Westlandse Voice-kandidate na BOOS: 'Alles wat ik zelf heb meegemaakt, komt weer boven'

De aflevering van BOOS werd al meer dan 7 miljoen keer bekeken
De aflevering van BOOS werd al meer dan 7 miljoen keer bekeken © ANP
WESTLAND - Verdrietig, in de war én schuldig. Zo voelt de Westlandse ex-kandidate zich na het zien van de aflevering van BOOS donderdagmiddag. In het online-programma doen meerdere oud-kandidates en medewerkers melding van seksueel overschrijdend gedrag rondom The Voice of Holland. 'Hoe kan je dit in godsnaam bij kinderen van 14 jaar oud doen?', reageert de kandidate uit onze regio. 'Ik voel me zó schuldig dat ik niks gezien heb.'
De Westlandse vertelde eerder deze week aan Omroep West dat zij zelf tijdens de opnames van The Voice werd lastiggevallen door bandleider Jeroen Rietbergen. Hij zou onder andere hebben gezegd dat ze er 'lekker neukbaar uitzag op televisie.' In het programma werd bekend dat zij lang niet de enige is. Tegenover BOOS hebben 19 vrouwen zich uitgesproken over intimiderend grensoverschrijdend gedrag van Rietbergen.
'Ik heb het programma meerdere keren op pauze moeten zetten', vertelt de Westlandse geëmotioneerd. 'Even koffie halen, een sigaretje roken, het greep me zo naar de strot.' Voor de Westlandse waren de verhalen herkenbaar. 'Alles wat ik zelf heb meegemaakt, kwam weer boven.' Volgens haar zijn de beschuldigingen bij The Voice of Holland nog maar het begin van een beerput die opengaat. 'Ik loop al wat langer mee in de muziekindustrie en ook al voor de Voice heb ik dingen meegemaakt. Door de aflevering van BOOS voel ik opnieuw hoe heftig dit is geweest. Ik ga nu de tijd nemen om alles te verwerken.'
'Ik voel opnieuw hoe heftig dit is geweest'

'Waarom heb ik niks gezien?'

De oud-deelneemster vertelt dat ze beschuldigen van de Voice-kids deelneemsters het heftigs vond. In de aflevering hebben meerdere jonge meisjes beschuldigingen geuit tegen Marco Borsato, die van 2012 tot 2020 coach bij The Voice Kids was. Hij zou onder andere tijdens zijn jaarlijkse barbecue een meisje op haar billen betast hebben.
'Op dat moment brak ik', gaat ze verder. 'Ik voel me ook ontzettend schuldig, loop sinds donderdag met een heel zwaar gevoel rond. Ik ben op die barbecues geweest, waarom heb ik niks gezien? Zeker na wat ik zelf heb meegemaakt, had ik toch beter moeten weten.' De Westlandse staat in nauw contact met maker van het BOOS-programma Tim Hofman. 'Ik heb hem mijn verhaal verteld, en weet niet wat hij daar verder nog mee gaat doen.' Ook heeft ze intussen contact met de zedenpolitie en wil ze aangifte doen.
Het Openbaar Ministerie (OM) onderzoekt de beschuldigingen tegen betrokken personen. Zij roepen slachtoffers op zich te melden. In het online-programma BOOS werden bekende zangers Ali B en Marco Borsato en bandleider Jeroen Rietbergen beschuldigd van seksueel wangedrag.

Onderzoek loopt

ITV liet eerder deze week weten dat de aantijgingen tot op de bodem moeten worden uitgezocht. 'Wij zullen hangende het onderzoek geen verdere vragen kunnen beantwoorden. Onze hoogste prioriteit is het bieden van een veilige en ondersteunende omgeving voor iedereen die deelneemt aan - of werkt aan - onze shows en er is bij ITV Studios sprake van een zerotolerance beleid ten aanzien van het soort gedrag waarvan wordt gezegd dat het heeft plaatsgevonden', aldus een woordvoerster.
Ze vervolgt: 'Nu we formeel een onderzoek zijn gestart, ligt onze prioriteit bij het opbouwen van een compleet beeld van wat er is gebeurd. We willen iedereen die het slachtoffer is geworden van - of getuige is geweest van - ongepast gedrag rond The Voice of Holland, aanmoedigen om contact op te nemen met onze externe onderzoekers, die op vertrouwelijke basis met hen zullen spreken.'
De naam van de Westlandse deelneemster is bij de redactie bekend. Wegens privacy redenen wil ze anoniem blijven.