Groep van zeven flamingo's strijkt neer langs kust van Ter Heijde

© Omroep West
TER HEIJDE - Naast de zeemeeuwen en aalscholvers doken er woensdag ineens een paar exoten op langs de kust van Ter Heijde: een groep flamingo's. Niet alledaags, maar volgens volgens natuurorganisatie Natuurlijk Delfland ook weer niet zo gek.
'Ze zijn wel vaker gezien in de Zeeuwse en Zuid-Hollandse wateren', zegt Geert van Poelgeest van natuurorganisatie Natuurlijk Delfland tegen mediapartner WOS. 'De strandgangers vonden het wel heel bijzonder. De beestjes zijn veelvuldig gefotografeerd door voorbijgangers.'
De vogels voelen zich prima op hun gemak in zee:
Pootjebaden in zee, flamingo's kiezen Westlandse kust uit
Mogelijk waren de vogels Chileense flamingo's. Net over de grens in Duitsland ligt het natuurgebied Zwillbrocker Venn en daar broedt een kolonie van deze Chileense flamingo's.

Flamingo's bij Pijnacker

Buiten de broedtijd worden de vogels vaak in Nederland gesignaleerd. Ook binnen de regio doken eerder flamingo's op. Zo streek er in 2020 een groep van zeven neer in natuurgebied De Groenzoom bij Pijnacker. De vogels trokken veel bekijks. Tientallen vogelspotters uit het hele land kwamen naar gebied om ze te fotograferen.