manier met Kapsalon Theater. Tijdens een knipbeurt, of in de wachtruimte, kunnen de bezoekers naar optredens kijken.
Bij veel theaters en podia in de regio kun je terecht voor 'Kapsalon Theater'. Talloze artiesten meldden zich de afgelopen dagen spontaan aan om dit ludieke protest te ondersteunen. Kapsalon Theater is een idee van cabaretiers Sanne Wallis de Vries uit Alphen aan den Rijn en Diederik Ebbinge om artiesten toch te laten optreden nu de theaters nog niet open mogen. En dat terwijl de kappers hun vak wel mogen uitoefenen. Ook musea en bioscopen doen mee aan het initiatief en geven er een ludieke invulling aan.
Het coronavirus gooit woensdag wel roet in het eten voor één van de initiatiefnemers:
De Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) steunt de protestactie Kapsalon Theater. Volgens de vereniging hebben theaters bewezen veilig open te kunnen, omdat bezoekers afstand kunnen houden, mondkapjes dragen en met een QR-code worden binnengelaten. 'Dat het kabinet al deze bescherming bij podia nu negeert, maar wel toepast op winkelbezoek of sportbeoefening, is niet geloofwaardig', stelt de vereniging. 'Dit vreet aan het draagvlak voor beperkingen. Daarom is het tijd voor actie.'

Burgemeester Leiden verbiedt acties

Hoewel de Leidse burgemeester Lenferink alle begrip zegt te hebben voor de moeilijke situatie waarin de cultuursector zich bevindt, verbiedt hij de acties die voor woensdag zijn aangekondigd door popcentrum Gebr. de Nobel en Theater Ins Blau in Leiden. Dat laat hij via zijn woordvoerder aan Sleutelstad, mediapartner van Omroep West, weten.
'Ik vind ook dat versoepelingen en een verantwoorde opening mogelijk moeten zijn en maak mij daar ook sterk voor', zegt Lenferink, die ook volop in gesprek is met de culturele instellingen in Leiden. 'Maar er zijn in ons land legale mogelijkheden om actie te voeren. Daar valt het negeren van de coronamaatregelen zoals die op dit moment gelden niet onder. Ik kan die acties daarom niet toestaan.'

'Aanspreken, waarschuwen, beboeten'

Directeur van Gebr. De Nobel Ruud Visser zag zo'n verbod al aankomen en heeft zijn deelname aan Kapsalon Theater daarom aangemeld als officiële manifestatie. Dat is nodig om legaal te mogen demonstreren en kan niet zomaar worden verboden.
Een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen van Den Haag geeft aan dat waar nodig 'gehandhaafd wordt, zoals altijd'. 'We treden op bij excessen en handhaven meldingsgericht', licht de woordvoerder toe. 'Eerst spreken we mensen aan, dan waarschuwen we en later gaan we pas over tot beboeten.'

Deelnemende podia

Voor een bezoek aan Kapsalon Theater moet de bezoeker zich van tevoren aanmelden, een mondkapje dragen en een QR-code laten zien.

DELFT

 • Rietveld Theater | Delft
  Optredens van Roes Speelt: Judith Adrienne en Sophie Laurence om 16.30 uur. Via de socials wordt later evt. meer gecommuniceerd.

DEN HAAG

 • Amare | Den Haag
  Het nieuwe culturele hart van Den Haag Amare verandert woensdag even in een sportschool. Bij Amare Gym krijgen bezoekers meerdere ‘work-outs’ van het Residentie Orkest op de muziek van de Boléro. Een aantal ensembles, bestaande uit studenten van het Koninklijk Conservatorium, zal spelen tussen de work-outs door met onder andere oude muziek, klassiek en jazz. Je kunt komen meedoen en natuurlijk ook gewoon komen kijken.
 • Museum Beeld en Geluid | Den Haag
  Volg een Eighties Bootcamp bij Beeld en Geluid. De begeleide les van een uur wordt twee keer gehouden, om 12.00 uur en 16.00 uur. De Museum Gym is de hele middag geopend van 12.00 tot 17.00 uur en gratis te bezoeken.
 • Theater Dakota | Den Haag
  Theater Dakota is woensdag Beautysalon Dakota met een kapster en visagiste die de bezoekers knippen en opmaken terwijl ze luisteren naar Tess Merlot en Michael Varekamp.
 • Theater Diligentia | Den Haag
  Tijdens deze voorstelling kunnen bezoekers worden geknipt en ondertussen voeren Sjaak Bral, Francis van Broekhoven, Lucinda Sedoc en Kikki Schippers een gevarieerd theaterprogramma op.
 • Restaurant Greens | Den Haag
  Op het terras zijn optredens van het gelegenheidstrio Jaime Nanoha, Vita Pagie & Max Douw.
 • Kinderboekenmuseum Den Haag
  Dansen met Dolfje, krachttraining met Kikker en pilates met Pippi: het Kinderboekenmuseum verandert woensdag in de meest inspirerende gym van Nederland. Speciaal voor alle fitte Floddertjes en actieve Abeltjes die een mentale boost kunnen gebruiken, biedt het museum om 14.00 uur een wel heel bijzondere sportles.
 • Kunstmuseum Den Haag (let op dit is vrijdag!)
  Kunstmuseum Den Haag kiest voor een twist: gym for your mind. Op vrijdagmiddag 21 januari opent het de deuren voor mensen die de speciale mindfulnesstour wil volgen. Dit kan in de tentoonstellingen Paula Rego, Grayson Perry, William Engelen en 'Ontdek het moderne'.
 • Studio LOOS | Den Haag
  Bij Studio Loos is Augusto Silva 'your hellish hairdresser with divine hands'. De line-up wordt nog bekend gemaakt.
 • Nationale Theater Den Haag | Koninklijke Schouwburg
  De bezoekers kunnen woensdag in de Koninklijke Schouwburg repetities bijwonen van voorstellingen die de komende periode op de planning staan om in première te gaan. Op het programma staan onder meer een repetitie van de Leedvermaak-trilogie van regisseur Eric de Vroedt en previews van de voorstellingen OustFaust en Oma is een avatar.
 • Theater De Nieuwe Regentes | Den Haag
  Wachtend op een knipbeurt in de 'wachtruimte' zijn er optredens van onder meer Carlos Ema & Erminia Fernández Córdoba, Tess Merlot, en Lilo van Girls in Woods. Let op: de kappers knippen en stylen, maar kunnen niet verven of wassen, een kaartje geeft geen garantie op een knipbeurt.
 • Panorama Mesdag | Den Haag
  Woensdag kun je je kunstbooster halen in Museum Panorama Mesdag bij de grootste Mind Fuck van Nederland, het Panorama van Scheveningen! Of laat je geest boosten met de vaste collectie of de panoramafotografie van Siebe Swart.

GOUDA

 • Goudse Schouwburg en Cinema Gouda
  De Goudse Schouwburg en Cinema Gouda doen niet mee met Kapsalon Theater, maar voeren op een andere manier actie. Er is een belactie gestart. De komende dagen worden vaste bezoekers gebeld om even bij te praten. Tineke Maas, directeur van De Goudse Schouwburg en Cinema Gouda: 'We missen ons publiek enorm, willen weten hoe het met ze gaat en ook graag weten waar gasten naar verlangen en zich op verheugen als we binnenkort weer open gaan. Daarom hebben we besloten om zelf contact te zoeken.'

LEIDEN

 • Theater Ins Blauw | Leiden
  Bij dit Leidse theater kan je terecht voor een masseur of een afspraak in de kapsalon. Terwijl de bezoeker in de wachtruimte zit, zijn er optredens van o.a. DansBlok, De Leidse Klezmerband Di Krenitse, Sophia Blyden met Willie Darktrousers en anderen. Kaarten zijn gratis, maar je moet wel reserveren. Je kiest zelf het tijdstip voor de wachtrij van de massage, en de wachttijd bij de masseur duurt één uur. Houd er rekening mee dat de masseurs te druk zijn en dat niet iedereen gemasseerd kan worden. Je rekent voor je massage bij hen persoonlijk af.
 • Gebr. de Nobel | Leiden
  Na het maken van een afspraak kan je met een mondkapje en geldige QR-code terecht voor een nieuwe coupe, of je kunt plaatsnemen in de wachtruimte. Kappers: The Parlour en Sigrid Zuijderduin. Deur open tussen 15.00 - 17.00 uur. Meer info volgt via socials.