Coronavirus: Minister kijkt naar coronamodellen, KLM schrapt vluchten

KLM schrapt vluchten vanwege ziekteverzuim door corona
KLM schrapt vluchten vanwege ziekteverzuim door corona © ANP
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van donderdag 20 januari.

KLM schrapt vluchten vanwege ziekteverzuim

De KLM gaat vluchten annuleren tussen 7 februari en 13 maart. Aanleiding is het hoge ziekteverzuim door coronabesmettingen en de verplichte quarantaine. Door vluchten te schrappen hoopt de luchtvaartmaatschappij de druk te verlichten voor personeel dat wel aan het werk kan.
Hoeveel vluchten uiteindelijk niet door zullen gaan en welke bestemming die vluchten hebben, is nog niet duidelijk.

Minister houdt coronamodellen tegen het licht

Minister Ernst Kuipers gaat samen met het RIVM kijken of de modellen en prognoses die worden gebruikt bij het coronabeleid, uitgebreid kunnen worden. Meer modellen kunnen volgens hem zorgen voor een 'zorgvuldiger afweging', zei hij in de Tweede Kamer. Verschillende politieke partijen hebben zorgen over de naar hun idee beperkte informatie waarop besluiten worden genomen, ook omdat het vaak niet helemaal duidelijk is of de modellen wel kloppen.

'Korfbalcompetities beginnen op 5-6 februari'

Als het kabinet komende dinsdag op de persconferentie bekendmaakt dat sportwedstrijden weer worden toegestaan, beginnen de zaalcompetities in het weekend van 5-6 februari. 'Bij elk later moment kan de zaalcompetitie tien tot veertien dagen na de betreffende persconferentie van start gaan', stelt het korfbalverbond in een verklaring. 'Mocht de zaalcompetitie kunnen starten, dan gaat de competitie in het breedtekorfbal verder zoals gepland was. Voor het wedstrijd- en topkorfbal - uitgezonderd de (reserve) Korfbal League - maakt het KNKV een nieuwe indeling en een nieuw programma.'
Rosanne Visscher van Tempo uit Alphen aan den Rijn
Rosanne Visscher van Tempo uit Alphen aan den Rijn © OrangePictures

Halve marathon Midden-Delfland afgelast

De halve marathon van Midden-Delfland gaat voor het tweede jaar op rij niet door. Dat meldt WOS, mediapartner van Omroep West. De hardloopwedstrijd had zondag 13 februari moeten plaatshebben.
'Er zijn te veel risico's om het een en ander te organiseren', schrijft de organisatie in een verklaring. 'Door de verwachte toename van het aantal besmettingen en de daarmee mogelijk gepaard gaande uitval van vrijwilligers en potentiële lopers lijkt ons dit het juiste besluit.'

Coronacijfers deze donderdag

De afdelingen in ziekenhuizen waar coronapatiënten worden behandeld worden steeds leger. Op de intensive cares liggen nu nog 289 patiënten met het coronavirus onder de leden, dertien minder dan woensdag. De laatste keer dat dit aantal onder de 300 lag was tweeënhalve maand geleden, op 6 november 2021.
  • 39.978 nieuwe coronabesmettingen (woensdag: 38.282)
  • 133 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen (totaal: 834, -12 ten opzichte van woensdag)
  • 16 nieuwe coronapatiënten op intensive cares van ziekenhuizen (totaal: 289, -13 ten opzichte van woensdag)
  • 10 nieuwe overlijdens zijn afgelopen etmaal geregistreerd (woensdag: 10)
Het RIVM krijgt de afgelopen dagen zo veel nieuwe meldingen van coronagevallen, dat de systemen het niet meer aankunnen. In de afgelopen drie dagen zijn al ongeveer 27.000 positieve tests nog niet verwerkt. Het werkelijke aantal coronabesmettingen die dezer dagen gemeld worden, ligt dus hoger.

Omleidingsroute Rotterdam The Hague Airport

Rotterdam The Hague Airport waarschuwt reizigers voor extra reistijd richting de luchthaven de komende tijd. Op de wegen rond het vliegveld is het drukker dan normaal vanwege een XL-teststraat op een van de parkeerterrein van de vlieghaven. Luchtvaartpersoneel en passagiers dreigen volgens Rotterdam The Hague Airport nu te laat te komen voor hun vlucht. Daarom wordt de volgende omleidingsroute geadviseerd:
'Kom je vanaf de A13, sla dan direct af richting Vliegveldweg en sla daarna af naar Rotterdam Airportbaan. Voor mensen die zich willen laten testen geldt een andere route. Rij na de A13 rechtdoor via de Doenkade en sla af naar Meijersplein en zo naar de Fairoaksbaan te rijden. De teststraat zie je dan na ongeveer drie minuten rijden. Daar kun je ook dichtbij parkeren. Volg de instructies op van het personeel.'
Omleidingsroute
Omleidingsroute © Rotterdam The Hague Airport

Van Dissel erkent dat aannames over omikronvariant te pessimistisch waren

Aannames die het RIVM eerder deed over de omikronvariant van het coronavirus, waren volgens directeur Jaap van Dissel 'te pessimistisch'. Dat geldt onder meer voor het risico op ziekenhuisopname. Het instituut schatte twee weken terug nog in modelberekeningen in dat die 40 procent lager is dan bij de deltavariant, maar ook dat lijkt te somber. De voorzitter van het Outbreak Management Team (OMT) heeft dat donderdag erkend in de Tweede Kamer.
Het feit dat de omikronvariant van het coronavirus nu dominant is, vormt een ’kantelpunt’ in de coronacrisis, zegt Van Dissel. De variant zorgt op den duur voor minder ziekenhuisopnames en minder doorstroom van reguliere afdelingen naar de intensive cares. Over de precieze gevaren van omikron is nog onzekerheid. Duidelijk is volgens hem wel dat omikron de deltavariant heeft verdrongen: zo'n 95 procent van de nieuwe infecties wordt inmiddels veroorzaakt door omikron.
Toch moet door de stijgende besmettingscijfers nog steeds rekening worden gehouden met een flinke toename van de druk op ziekenhuizen, waarschuwt Van Dissel. De ervaring uit andere Europese landen leert dat volgens hem. Als je de ziekenhuisopnames in landen als Frankrijk en Engeland vertaalt naar Nederland, kom je op 'aantallen die je liever niet wilt'. Over een aantal weken is de helft van Nederland besmet geweest met omikron, voorspelt de RIVM-directeur.

'500 basisschoolleerlingen in quarantaine in Bollenstreek'

Er zijn grote zorgen over het basisonderwijs in de Bollenstreek. Op dit moment zitten naar schatting 500 leerlingen thuis in quarantaine vanwege het coronavirus. Als drie leerlingen in een klas positief testen moet heel de klas naar huis. Er worden honderden kinderen thuis gehouden', constateert Omar Ramadan, voorzitter van Sophia Scholen. Sophia Scholen heeft 28 scholen in de Bollenstreek met bijna 7000 leerlingen.
'Een conservatieve schatting is dat zeker 500 leerlingen op dit moment thuis zitten in quarantaine', meldt Ramadan aan Bollenstreek Omroep, mediapartner van Studio Alphen. 'De huidige quarantainemaatregelen voor het basisonderwijs zijn niet houdbaar. Een klas zit een week thuis in quarantaine, komen daarna weer naar school en een week later zijn ze weer aan de beurt.'

Burgemeesters: 'Lasten liggen onevenredig zwaar bij horeca en cultuur'

'Wij kunnen als burgemeesters niet anders zeggen tegen het kabinet dan: stop, er moet een langetermijnplan komen en een eerlijke verdeling tussen lusten en lasten.' Dat zegt burgemeester Liesbeth Spies (CDA) van Alphen aan den Rijn en vicevoorzitter van veiligheidsregio Hollands Midden donderdagochtend in het radioprogramma West Wordt Wakker. 'De lasten worden heel onevenredig zwaar bij horeca en cultuur gelegd zonder dat er een goede motivatie voor dat verschil is', vinden de burgemeesters. 'En dan lijken de gevolgen van omikron gelukkig ook nog mee te vallen voor de zorg.'
Alle achttien burgemeesters van de regio Hollands Midden hebben woensdag een brandbrief gestuurd naar premier Mark Rutte (VVD) en de andere bewindslieden in de regering. 'Al heel lang zeggen wij in het periodieke veiligheidsberaad tegen het kabinet: kom met een langetermijnplan, kom met voldoende ondersteuningspakketten en kom met perspectief voor horeca en cultuur. Het is niet meer te houden in onze dorpen en steden', ervaart ze.
Burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn
Burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rijn © ANP

Scholen worstelen met lege klassen door quarantaineregels: 'Versoepelen is nodig'

Steeds meer scholen worstelen met de quarantaineregels, want wanneer er minstens drie leerlingen positief zijn getest, moet een hele klas naar huis. De enorme besmettelijkheid van omikron zorgt op basisscholen inmiddels weer voor een hoop lege lokalen. Het OMT bekijkt of het advies over die regels kunnen worden versoepeld. Lege klassen hebben ze ook bij onderwijsinstelling De Groeiling, met 23 basisscholen in Gouda, Bodegraven en Waddinxveen.
'Op vrijwel elke school zitten kinderen thuis, en vaak ook hele klassen. De eerste week viel het mee, maar het begint nu weer te verspreiden onder leerlingen', vertelt bestuursvoorzitter Jan Kees Meindersma in het radioprogramma West Wordt Wakker. 'Per school zitten er ongeveer twee klassen thuis. Soms gaat dat om vier of vijf klassen, en dat op een school met negen klassen.'
Was het dan wel verstandig om het onderwijs open te doen? Volgens Meindersma uiteindelijk wel. 'Het is zo belangrijk dat kinderen naar school kunnen. Leerkrachten willen ook fysiek les kunnen geven. Elke groep op school is mooi meegenomen', vindt Meindersma. Wel hoopt hij dat de quarantaineregels worden versoepeld. 'Dat zal helpen als je het dus belangrijk vindt om fysiek onderwijs te geven. Het helpt in ieder geval niet om strenge quarantaineregels te hanteren. Die regels moeten worden aangepast op de huidige situatie.'
Een klaslokaal van een basisschool
Een klaslokaal van een basisschool © ANP

Eerste RIVM-rapportage boostercampagne: derde prik is effectief

Het eerste onderzoek dat het RIVM heeft gedaan naar de boostercampagne laat zien dat deze derde vaccinatie 'zeer effectief' is tegen ernstige gevolgen van Covid-19. De booster beschermt 97 procent tegen ziekenhuisopname en 98 procent tegen ic-opname, meldt het instituut woensdag. Een kanttekening is echter dat het onderzoek werd uitgevoerd toen de deltavariant dominant was. Over de effectiviteit bij de omikronvariant is minder bekend.
De kans om in het ziekenhuis te belanden was tussen 19 november en 13 januari 33 keer kleiner voor mensen die een boosterprik hebben gehad ten opzichte van ongevaccineerden. Voor met mensen die alleen de eerste twee vaccinaties hebben ontvangen, was het risico op een ziekenhuisopname vijf keer hoger in vergelijking met mensen die een boosterprik kregen.
De booster bleek nog effectiever om een opname op de ic te voorkomen. Ten opzichte van ongevaccineerden was de kans daarop in de afgelopen maanden vijftig keer zo klein. Mensen die twee prikken hebben gehad, liepen vier keer zoveel risico om op de ic te belanden dan mensen met een booster.
Een boosterprik halen bij de GGD
Een boosterprik halen bij de GGD © ANP

Extra beraad van burgemeesters over horeca en cultuur

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio komt donderdag digitaal bijeen voor een extra vergadering. Op de agenda staan de actualiteiten op coronagebied en de nabije toekomst voor sectoren als de horeca en de cultuur. Waarom daarvoor een extra vergadering is ingelast, is niet duidelijk.
De burgemeesters willen dat het kabinet nog deze week aan de horeca- en cultuursector laat weten hoe hun nabije toekomst eruitziet. Het beraad wil dat er 'echt een concreet plan' op tafel komt. Zij vinden dat het kabinet niet meer kan wachten tot volgende week dinsdag, zoals bij de vorige persconferentie is aangekondigd.
Volgens de burgemeesters zijn versoepelingen mogelijk, maar als dat om dringende medische redenen niet kan moet het kabinet dat helder en duidelijk uitleggen en ook zeggen wanneer de deuren dan wel open kunnen, aldus het beraad. Het is niet bekend of het kabinet aan de wens van de burgemeesters tegemoet komt.
De Leidse burgemeester Henri Lenferink
De Leidse burgemeester Henri Lenferink © ANP

Heel Europa kleurt mogelijk donkerrood op coronakaart

Europa beleeft donderdag mogelijk een primeur. De coronakaart van het werelddeel zou weleens volledig donkerrood kunnen kleuren. Dat is het hoogste waarschuwingsniveau dat de Europese gezondheidsdienst ECDC heeft. Oorzaak is de razendsnelle verspreiding van de omikronvariant van het coronavirus.
Nederland kleurt donderdag in elk geval weer volledig donkerrood, voor de tiende week op rij. In elke provincie stijgt het aantal positieve tests snel. Zuid-Holland is de snelste stijger onder de provincies. Het aantal positieve tests ligt ruim 50 procent hoger dan bij de kaart van vorige week.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.