Protestactie Kapsalon Theater: dwangsommen in Leiden, knippen in Diligentia

Theater Diligentia is voor één middag een kapsalon waar wordt opgetreden
Theater Diligentia is voor één middag een kapsalon waar wordt opgetreden © Omroep West
REGIO - De culturele sector protesteerde woensdag op een ludieke manier tegen de voortdurende coronasluiting. Theaters veranderden in kapsalons met live optredens, musea openden de deuren als sportschool. Verschillende plekken in de regio zijn bezocht door boa's. De Koninklijke Schouwburg in Den Haag kreeg een waarschuwing en in Leiden werden voorwaardelijke boetes uitgedeeld. Lees hier al het nieuws van deze woensdag terug.
'Kapsalon Theater' is een idee van cabaretiers Sanne Wallis de Vries uit Alphen aan den Rijn en Diederik Ebbinge om artiesten toch te laten optreden nu de theaters nog niet open mogen. En dat terwijl de kappers hun vak wel mogen uitoefenen. Ook musea doen mee aan het initiatief en geven er een eigen invulling aan onder de noemer 'Museum Gym'.

Dwangsommen opgelegd in Leiden

Zoals al was aangekondigd staat burgemeester Henri Lenferink (PvdA) van Leiden de acties van de Leidse culturele centra Gebr. de Nobel en theater Ins Blau inderdaad niet toe. 'Toen de deuren om 14.00 uur opengingen, waren alle tijdslots al volgeboekt', vertelt artistiek leider Kees van Leeuwen van Ins Blau aan Sleutelstad, mediapartner van Omroep West. 'Alleen stonden om 14.30 uur de boa's al op de stoep.'
Van Leeuwen kreeg geen waarschuwing, maar er werd direct een last onder dwangsom opgelegd van 4900 euro. Dat is een voorwaardelijke boete. Als de handhavers later vanmiddag terugkomen en de actie is nog steeds gaande, dan moet het door de gemeente gesubsidieerde theater de boete echt betalen. Ook Gebr. de Nobel kreeg een voorwaardelijke boete.
Boa's in Gebr. de Nobel
Boa's in Gebr. de Nobel © Sleutelstad/Emile van Aelst

Haren knippen op het podium van Diligentia

Op het podium van Theater Diligentia in Den Haag wordt geknipt. Tijdens het kappersbezoek kunnen mensen genieten van optredens van Sjaak Bral, Francis van Broekhoven, Lucinda Sedoc en Kikki Schippers. Boa's van de gemeente Den Haag hebben poolshoogte genomen bij Diligentia, meldt een verslaggever van Omroep West. Het protest gaat wel gewoon door.
Haren knippen op het podium van Theater Diligentia

Zilvermuseum Schoonhoven geopend als winkel

'Wij hebben vandaag de winkel van ons museum geopend om te laten zien dat we het niet eens zijn met de huidige maatregelen. Ook de tentoonstelling van Maja Houtman en Karin Kortenhorst op de eerste etage is open voor publiek, want alles wat daar te zien is, is ook te koop. In feite is het dus gewoon een winkel', zegt Marcel Teheux van het Zilvermuseum in Schoonhoven tegen RTV Krimpenerwaard, mediapartner van Omroep West.
'De onderliggende boodschap is dat cultuur heel belangrijk is. Er wordt heel makkelijk overheen gestapt en musea moeten verplicht gesloten blijven, maar cultuur is voedsel voor de geest. Het is niet alleen belangrijk voor volwassenen, maar juist ook voor kinderen.'
Er zijn vandaag al een aantal mensen komen shoppen in het museum. 'We hebben ook al wat dingen verkocht en eigenlijk is iedereen die is geweest enthousiast over het museum. Stiekem zit ik wel te wachten tot de handhaving komt, want de gemeente heeft gezegd dat ze wel willen handhaven. Wat ik ook begrijp, want het is hun taak. Dus ik ben benieuwd of ze wel of niet komen', aldus Teheux.
© RTV Krimpenerwaard

Rietveld Theater in Delft stopt protestactie na komst boa's

Kapsalon Theater is in Delft op het laatste moment niet doorgegaan. Woensdagochtend kwamen de boa's al vroeg aan bij het Delftse Rietveld Theater. Ook burgemeester Marja van Bijsterveldt (CDA) van Delft gaf gehoor aan de kreet van het veiligheidsberaad. Er zou gehandhaafd worden. Het theater moest vervolgens op het laatste moment tóch nog de kappers en masseuses afzeggen.
Een omwonende van het theater vertelt tegenover Omroep Delft, mediapartner van Omroep West, dat hij geknipt zou worden. Pas op het laatste moment werd de actie afgeblazen. 'Het is een beetje het maximaal haalbare. Ik hoopte op deze manier toch nog het theater te steunen. Jammer dat het stadsbestuur daar een stokje voor steekt.'
Ook bij het bestuur van het theater is de teleurstelling groot. 'Het is jammer dat niet iedereen meer erbij kan zijn. Het had leuk geweest om samen met een aantal bedrijven hier actie te voeren', vertelt Frans Linthorst, bestuurslid bij het Rietveld Theater. 'Het had mooi geweest om een voorstelling in elkaar te zetten terwijl hier in het theater gewerkt werd.'
Het betekent overigens niet dat er helemaal niets door ging. Uit protest zond het theater toch nog een livestream uit. 'De artiesten zijn er wel, maar de essentie van onze beweging is nu natuurlijk weggehaald op deze manier. Omdat juist die samenwerking fijn zou zijn met ondernemers in de stad. Dat is erg teleurstellend. Maar we zijn wel blij met het statement dat we alsnog maken vandaag, toch had het wel wat sterker gemogen', sluit het bestuurslid af.
Kapsalon Theater in Delft
Kapsalon Theater in Delft © Omroep Delft

Francis van Broekhuizen zingt 'Telkens weer'

De Haagse operazangeres Francis van Broekhuizen doet samen met pianist Gregor Bak uit Delft op geheel eigen wijze mee aan Kapsalon Theater.

'Beveiliger' Jochem Myjer

De bekende Leidse cabaretier Jochem Myjer is present in de Kleine Komedie in Amsterdam.

Schouwburg Den Haag zet actie door na waarschuwing boa's

De Koninklijke Schouwburg Den Haag heeft een officiële waarschuwing van de gemeente gehad. De locatie heeft desondanks besloten de actie door te zetten, aldus een woordvoerder. De boa's hebben in de foyer van de schouwburg gesproken met de directeur en een officiële waarschuwing uitgedeeld. Inmiddels is de zaal van de schouwburg gevuld met bezoekers, zo'n 100 à 150 mensen. Volgens een medewerker van de Koninklijke Schouwburg hebben de boa's gezegd dat de voorstelling mag duren tot 13.30 uur, maar dat deze dan moet stoppen. Dat is precies het tijdstip waarop de Koninklijke Schouwburg zelf van plan was te stoppen met de actie.
Geopende Koninklijke Schouwburg krijgt bezoek van boa's
In de voorstelling zitten geen kappersstoelen. Wel worden er drie fragmenten gespeeld uit drie verschillende voorstellingen. Alle bezoekers houden anderhalve meter afstand en hebben hun QR-code laten scannen.
In het cultureel centrum Amare in Den Haag staat ook een muziekoptreden met bezoekers gepland, dat om 15.00 uur van start gaat. Boa's hebben gezegd dat die voorstelling niet mag doorgaan en dat zij gaan controleren of die oproep nageleefd wordt, aldus zakelijk directeur Leontien Wiering. Directeur Jan Zoet benadrukt dat Amare ook dient als Koninklijk Conservatorium, 'een plek waar gewoon muziek gemaakt mag worden'.
Een Kapsalon Theater-voorstelling in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag
Een Kapsalon Theater-voorstelling in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag © ANP

Bootcamp in Museum Beeld en Geluid in Den Haag

In Museum Beeld en Geluid wordt actief gesport door mensen in kleurrijke trainingspakken in de stijl van de jaren '80. Het museum organiseert een bootcamp voor maximaal 20 mensen per keer. 'We willen het wrange verschil laten zien dat de sportscholen wel open mogen en de musea niet', zegt directeur Elke Smelt.
Bekijk hieronder onze video:
Bootcamp in het museum: 'We kunnen en moeten open'
'We zijn al twee jaar het braafste jongetje van de klas en willen bewijzen dat we binnen de mogelijkheden veilig open kunnen. We vinden het geoorloofd om ons één dag niet aan de regels te houden', zegt ze over het feit dat het museum eigenlijk dicht moet zijn.
'Ik heb nog geen boa's gezien', vertelt Smelt tijdens de eerste bootcamp rond 12.15 uur. 'Maar misschien komen ze nog.' Een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen van Den Haag gaf dinsdag aan dat waar nodig 'gehandhaafd wordt, zoals altijd'. 'We treden op bij excessen en handhaven meldingsgericht', licht de woordvoerder toe. 'Eerst spreken we mensen aan, dan waarschuwen we en later gaan we pas over tot beboeten.'
In Beeld en Geluid in Den Haag wordt een bootcamp georganiseerd
In Beeld en Geluid in Den Haag wordt een bootcamp georganiseerd © Omroep West

Wandeling door Goudse museumkerk gaat naar buiten

De geplande 'sportieve wandeling' in de museumkerk Sint-Jan in Gouda gaat niet door. In overleg met de Veiligheidsregio Hollands Midden is besloten om de actie buiten te houden. De manifestatie wordt vanaf 15.30 uur begeleid door klokgelui en muziek die de stadsorganist vóór het gebouw gaat spelen. 'Kom ook in beweging, we zien je graag onder de toren van de Sint-Jan', meldt het museum.

Sanne Wallis de Vries in quarantaine

Het coronavirus gooit wel roet in het eten voor één van de initiatiefnemers.