Half jaar cel voor man die met fakkel voor deur minister Kaag stond

Een screenshot uit de livestream
Een screenshot uit de livestream
DEN HAAG - De man die begin deze maand met een brandende fakkel voor het huis van politica Sigrid Kaag stond, is woensdag veroordeeld tot zes maanden cel. De politierechter in Den Haag veroordeelde de vrouw die alles filmde en rechtstreeks uitzond tot vier maanden cel. Ook krijgen ze een contact- en gebiedsverbod voor onder anderen Kaag en andere leden van het kabinet.
De 29-jarige Amsterdammer Max van den B. stond met een brandende fakkel voor het huis van de D66-minister van en schreeuwde complotleuzen. Ook belde hij bij haar aan. Dit alles was rechtstreeks op sociale media te volgen, gefilmd door de 44-jarige Eline van 't N. Zij filmde ook in de woning van de politica en bracht de kinderen van Kaag in beeld. Ze hoorde het vonnis huilend aan en riep tegen de rechter dat hij 'niet goed bij zijn hoofd' was.
'Dreiging met geweld is ontoelaatbaar', zei de politierechter. Dat alles gefilmd werd en op internet terechtkwam, maakte de situatie voor Kaag nog dreigender. 'U had de livestream kunnen afkappen, maar dat deed u niet', zei hij tegen Van 't N., die aangaf met zijn stevige straf 'een signaal' te willen afgeven. 'U wilde zelf uw actie onder een breder publiek brengen, dan is het belangrijk een breed publiek ervan te doordringen dat dit niet de juiste manier is.'

'Belangrijk signaal'

Kaag noemt de uitspraak van de rechter een 'belangrijk signaal'. 'Ik ben de rechter en het Openbaar Ministerie dankbaar, maar ben ook opgelucht', zegt ze. Kaag is 'bang dat het een keertje mis zal gaan. Dan moeten we niet verbaasd zijn, wie het ook zal treffen.'
De twee zijn ook schuldig aan het bedreigen van voormalig topambtenaar Joris Demmink. Eveneens met draaiende camera gingen ze verhaal halen bij een sociëteit in Den Haag waar Demmink lid is en dreigden met de doodstraf. Demmink deed aangifte. Zijn naam duikt vaker op in kringen van complotdenkers, die Demmink een pedofiel noemen, hoewel er nooit enig bewijs is gevonden.

Hoger beroep nog niet duidelijk

De advocaten van beide verdachten weten nog niet of ze in hoger beroep gaan. Tegen alle twee was een celstraf van negen maanden geëist.