Haagse politiek lonkt weer voor ex-wethouder en corruptieverdachte Rachid Guernaoui

Voormalig wethouder Rachid Guernaoui
Voormalig wethouder Rachid Guernaoui © ANP
DEN HAAG - De politieke toekomst ziet er voor Rachid Guernaoui weer een stuk rooskleuriger uit. Tweeënhalf jaar geleden stuurde de Haagse gemeenteraad de Groep de Mos-wethouders Guernaoui en Richard de Mos de laan uit, omdat ze door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht worden van corruptie. De Mos keerde vrijwel direct terug als fractievoorzitter van zijn partij, maar Guernaoui kwam lange tijd thuis te zitten. Nu lijkt ook hij na de gemeenteraadsverkiezingen weer plaats te kunnen nemen in de lokale politieke arena. Guernaoui staat op een verkiesbare vijfde plek op de lijst van Hart voor Den Haag/Groep de Mos.
Bent u tevreden met uw vijfde plek?
Ja, ik ben heel tevreden. Het betekent dat de kans heel groot is dat ik raadslid kan worden en dat ik ook weer wethouder kan worden, want ik ben wethouderskandidaat voor Groep de Mos.
Hart voor Den Haag/Groep de Mos heeft in totaal vier wethouderskandidaten. Naast u zijn dat Rita Verdonk, voormalig PvdA-wethouder Constant Martini en Richard de Mos. Hoe reëel is het dat de partij in het college komt met zoveel wethouders?
Het is eerst aan de kiezers, maar ik verwacht dat we een goed resultaat gaan neerzetten. Ik denk dat we uitkomen op vijftien zetels, dus bijna een verdubbeling van het huidige aantal zetels. Als dat lukt gaan we onderhandelen en zullen we meerdere wethouders leveren. Daar ben ik er dan eentje van.
Rachid Guernaoui (50) heeft zich in 2017 aangesloten bij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Daarvoor was hij jarenlang lid van D66 en was hij voor die partij raadslid in Den Haag en daarna een paar jaar D66-fractievoorzitter. In 2017 vertrok Guernaoui bij D66, omdat zijn poging om Ingrid van Engelshoven als wethouder in Den Haag op te volgen mislukte. Hij maakte de overstap naar Groep de Mos en werd voor deze partij in 2018 wethouder. In 2019 nam hij ontslag nadat er een motie van wantrouwen tegen hem en zijn partijgenoot Richard de Mos werd aangenomen. Aanleiding van de motie was het corruptieonderzoek dat het OM is gestart. Het OM verdenkt de oud-wethouders van ambtelijke corruptie, omkoping en schending van het ambtsgeheim.
U bent wethouderskandidaat, maar u bent – net als Richard de Mos – nog altijd verdachte in een corruptieonderzoek. Dat was voor de coalitiepartijen twee jaar geleden de reden om u en De Mos uit het college te zetten. Waarom schat u uw kansen om weer wethouder te worden hoog in? Er is sindsdien toch niets veranderd?
Omdat van die verdachtmakingen niets klopt. Als er al iets was, dan zou ik nu al lang veroordeeld zijn geweest. Alles duurt zo lang omdat het OM niets heeft. Er is niets gebeurd.
Maar er is nog geen inhoudelijke behandeling geweest van de zaak en het is vooral heel stil aan de kant van justitie. Daardoor weten we niet of u wel of niet schuldig bent.
Van Richard en mij heeft iedereen kunnen horen wat de verdenkingen zijn en daar hebben wij op gereageerd. Wij zijn ervan overtuigd dat wij niets verkeerds hebben gedaan. Het OM is alleen maar aan het rekken en het gaat allemaal nog langer duren. Ik moet op verzoek van een andere verdachte als getuige gehoord worden in deze zaak en die verhoren zouden in februari of maart plaatsvinden. Maar deze verhoren zijn inmiddels ook verschoven naar eind mei.
Geeft justitie een verklaring voor de vertraging?
De standaardverklaring is dat het een complexe zaak is en dat zorgvuldigheid voorop staat. Soms wordt corona ook als verklaring ingezet. Maar hierdoor duurt het allemaal eindeloos lang en zitten Den Haag, ik, Richard en de partij al jaren te wachten. We worden hierdoor gegijzeld door het OM. Maar gelukkig kan ik weer verder in de politiek. En de verkiezingen gaan verandering brengen, want de kiezer beslist in Den Haag wie er in het bestuur komen, niet het OM. Als wij groot genoeg worden dan kunnen we weer met andere partijen een coalitie vormen.
Richard de Mos (l) en Rachid Guernaoui (m) na het indienen van hun ontslag als wethouder.
Richard de Mos (l) en Rachid Guernaoui (m) na het indienen van hun ontslag als wethouder. © ANP
Richard de Mos hebben wij de afgelopen tijd in de raad gezien. Wat heeft u al die maanden eigenlijk gedaan?
Ik ben weer aan het werk gegaan bij het ministerie van Binnenlandse Zaken als programmamanager van ICT-projecten. En ondertussen ben ik bezig bij Hart voor Den Haag. Ik coördineer de vrijwilligers. Ik ben altijd betrokken gebleven bij de partij en heb contact gehouden met raadsleden, partijleden en Richard. Ik heb op die manier achter de schermen mijn steentje bijgedragen. Daarnaast heb ik het klasje gedaan voor mogelijke kandidaat-raadsleden en gesprekken gevoerd met de selectiecommissie.
Dus u heeft ook gesprekken gevoerd met Hero Brinkman in 'het klasje'?
Ik heb Hero Brinkman in het klasje meegemaakt inderdaad en wij hebben samen opdrachten gedaan.
Was u het die hem een onvoldoende heeft gegeven?
Nee, ik was zelf kandidaat en zat niet in de selectiecommissie. Ik heb dus geen oordeel gegeven.
Voormalig PVV-Kamerlid Hero Brinkman was in de race om op de kieslijst van Groep de Mos te komen, maar daar ging een streep door zo bleek vorige week. Brinkman zou volgens De Mos niet geschikt zijn gebleken en hij zou zijn gezakt voor het Groep de Mos-klasje. Dat weerspreekt het oud-Kamerlid. Brinkman zegt dat hij uit de partij is gegooid omdat hij een 'integriteitskwestie' heeft aangekaart bij het meldpunt Integriteit van de gemeente Den Haag.
Er klonk na de presentatie van de kieslijst van Groep de Mos kritiek op het feit dat er maar één vrouw in de top 10 staat. Dat is nogal weinig, vindt u ook niet?
Het is wel voor het eerst dat wij een vrouwelijke wethouder kunnen leveren. Ook staat er voor het eerst een vrouw op plek twee. Dat is ook nieuw. Toen ik bij Hart voor Den Haag begon bestond de fractie uit drie mannen en toen ik erbij kwam waren er vier mannen.
Maar het kan toch niet zo zijn dat er maar één geschikte vrouw te vinden is voor Groep de Mos?
Dit is de afweging die de commissie heeft gemaakt. Op twee staat de eerste vrouw, daarna eentje op 12, eentje op 16 en nog een vrouw op 20. Ik denk dat het goed is als er meer vrouwen bij komen. Over vier jaar zijn er nieuwe ronden en nieuwe kansen en misschien staan er dan meer vrouwen op de lijst.
Rachid Guernaoui
Rachid Guernaoui © Omroep West
De afgelopen week kwamen er verhalen van binnen de partij naar buiten. Zowel raadslid Janice Roopram als Hero Brinkman – allebei staan niet op de kieslijst – zeggen dat er iets mis is met de partijfinanciering. Weet u waar zij het over hebben?
Nee. Als er daadwerkelijk wat aan de hand is, moeten ze met bewijs komen en man en paard noemen. Dat doen ze niet. Ik heb geen enkele aanleiding om te denken dat er zaken niet kloppen. Wij financieren onze campagne met donateurs en sponsors. Die hebben wij nodig omdat wij geen landelijke subsidie krijgen. Dat doen wij allemaal volgens de regels. In tegenstelling tot landelijke partijen als de VVD en D66, die miljoenen ophalen, voeren wij campagne met kleinere bedragen.
De lokale VVD en D66 halen toch geen miljoenen op voor hun campagne?
Zij maken wel gebruik van die miljoenen die de landelijke partijen ophalen. De lokale afdelingen profiteren daarvan.
Maar u weet dus niet waar Roopram en Brinkman het over hebben?
Nee, als mensen kritiek hebben dan zou ik zeggen: doe dat als je nog meedoet.
Roopram zegt dat zij dat gedaan heeft en dat het haar niet in dank is afgenomen?
Ik was niet bij die gesprekken aanwezig. Ik weet zeker dat er niets mis is met onze partijfinanciering. Het klopt allemaal. Ik vind het jammer dat Janice niet meer bij ons op de lijst staat, maar zo gaan die processen soms.
Richard de Mos en Rachid Guernaoui
Richard de Mos en Rachid Guernaoui © ANP
Heeft u zin in de campagne?
Daar heb ik heel veel zin in. We hebben mooie campagneplannen en een mooi verkiezingsprogramma. Het is denk ik het dikste van heel Nederland.
Ik hoorde dat het 150 pagina's dik is?
Gisteren stond het op 167 pagina's en het staat vol met goede ideeën.
Wie gaat dat lezen?
De kiezer. Mensen die willen lezen wat we gaan doen, waarom we dat gaan doen en hoe we dat gaan doen. Daarvoor hebben we een mooi programma geschreven waarin staat waarom we dingen in Den Haag gaan veranderen en hoe we de stad beter willen maken. Ik zie dat andere partijen verkeerd bezig zijn en dat moet anders. Dat lukt alleen maar met een sterk Hart voor Den Haag.