Coronavirus: 'OMT ziet ruimte voor heropening horeca, cultuur en evenementen'

Horecagelegenheden, zoals deze in Boskoop, hebben de deuren afgelopen zaterdag als protest geopend
Horecagelegenheden, zoals deze in Boskoop, hebben de deuren afgelopen zaterdag als protest geopend © Omroep West
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van vrijdag 21 januari.

Horeca Gouda protesteert met sleutel inleveractie

Goudse horecaondernemers verzamelden zich vrijdagmiddag voor het stadhuis om hun sleutels te overhandigen aan burgemeester Pieter Verhoeve. De ondernemers voeren actie tegen de horecasluiting. Wanneer de horeca nog langer dicht moet, is het voor de Goudse ondernemers niet langer mogelijk om hun vaste lasten te dragen. Met het uitblijven van inkomsten zal het volgens de ondernemers dan ook 'niet lang duren voordat we echt onze sleutel moeten inleveren.
Naast de inleveractie worden er deze week in heel Gouda 'binnenkort te huur' posters opgehangen bij horecagelegenheden.
Horeca Gouda protesteert met sleutel inleveractie - Omroep West

Broers en zussen van besmet kind hoeven niet altijd meer in quarantaine

Broers, zussen en andere gezinsleden hoeven niet altijd meer in quarantaine als een kind positief test op het coronavirus en niet in isolatie kan. Dat blijkt uit nieuwe informatie op de website van Rijksoverheid. Als de ouder of verzorger in de afgelopen acht weken genezen is van het coronavirus of minimaal één week geleden een boosterprik heeft gekregen, hoeft de rest van het gezin niet meer in quarantaine. Voorwaarde is dat zij zelf geen klachten hebben.

OMT: versoepelingen horeca, cultuur en evenementen

Het ziet er goed uit voor horeca, cultuur- en evenementensector. Door de mildere omikronvariant is er volgens het Outbreak Management Team (OMT) meer ruimte om te voorspoelen. Dat weet het Algemeen Dagblad (AD) na de OMT-vergadering van vrijdagochtend. Het OMT concludeert dat de prognoses 'een stuk bemoedigender zijn geworden', waardoor ruimte ontstaat om verder uit de lockdown te stappen, bevestigt een bron rond het beraad. 'Er heerst geen juichstemming', meldt de ingewijden. 'Maar er zijn lichtpuntjes aan het einde van de tunnel voor deze variant.'
Bij het OMT lag een terugkeer naar de avondlockdown voor. Dan kan alles weer open tussen 05.00 uur en 17.00 uur. Maar, zelfs 'meer dan dat' is op dit moment een optie, blijkt nu. Als het kabinet komende dinsdag inderdaad besluit om die sectoren ruimte te geven, moet er wel gewerkt worden met maximumaantallen bezoekers, mondkapjes en andere voorzorgsmaatregelen. 'In één keer alles open, kan ook niet verantwoord. Dat zou echt tot te veel infecties leiden', aldus de OMT-ingewijde tegen het AD.
Dit weekend praat OMT-voorzitter Jaap van Dissel het kabinet bij in het Catshuis, dinsdag is er een nieuwe persconferentie
Dit weekend praat OMT-voorzitter Jaap van Dissel het kabinet bij in het Catshuis, dinsdag is er een nieuwe persconferentie © ANP

Instroom van coronapatiënten in ziekenhuizen loopt op, dagrecord besmettingen verpulverd

Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis moet worden opgenomen, neemt toe. In de afgelopen week zijn gemiddeld bijna 120 mensen per dag op een intensive care of verpleegafdeling beland. Dat gemiddelde stijgt voor de derde dag op rij en dat is de langste periode van toename sinds eind november. Verder zijn afgelopen etmaal 57.549 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Het oude dagrecord stond op ruim 35.000.
  • 57.549 nieuwe coronabesmettingen (donderdag: 39.978)
  • 117 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen (totaal: 821, -13 ten opzichte van donderdag)
  • 11 nieuwe coronapatiënten op intensive cares van ziekenhuizen (totaal: 287, -3 ten opzichte van donderdag)
  • 12 nieuwe overlijdens zijn afgelopen etmaal geregistreerd (donderdag: 10)
Het aantal positieve tests stijgt zo snel, dat de computersystemen het niet kunnen bijhouden. De achterstand is opgelopen tot ongeveer 30.000 positieve tests over vier dagen. Dit zijn besmettingen die in de afgelopen dagen zijn bevestigd, maar die nog niet konden worden geregistreerd.

Veel vragen bij GGD: kiezen voor tweede prik of boosterprik?

Het callcenter van GGD Haaglanden en Hollands Midden wordt vaak gebeld door mensen die corona hebben gehad en één vaccinatie hebben. Zij vragen zich af of zij beter een tweede prik of een boosterprik kunnen halen. Het advies van de gezondheidsdienst is om een tweede prik te halen.
Om te beginnen: voor de bescherming tegen corona maakt het niet uit of je een tweede prik of een boosterprik haalt. Het zijn allebei dezelfde doses vaccin. (...) De GGD registreert alle prikken in CoronIT. Dat is een systeem waarin wij bijhouden wie welke prik heeft gehad. Ons systeem is rechtstreeks gekoppeld aan het systeem van VWS voor de CoronaCheck-app. In ons systeem mogen wij op dit moment standaard maximaal drie prikken registreren per Nederlander. Er is één uitzondering: mensen met een medische indicatie mogen meer prikken ontvangen. Het systeem van de CoronaCheck-app kijkt naar wanneer jij een laatste prik hebt gehad. Je krijgt je QR-code bij twee prikken. Of dat nu een tweede prik of een boosterprik is, maakt hierbij niet uit. Voor de Nederlandse QR-code maakt het dus niet uit of je een tweede of een boosterprik haalt.
Voor het buitenland is dat anders. Er zijn landen waar je pas toegang krijgt als je drie prikken hebt ontvangen. Nu is het zo dat ons systeem uit veiligheidsoverwegingen prikken op volgorde registreert. Als je één prik haalt en daarna de boosterprik (prik 3) haalt, mag je prik 2 niet meer halen omdat deze dan geblokkeerd is in ons systeem. Daarnaast mogen en kunnen wij prikadministratie ook niet achteraf wijzigen. Wij kunnen je boosterprik dus niet met terugwerkende kracht omzetten naar een tweede prik. Kortom: als je een boosterprik haalt terwijl je maar één vaccinatieprik hebt gehaald, heb je in totaal twee prikken. Je mag de derde prik pas halen als de overheid in de toekomst mogelijk besluit tot een nieuwe boostercampagne. Tot die tijd kun jij dus niet reizen naar landen die drie prikken eisen. Om dat te voorkomen adviseren wij een tweede prik te halen. Dan kun je over 3 maanden alsnog je eventuele booster halen. De komende drie maanden kun je dus helaas nog steeds niet naar landen die drie prikken eisen. Maar als je over drie maanden een boosterprik haalt kan je vanaf dan wel reizen naar die landen. Door te kiezen voor een tweede prik houd je dus meer opties voor jezelf open in de toekomst.
Deze man krijgt zijn boosterprik in Leiden
Deze man krijgt zijn boosterprik in Leiden © ANP

Muziekoptreden Gebr. de Nobel zaterdag

De band Cosmic Debris treedt komende zaterdag tussen 16.00 en 17.00 uur op op het dak van Gebr. de Nobel. 'Het is genoeg! Gebr. de Nobel protesteert!', kondigt het poppodium uit Leiden aan via socialemedia. 'Samen met het Leidse Cosmic Debris organiseert het podium een repetitie op het balkon van Gebr. de Nobel aan de Lange Scheistraat.' De protestactie heet Can't Stop, Won't Stop!

Corona-spanning richting Olympische Spelen

Schaatsers zeggen in aanloop naar de Olympische Spelen in Peking (China) in een achtbaan van emoties te zitten. Ze zijn zeker van een deelname aan de Winterspelen in februari, maar moeten toch vrezen voor uitsluiting vanwege een besmetting. 'Corona is het enige dat je nog kan weerhouden. Dat geeft best wel een maf gevoel', zegt Kjeld Nuis uit Zoeterwoude-Dorp daarover tegen de NOS. Volgende week vliegt TeamNL naar China.
Nuis is een van dertien regionale sporters die een olympisch startbewijs heeft bemachtigd. 'Elke deurklink die je vastpakt, smeer je in', legt Nuis uit. De vlaggendrager namens Nederland tijdens de openingsceremonie verdedigt in Peking zijn olympische titel op de 1500 meter. 'Ik probeer steeds maar tegen mezelf te zeggen dat ik er totaal geen invloed op heb, behalve mezelf zoveel mogelijk te beschermen.
Bij de vorige Olympische Spelen veroverde Kjeld Nuis goud op de 1000 en 1500 meter
Bij de vorige Olympische Spelen veroverde Kjeld Nuis goud op de 1000 en 1500 meter © OrangePictures

Handbaldoelman Ravensbergen test positief op EK

Bart Ravensbergen uit Voorschoten is positief getest op het coronavirus. De doelman van het Nederlands handbalteam moet in isolatie en kan voor onbepaalde tijd niet deelnemen aan het Europees kampioenschap in Boedapest dat op dit moment gaande is.
De 28-jarige sluitpost stond donderdagavond nog onder de lat toen Nederland in actie kwam tegen olympisch kampioen Frankrijk (34-24 verloren, red.). Zaterdag speelt Oranje tegen Montenegro en op maandag is Denemarken de tegenstander. René de Knegt uit Zoetermeer wordt ingevlogen als vervanger, maar mag zich vrijdag pas na een negatieve PCR-test in Hongarije bij de spelersgroep voegen.
Het coronavirus blijft de handbalmannen dwarszitten. Op dit moment zitten vijf spelers in isolatie. Tijdens de vorige wedstrijd keerde een recent positief geteste speler terug in het keurkorps. Vanwege het grote aantal coronabesmettingen werd Alphenaar Niko Blaauw tussentijds ingevlogen om het Nederlands team aan te vullen.
Bart Ravensbergen eerder dit EK in actie tegen Portugal
Bart Ravensbergen eerder dit EK in actie tegen Portugal © OrangePictures

Booster zonder afspraak in Gouda, Nieuwerkerk, Alphen en Noordwijkerhout

Vanaf aanstaande zondag kun je zonder afspraak terecht voor een boosterprik bij de vaccinatielocatie van GGD Hollands Midden. Een dag later, op maandag, is de oppepprik afspraakloos te halen in Alphen aan den Rijn en Noordwijkerhout. Boosteren zonder afspraak is al sinds enkele dagen mogelijk in Bergambacht, Leiderdorp en in de regio Haaglanden.

OMT bespreekt quarantaineregels onderwijs

Op vrijdag komt het Outbreak Management Team (OMT) bij elkaar om de quarantaineregels voor het onderwijs te bespreken. De sector hoopt dat er ruimte is voor versoepelingen van de richtlijnen. Op het moment is het nog zo dat een hele klas naar huis moet als er drie of meer leerlingen besmet zijn. 'Soms gaan nu 25 leerlingen naar huis die geen klachten hebben', zegt een vertegenwoordiger van de VO-raad, de brancheorganisatie van het voortgezet onderwijs.
Volgens een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) zit deze week gemiddeld een kwart van de leerlingen thuis. Het grootste deel van het kan niet naar school vanwege het coronavirus. De huidige maatregelen maken het volgens de AVS erg lastig om fatsoenlijk onderwijs te organiseren. Ook de GGD-directeuren scharen zich achter de oproep vanuit het onderwijs voor versoepelingen van het quarantainebeleid. Volgens hen is het beleid zijn doel voorbijgeschoten en neemt de gezondheidsschade juist toe.
Vorige week kwam het kabinet al met versoepelde quarantaineregels in het algemeen. Zo hoeven mensen die hun boosterprik langer dan een week geleden hebben gehad niet meer in quarantaine. Ook mensen die korter dat achter weken geleden positief zijn getest op het coronavirus en geen klachten hebben hoeven niet thuis te blijven na contact met een besmet persoon.
© ANP

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.