Heibel bij Groep de Mos: oud-partijleden op ramkoers

Richard de Mos viert in 2018 zege met partijgenoten
Richard de Mos viert in 2018 zege met partijgenoten © ANP
DEN HAAG - Lang heeft Richard de Mos de gelederen binnen zijn partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos gesloten kunnen houden. Zelfs nadat het Openbaar Ministerie (OM) een corruptieonderzoek naar hem en twee partijgenoten startte. Maar een paar weken voor de verkiezingen komen er nu toch scheuren in dat tot nu toe gesloten bastion. Voormalige partijleden die niet of niet meer op de kieslijst staan, beschuldigen Groep de Mos van integriteitsschendingen. Daarbij zouden kandidaten die in de race waren om een plek op de kieslijst te krijgen sponsorgeld moeten binnenhalen. Volgens partijleider Richard de Mos gebeurt er niets wat niet mag en komen de aantijgingen voort uit frustratie.
'Zoete lieve Gerritje betaalt de rekeningen niet'. Het zijn de woorden van Richard de Mos, die uitlegt dat Hart voor Den Haag/Groep de Mos als lokale partij geen aanspraak kan maken op landelijke subsidies, zoals partijen als de PvdA, VVD en D66 dat wel kunnen. 'Wij moeten dus op een creatieve manier donaties binnen krijgen', zegt hij.
Dat doet de partij onder meer door verschillende crowdfunding-acties en het sturen van bedelbrieven aan leden en fundraisers. Ook aan aspirant-raadsleden die meedraaiden in het kandidatenklasje van Groep de Mos werd gevraagd om geld op te halen. Voormalige partijleden uitten felle kritiek op dat systeem.

Integriteitskwesties

De beschuldigingen komen van voormalig PVV-Kamerlid Hero Brinkman, die meeliep in de selectieprocedure van Groep de Mos. Maar ook de raadsleden Janice Roopram en Frans Hoijnck van Papendrecht lieten onlangs in verklaringen weten dat ze zorgen hebben over integriteitskwesties binnen de partij. Alle drie kregen onlangs te horen dat zij niet of op een lage plek op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart staan.
Volgens De Mos zelf is er niets buitensporigs aan de hand. De afgelopen weken was hij bezig met het opstellen van een naar eigen zeggen 'toplijst'. Voor de betreffende kandidaten was daarop geen plek.
Janice Roopram
Janice Roopram © Gemeente Den Haag
Brinkman zou volgens hem niet zijn geslaagd voor het kandidatenklasje en voor Roopram en Hoijnck van Papendrecht gold dat de ambities van de kandidaten en de verwachtingen tussen hen en de partij niet overeen kwamen. 'Of er werd niet goed gefunctioneerd', stelt De Mos. 'Verder is ieder woord over deze vuilspuiterij en blabla-verhalen van teleurgestelde mensen er één teveel.'

Melding

De weggestuurde politici geven een andere lezing. Roopram schreef in haar verklaring dat zij intern kritiek heeft geuit op de manier waarop de partij en de campagne wordt gefinancierd. Dat zou haar niet in dank afgenomen zijn. En Brinkman zegt dat De Mos jokt over de werkelijke reden dat hij is weggestuurd. Brinkman is niet gezakt voor een 'klasje', zegt hij, maar hij is uit de partij gegooid omdat hij een melding wilde doen van een 'integriteitskwestie' bij de gemeente Den Haag.
Brinkman heeft die integriteitskwestie gemeld bij de commissie Integriteit van de gemeente Den Haag en gesprekken gevoerd met ambtenaren van die commissie. Brinkman wilde eerder niet ingaan op de 'kwestie', maar zegt nu dat de melding gaat over het binnenhalen van sponsorgeld door kandidaten. Tijdens de selectieprocedure kregen de kandidaten inhoudelijke opdrachten, zoals het schrijven van moties en initiatiefvoorstellen.
Hero Brinkman
Hero Brinkman © ANP
Daarnaast was het de bedoeling dat kandidaten binnen de eigen achterban van familie of kennissen op zoek gingen naar een bedrag van duizend euro voor de campagnekas. Ook het verkopen van vier stoelen van 250 euro per stuk voor een crowdfunding-diner was een onderdeel van het selectieproces.

Aanmaning

'Dat bedrag van duizend euro mocht van derden komen, maar de kandidaten konden het ook uit eigen zak betalen', zegt Brinkman. Toen het geld te lang op zich liet wachten, kreeg Brinkman een 'aanmaning' van Richard de Mos en de partijvoorzitter, zegt hij. 'Het was wel duidelijk. Je moest met geld over de brug komen om te slagen', zegt hij. Brinkman heeft geen geld overgemaakt. 'Ik heb tegen De Mos gezegd dat ik niet de verdenking op mij wilde leggen dat ik mijn plek gekocht zou hebben.'
Volgens De Mos is er totaal geen sprake van een verband tussen een plek op de kieslijst en het wel of niet binnenhalen van geldbedragen. Hij wijst erop dat op het afgelopen week gepresenteerde deel van de kieslijst, ook veel mensen staan die niet de gevraagde bedragen bij elkaar konden krijgen.

Creatief met geld

Het was geen voorwaarde, maar een verzoek aan de kandidaten om geld voor de partij op te halen, zegt hij. 'Wij hebben als lokale partij nu eenmaal geen miljoenen te verdelen, zoals de landelijke partijen. Wij moeten onze eigen broek op houden in een oneerlijke strijd met gesubsidieerde landelijke partijen. Daar zijn we gelukkig heel creatief in', zegt De Mos. 'De mensen die hier nu een punt van maken hebben eerder nooit problemen gemaakt. Dat doen ze pas nadat ze eruit gegooid zijn.'
Hart voor Den Haag/Groep de Mos ligt sinds 1 oktober 2019 onder een vergrootglas. Toen viel de Rijksrecherche de woningen en werkkamers binnen van de oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui van Groep de Mos. Ze worden verdacht van ambtelijke corruptie, omkoping en zelfs deelname aan criminele organisaties. De zaak zou onder meer draaien om het verstrekken van nachtvergunningen aan horecaondernemers. Beide verdachten zeggen onschuldig te zijn. Tot nu toe is het onbekend wanneer het Openbaar Ministerie de zaak inhoudelijk gaat behandelen en er meer duidelijkheid komt over de verdenkingen aan het adres van Groep de Mos.