Coronavirus: 'Nederland onvoldoende voorbereid op nieuwe pandemie'

Ambulancepersoneel van GGD Haaglanden reinigt een ziekenauto nadat er hulp is verleend aan een patiënt.
Ambulancepersoneel van GGD Haaglanden reinigt een ziekenauto nadat er hulp is verleend aan een patiënt. © ANP
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van het weekend van 22 en 23 januari.

GGD waarschuwt: Nederland onvoldoende voorbereid op een nieuwe pandemie

De publieke gezondheidszorg in Nederland is onvoldoende voorbereid op een nieuwe gezondheidscrisis zoals een pandemie. Daarvoor waarschuwt André Rouvoet, voorzitter van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland in een interview met de NOS.
Hij is met name bezorgd over het tekort aan artsen die gespecialiseerd zijn in infectieziekten. 'Daar zijn echt gaten geslagen en daar moeten we niet een beetje investeren, maar heel fors en heel structureel. Het aantal van deze artsen moet minstens verdubbelen om voorbereid te zijn op een volgende pandemie', zegt Rouvoet. Hij wil 600 miljoen euro per jaar om die basis weer op orde krijgen.
Het gevraagde geldbedrag komt er vooralsnog niet, wel trekt het kabinet 300 miljoen euro per jaar uit voor zogeheten 'pandemische paraatheid'. 'Ik ben bang dat veel van dat geld gaat naar het optuigen van een crisisorganisatie en er weinig overblijft voor de publieke gezondheid. Ik doe een klemmend beroep op het parlement, dat moet echt anders', zegt Rouvoet.

65.393 nieuwe coronagevallen, achterstand neemt verder toe

Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn 65.393 nieuwe positieve coronatesten geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een nieuw dagrecord. Het oude record was van vrijdag, toen waren het er 57.492. Zaterdag waren er na correctie 46.198 positieve coronatests.
Door de snelle stijging van het aantal positieve tests kunnen computersystemen de meldingen niet bijhouden, waardoor een groot deel nog niet is verwerkt. De achterstand is zondag opgelopen tot ongeveer 48.000 over de laatste zes dagen. Die besmettingen zijn al wel bevestigd, maar konden nog niet geregistreerd worden.
In de afgelopen 24 uur kreeg het RIVM bericht dat één persoon aan de gevolgen van een coronabesmetting is overleden.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt iets toe

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is iets toegenomen. In totaal liggen er nu 1093 patiënten met het coronavirus in het ziekenhuis, valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is een toename van tien ten opzichte van zaterdag, toen er 1083 coronapatiënten opgenomen waren.
Op de verpleegafdelingen liggen zondag nog 818 coronapatiënten. Op de intensive cares gaat het om 275 coronapatiënten. In de afgelopen 24 uur werden 8 nieuwe corona patiënten opgenomen op de ic's en 92 op de verpleegafdelingen.
IC-verpleegkundigen in het HMC in Den Haag
IC-verpleegkundigen in het HMC in Den Haag © ANP

Boosterprik zonder afspraak ook in Gouda en Nieuwerkerk aan den IJssel

Het is vanaf zondag ook mogelijk om zonder afspraak een boosterprik te halen bij de vaccinatielocaties van GGD Hollands Midden in Gouda en Nieuwerkerk aan den IJssel. Maandag stellen ook de prikhallen in Alphen aan den Rijn en Noordwijkerhout de deuren open voor mensen die geen afspraak hebben. De vaccinatielocatie in Bergambacht gaat dan dicht, het zalencentrum De Waard wordt omgevormd tot coronatestlocatie.
In Haaglanden zijn de locaties in Delft, Den Haag, 's-Gravenzande, Rijswijk, Voorburg en Zoetermeer open voor een prik zonder afspraak.
Een boosterprik wordt gezet
Een boosterprik wordt gezet © ANP

Recordaantal tests bij GGD in Leiden

Bij de test- en vaccinatielocatie van GGD Hollands Midden in Leiden is zaterdag een recordaantal coronatests afgenomen. Dat laat een woordvoerder van de GGD zaterdag aan mediapartner Sleutelstad weten.
'We testten het meeste ooit tot nu toe', zegt Carin Boon van GGD Hollands Midden waar ook onze regio onder valt. Het gaat om 1950 mensen die deze zaterdag langskomen voor een PCR-test. Boon: 'Dat is overigens niet het record van de regio. Dat werd eerder gehaald in Gouda. Daar telden we er met zo’n 2.000 testen nog net iets meer.'

Theater- en bioscoopsector: vroeg dicht is hetzelfde als lockdown

Bioscopen en theaters roepen het kabinet op om er bij de aankomende versoepeling van de coronamaatregelen voor te zorgen dat zij langer open mogen blijven. Een sluitingstijd van 20.00 uur zou 'feitelijk hetzelfde zijn als een lockdown', zegt Boris van der Ham, voorzitter van zowel de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) als de Vereniging Vrije Theater Producenten (VVTP).
In een reactie op het zaterdag via bronnen uitgelekte nieuwe OMT-advies, waarin staat dat de samenleving weer tot 20.00 uur open kan, roepen zowel de bioscoop- als theatersector het kabinet op om voor filmzalen en theaters andere sluitingstijden te hanteren. 'In elk geval tot een uur of 22.00 of 23.00', zegt Van der Ham. 'Zorg ervoor dat er voor die grote sector binnen de cultuur ruimte is om ook echt open te zijn. Anders heb je feitelijk nog steeds een lockdown.'
Met name theaters, maar ook bioscopen draaien de meeste omzet in de avonduren, zegt Van der Ham. 'Dan zeggen mensen: ze kunnen toch matinees draaien? Maar dat kan eigenlijk alleen in een vakantie, doordeweeks moeten mensen werken. En met alleen een weekendvoorstelling kom je niet uit de kosten. Je kan niet voor twee dagen in de week een voorstelling met tachtig mensen op poten zetten. Dan weet je niet hoe professioneel zoiets eraan toe gaat', zegt Van der Ham.
Theaters en bioscopen zijn alweer een tijdje dicht
Theaters en bioscopen zijn alweer een tijdje dicht © ANP

Ruim 46.200 nieuwe gevallen, achterstand neemt verder toe

Tussen vrijdag- en zaterdagmorgen zijn 46.219 positieve coronatesten geregistreerd. Vrijdag waren dat er na correctie nog 57.506, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Door de snelle stijging van het aantal positieve tests kunnen computersystemen de meldingen niet bijhouden. Veel meldingen zijn nog niet verwerkt, de achterstand is opgelopen tot ongeveer 46.000 over de afgelopen vijf dagen. Op vrijdag was de achterstand nog 30.000 positieve tests over vier dagen. Dit zijn besmettingen die wel zijn bevestigd, maar die nog niet konden worden geregistreerd.

Aantal patiënten in ziekenhuizen blijft dalen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen blijft dalen. In totaal liggen er nu 1083 patiënten met het coronavirus in het ziekenhuis. Dat zijn er 25 minder dan vrijdag, volgens de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
De daling van het aantal coronapatiënten is volledig toe te schrijven aan de verpleegafdelingen. Daar liggen nu nog 796 coronapatiënten. Op de intensive cares liggen momenteel 287 coronapatiënten, evenveel als vrijdag.
In de afgelopen 24 uur werden er 8 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 124 nieuwe patiënten binnengebracht.

KHN: blij met uitgelekt OMT-advies over heropening

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij met het uitgelekte advies van het Outbreak Management Team (OMT) om de horeca en de cultuursector tot 20.00 uur weer open te laten gaan. Dat laat een woordvoerder van KHN weten in een reactie. Aan de heropening zouden wel de voorwaarden zitten die nu ook al gelden, zoals het gebruik van coronatoegangsbewijzen, verplichte zitplaatsen in de horeca en beperkingen aan bezoekersaantallen.
KHN geeft aan zich de afgelopen tijd enorm hard te hebben gemaakt voor een veilige heropening van de horeca en heeft met een eigen routekaart ingezet op een heropening met een toegangsstop om 22.00 uur, wat betekent dat er tot 22.00 uur gasten een horecazaak kunnen betreden. Met de sluitingstijd van 20.00 uur die in het OMT-advies genoemd wordt, blijft de nachthoreca dus wel dicht, merkt KHN op.
'De versoepelingen die, volgend op het OMT-advies, hopelijk dinsdag aangekondigd gaan worden zijn een mooie vervolgstap richting volledige heropening, maar wel een met gemengde gevoelens. Voor ondernemers die hun zaak nog gesloten moeten houden, bijvoorbeeld Clubs & Nightlife-bedrijven, of geen tot nauwelijks inkomsten hebben, is er nog steeds geen perspectief. Hotels hebben het zwaar door het nagenoeg stilleggen van (buitenlands) toerisme en zakelijk verkeer en voor (party)cateraars blijft het een beperking dat er nog niet gesproken wordt over evenementen', schrijft KHN in een verklaring.
Horecagelegenheden, zoals deze in Boskoop, hebben de deuren afgelopen zaterdag als protest geopend
Horecagelegenheden, zoals deze in Boskoop, hebben de deuren afgelopen zaterdag als protest geopend © Omroep West

'OMT-advies: alles open tot 20.00 uur'

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om de hele samenleving weer te openen, tot 20.00 uur. Dat staat in het laatste advies van het OMT aan het kabinet, bevestigen ingewijden aan de NOS. Voor de heropening zou steun bij het kabinet zijn, maar over de precieze openingstijden moet nog worden gesproken. Volgens NRC komen er mogelijk uitzonderingen, zoals voor theaters en publiek bij sportwedstrijden, of schuift de verplichte sluitingstijd in zijn geheel op naar 22.00 uur.
De heropening, benadrukken Haagse bronnen tegenover NRC, zou wel plaatsvinden onder 'stevige voorwaarden'. Het gaat dan om de coronamaatregelen die al van kracht waren, zoals verplichte zitplaatsen in de horeca, beperkingen aan bezoekersaantallen en het gebruik van coronatoegangsbewijzen.
De meest betrokken bewindslieden overleggen maandag met elkaar over de coronamaatregelen. Dinsdag is er een persconferentie van premier Rutte en minister Kuipers.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.