Kinderlokker (50) bekent schuld: 'Hij kroop bij kinderen in hun hut'

Marco de W. in de rechtbank
Marco de W. in de rechtbank © Theresa Hartgers
WADDINXVEEN - Marco de W. (50) uit Waddinxveen heeft bekend dat hij 27 kinderen heeft gevraagd om hun broek naar beneden te doen en aan hun geslachtsdeel te zitten. Dat bleek woensdag tijdens de eerste pro formazitting in de rechtbank. De W. sloeg toe in Gouda, Waddinxveen en Gouderak. Hij werd opgepakt in oktober vorig jaar, vlak nadat hij twee meisjes had aangesproken langs de IJssel in Gouderak.
De 50-jarige man sprak in 2019, 2020 en in het voorjaar en de zomer van 2021 kinderen aan en misbruikte een aantal van hen. Hij vroeg de kinderen, zowel jongens als meisjes, om hun geslachtsdeel te laten zien. Acht kinderen renden weg, bij drie kinderen zou hij hebben gekeken naar hun geslachtsdeel, bij acht kinderen zou hij zijn eigen geslacht hebben betast terwijl ze keken en bij drie jongens zou hij aan hun piemel hebben gezeten, aldus het Openbaar Ministerie (OM).
De kinderen die hij aansprak waren tussen de 6 en 11 jaar oud. Zo'n dertig ouders volgden de zitting vanuit een videozaal in de rechtbank. Advocaat Robert van der Laan staat alle ouders bij. 'Het begon met een klein groepje, maar er kwamen steeds meer zaken bij. Ook kinderen die in 2019 zijn aangesproken en die zich nu pas hebben gemeld,' zegt de advocaat.

Kroop bij kinderen in hut

De officier van justitie las in de rechtbank een lange tenlastelegging voor, waarin ze uitgebreid inging op de werkwijze van Marco de W. 'Hij dwong een meisje in Gouderak om van haar fiets te stappen, pakte haar stuur, maakte een beweging met zijn vuist en dreigde haar neer te slaan. Een ander meisje dreigde hij in de IJssel te gooien als ze haar panty en onderbroek niet naar beneden zou doen.'
De officier vertelde dat de kinderlokker ook toesloeg in park 't Groene Eiland. 'Daar kroop hij bij drie kinderen in hun hut en bestastte zichzelf en de kinderen. Tegen twee meisjes zei hij dat hij de boswachter was en dat ze de natuur beschadigden, maar als ze hun broek naar beneden deden zou hij niks zeggen.' De Waddinxvener wordt inmiddels verdacht van 27 incidenten. Dat waren er 25, maar in een verhoor twee dagen geleden heeft hij bekend nog twee meisjes te hebben lastiggevallen.

Bijeenkomst voor alle ouders

De politie arresteerde Marco de W. op 8 oktober vlak nadat hij twee meisjes had aangesproken in Gouderak. 'Door een snelle melding, een goed signalement en buurtbewoners die hem zagen fietsen,' vertelt Van der Laan. Sindsdien zit hij vast en voorlopig blijft hij ook vastzitten, bepaalde de rechter.
Omdat de zaak veel los heeft gemaakt in Gouda en de twee omliggende dorpen, was er een woordvoerder van de Goudse burgemeester Pieter Verhoeve aanwezig in de rechtbank. 'De burgemeester is heel betrokken bij deze zaak. Wij hebben in december een bijeenkomst voor alle ouders georganiseerd. Het viel mij op dat ze allemaal heel open en beheerst waren. Ook heeft slachtofferhulp met alle ouders individueel contact gezocht.'

Onderzoek door psychiater

Het OM wil dat De W. door een psychiater wordt onderzocht. Volgens zijn advocaat werkt hij aan alles mee. 'Hij kan hier niet op eigen kracht uitkomen en heeft zo snel mogelijk een behandeling nodig.' Die behandeling laat nog even op zich wachten. De zaak wordt in juni inhoudelijk behandeld. De rechtbank heeft daar twee dagen voor uitgetrokken.