Complotdenker Kat blijft langer vastzitten, uitlevering uitgesteld

Bloemen met activistische tekst bij een graf op de begraafplaats
Bloemen met activistische tekst bij een graf op de begraafplaats © Omroep West
BODEGRAVEN - De uitlevering van complotdenker Micha Kat laat langer op zich wachten. Het verzoek van de Nederlandse staat aan Noord-Ierland om de man uit leveren zou vrijdag worden behandeld, maar is om onbekende redenen uitgesteld tot 1 april. Kat verspreidde met twee medestanders nooit bewezen complotverhalen over satanische pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven.
Nederland heeft de Noord-Ierse autoriteiten verzocht Kat uit te leveren omdat hij wordt verdacht van de bedreiging van RIVM-directeur Jaap van Dissel. Ook moet hij nog een celstraf van zes maanden uitzitten voor een eerdere veroordeling voor smaad en laster.
Kat werd in juli in Noord-Ierland gearresteerd. Sindsdien zit hij daar in de gevangenis in afwachting van het verzoek van Nederland om hem naar Nederland te sturen. Ook nu de zaak om onbekende reden is uitgesteld, blijft Kat vastzitten in de Britse gevangenis.

Noodverordening om de rust weer terug te krijgen

De begraafplaats Vredehof in Bodegraven werd begin vorig jaar overspoeld met sympathisanten van Kat. Via een online platform verspreidde Kat samen met zijn mede-complotdenkers Wouter Raatgever en Joost Knevel de verzonnen verhalen dat een deel van de kinderen die op de begraafplaats ligt het slachtoffer van kindermoordenaars, waaronder Van Dissel, zou zijn.
Tot grote frustratie en verdriet van de nabestaanden kwamen mensen uit het hele land naar de begraafplaats in Bodegraven om bloemen te leggen. De gemeente moest een noodverordening instellen om de rust weer terug te krijgen en een einde te maken aan de grafschennis. Inmiddels zijn Raatgever en Knevel veroordeeld voor opruiing en (doods)bedreigingen tegen Van Dissel, premier Mark Rutte en een huisarts in Bodegraven. Knevel werd hiervoor vorig jaar uitgeleverd nadat hij in Spanje was gearresteerd.