Nieuwe gordijnen Huis ten Bosch en koningin Máxima borduurt mee

Koningin Máxima
Koningin Máxima © ANP
DEN HAAG - De Haagse kunstenares Liesbeth Stinissen ontwerpt de nieuwe gordijnen voor Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Handwerkgroepen uit het hele land en koningin Máxima zelf zorgen voor een deel van het borduurwerk. Het gaat om een eigentijdse remake van de 18e-eeuwse zijden gordijnen uit de Chinese Zaal van het paleis.
Die originele gordijnen komen niet meer terug, omdat uit onderzoek blijkt dat ze te kwetsbaar zijn om op te hangen. Daarom worden ze geconserveerd en opgeslagen. Wel gebruikt de Haagse kunstenares Stinissen de kronkelende rivier die op de originele gordijnen is afgebeeld als inspiratiebron. In haar ontwerp vertaalt ze die rivier naar de Nederlandse delta.
Dat motief van de delta verbindt verschillende onderdelen van de geschiedenis en ontwikkeling van Nederland, zoals waterwerken, bruggen en gebouwen. Ruim honderd handwerkliefhebbers van verschillende handwerkclubs, verenigingen, sociale werkplaatsen en leerwerkplekken uit het hele lande borduren mee aan de voorstelling. Ook koningin Máxima zal naald en draad ter hand nemen.

Geschenk uit China

De originele gordijnen maakten deel uit van een geschenk van Ulrich Gualtherus Hemmingson aan stadhouder Willem V en zijn echtgenote Wilhelmina van Pruisen in 1791. Hemmingson diende als VOC-gezant en nam het geschenk bij zijn terugkeer naar Nederland mee uit het Chinese Guangzhou (Kanton).
LEES OOK: