Twee verdachten voor dood Carlo komen op vrije voeten

Vijf van de verdachten op de rechtbanktekening
Vijf van de verdachten op de rechtbanktekening © ANP
WADDINXVEEN - Twee van de drie verdachten van betrokkenheid bij de fatale mishandeling van Carlo uit Waddinxveen komen maandag vrij. Dat heeft de rechtbank in Lelystad bepaald. Tijdens de zitting werd duidelijk dat de vorig jaar zomer door uitgaansgeweld omgekomen Carlo tijdens de fatale vechtpartij op Mallorca 'een stevige hoek' kreeg en toen hij achteroverviel nog 'een flinke tik' van de klap op de grond. Daarna beschermde hij zijn hoofd met zijn handen en armen omdat hij werd geschopt.
Hoofdverdachte Sanil B. blijft wel vastzitten. Op zijn schoen is het DNA van Carlo gevonden. De verdenkingen richting hem zijn zwaarder dan die tegen de andere twee verdachten (18 en 19), die tot maandagmiddag vast blijven zitten. Zij blijven wel verdacht van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van Carlo. De verdachten hebben hun aandeel in verschillende mishandelingen toegegeven, maar ontkennen elke betrokkenheid bij de dood van Heuvelman.
Tijdens de zitting werd de verklaring van de getuige besproken die zich na een televisie-uitzending van Opsporing Verzocht eerder deze week heeft gemeld. De man zou hebben gezien hoe in een groep vechtende mensen een man, vermoedelijk Carlo, knock-out werd geslagen en achteroverviel op de grond. Het slachtoffer was daarna nog bij bewustzijn en hield zijn handen voor zijn hoofd ter bescherming. Toen de vechtende meute vertrok, bleef het slachtoffer bewegingloos achter.
De 27-jarige Carlo kwam vorig jaar zomer op het Spaanse eiland Mallorca door uitgaansgeweld om het leven. Hij werd op 14 juli kort na 02.00 uur samen met vrienden ernstig mishandeld tijdens een confrontatie op de boulevard van badplaats El Arenal. Carlo belandde bewusteloos op straat voor café De Bierexpress, waarna hij nog diverse malen zou zijn geschopt. Het slachtoffer uit Waddinxveen overleed op zondag 18 juli aan zijn verwondingen.

Spoor van geweld

Het Openbaar Ministerie stelde eerder dat de groep Hilversummers op die bewuste avond en nacht een spoor van geweld heeft getrokken op Mallorca. Bij twee afzonderlijke vechtpartijen werden mensen toegetakeld. Twee slachtoffers raakten gewond doordat ze werden getrapt en geschopt terwijl ze al op de grond lagen. Een van hen behoorde tot de vriendengroep van Heuvelman.
In de zaak staan negen verdachten van 18 en 19 jaar terecht. Ze komen uit Hilversum en behoren tot dezelfde groep. Drie van hen zitten nog vast voor het dodelijke geweld. Hun advocaten komen later vrijdag nog aan het woord. Tot dusverre hebben de drie ontkend iets met de dood van Heuvelman te maken te hebben. De raadsmannen van zes van de negen verdachten willen een lange reeks getuigen horen om het precieze aandeel van hun cliënten helder in beeld te krijgen.
Bloemen voor de omgekomen Carlo Mallorca
Bloemen voor de omgekomen Carlo Mallorca © District8

Telefoontaps en WhatsApp-gesprekken

De advocaat van één van de vier verdachten die nog niet eerder op de zitting verschenen, vreest voor 'georkestreerde verklaringen', zo zei hij. 'Er wordt gepoogd om jongens in relatie te brengen tot het geweld verricht tegen Carlo.' Dat blijkt volgens de advocaat uit telefoontaps en WhatsApp-gesprekken. 'En daar maakt de verdediging zich zorgen over.'
De rechtbank heeft vrijdag de gehele dag uitgetrokken voor de regiezitting, waarin de advocaten onderzoekswensen kunnen indienen. De rechtbank beslist daarover op 4 februari.