'Profvoetballer Vloet reed te hard en had te veel gedronken tijdens fataal ongeval'

Rai Vloet van Heracles Almelo
Rai Vloet van Heracles Almelo © Orange Pictures
ZOETERMEER - Profvoetballer Rai Vloet had niet alleen te veel gedronken tijdens het ongeluk waarbij een 4-jarig jongetje uit Zoetermeer om het leven kwam, hij reed ook veel te hard. Dat zegt zijn club Heracles Almelo, die de voetballer vrijdag heeft geschorst.
De club laat in een verklaring weten dat er vrijdag nieuwe informatie over het dodelijke ongeval op de A4 boven tafel is gekomen. 'Naar ons vandaag bekend is geworden, heeft Vloet die nacht niet alleen mogelijk veel te hard gereden, maar bovendien te veel gedronken. Beiden zijn absoluut onacceptabel', zo schrijft algemeen directeur Rob Toussaint in een verklaring op de website.
'In de weken en maanden na het ongeluk verklaarde Vloet tegenover ons als werkgever meerdere malen dat hij niet harder had gereden dan de toegestane maximumsnelheid van 130 kilometer per uur, en niet meer had gedronken dan twee alcoholische dranken. Op basis van deze nu onjuist gebleken informatie heeft Heracles Almelo tot op heden in goed vertrouwen en als goed werkgever al haar beslissingen genomen', aldus Toussaint.
Volgens De Telegraaf, dat het proces-verbaal heeft ingezien, liet de ademtest van Vloet 515 ugl (promillage 1,18) zien. Dat is ruim twee keer hoger dan het toegestane promillage. Uit het uitlezen van de boordcomputer van de auto zou blijken dat er 203 kilometer per uur is gereden. De advocaat van de voetballer wil daar tegenover de krant niet op ingaan. Hij wacht het einddossier van het politieonderzoek af.

Supporters wachten de bus van Heracles op

Vloet werd met een 27-jarige man in de nacht van 14 november opgepakt na het ongeluk. De twee mannen zaten samen in de auto en botsten op een auto met een man, vrouw en twee jonge kinderen. Het 4-jarige jongetje raakte ernstig gewond en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij later aan zijn verwondingen.
De voetballer moest na het ongeluk geopereerd worden aan zijn verwondingen die hij bij het ongeval opliep. Hij sloot vorige week maandag weer aan bij de selectie van de club en viel vorig weekend voor het eerst in. Tot grote onvrede van de supporters, die de bus na de wedstrijd opwachtten om hun onvrede kenbaar te maken.

Alleen trainen en niet spelen

Heracles liet afgelopen week weten dat Vloet tot de rechtszaak alleen nog maar zou trainen en niet meer zou spelen voor de Almelose club. Door de nieuwe informatie ziet de club geen andere optie dan de aanvaller voorlopig te schorsen. 'Als wij als club deze essentiële informatie eerder hadden geweten hadden wij vanzelfsprekend, in het belang van zowel de familie van het slachtoffer als alle andere betrokkenen, onmiddellijk anders besloten en Vloet nooit laten meetrainen en meespelen', zo schrijft Toussaint.
De club benadrukt opnieuw mee te leven met de slachtoffers van het ongeval. 'Ten zeerste betreuren wij dat de familie ook dit moet meemaken, bovenop het traumatische ongeluk dat hen overkwam. De club zal op korte termijn opnieuw contact zoeken met de familie. Onze gedachten blijven naar hen uitgaan.'