Coronavirus: Geen quarantaine kinderen zonder klachten, horeca niet tot later dan 22.00 uur open

(Basis)scholen waren rond Kerst drie weken gesloten
(Basis)scholen waren rond Kerst drie weken gesloten © ANP
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van maandag 24 januari.

Missie burgemeesters mislukt: horeca en cultuur sluiten om 22.00 uur en niet later

Het lijkt erop dat het kabinet niet overstag gaat om de sluitingstijd voor horeca en cultuur nog verder op te rekken dan 22.00 uur. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen, voorzitter van het Veiligheidsberaad, zegt dat na overleg met minister Dilan Yesilgoz (VVD) van Justitie en Veiligheid ervoor is gekozen om vanaf nu 'in collectiviteit voor één sluitingstijd voor de horeca en cultuur te pleiten'.
Daarmee lijkt ook een tweede plan, namelijk het openhouden van horeca en cultuur tot na 22.00 uur maar vanaf dat tijdstip geen nieuwe bezoekers te ontvangen, van de baan. Dinsdagavond om 19.00 uur worden de versoepelingen bekendgemaakt door premier Mark Rutte (VVD) en minister Ernst Kuipers (D66) van Volksgezondheid. De nieuwe regels gaan meteen in, vanaf woensdagavond.

OMT: geen quarantaine meer voor kinderen zonder klachten

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet geadviseerd de quarantaineregels in het onderwijs te versoepelen. Kinderen tot en met 12 jaar hoeven van het OMT na contact met een besmet persoon niet meer in quarantaine als ze geen klachten hebben. Wel is het advies dat ze dagelijks een zelftest doen. Ook hoeven niet meer hele klassen naar huis als er drie of meer besmettingen zijn, vinden de deskundigen.
Wie tussen de 13 en 17 jaar is, mag er zelf voor kiezen om wel of niet in quarantaine te gaan. Als je een boosterprik hebt gehaald, geldt voor zowel kinderen als volwassenen dat quarantaine niet hoeft.
Middelbare scholieren en leerlingen in het hoger onderwijs hoeven na contact met een besmet persoon eveneens niet meer in quarantaine van het OMT als ze geen klachten hebben. Met een dagelijkse negatieve zelftest kunnen ze lessen of colleges blijven volgen. De adviezen voor versoepelingen gelden ook voor sportteams. Of het kabinet dit OMT-advies opvolgt wordt dinsdagavond bekend tijdens de persconferentie.

Burgemeester Van Zanen vindt dat horeca en cultuur tot na 22.00 uur open moeten

'Het is nu mooi geweest', zegt Jan van Zanen (VVD), burgemeester van Den Haag. Hij schaart zich achter collega-burgemeesters die vinden dat horeca en cultuur ook tot na 22.00 uur open moeten kunnen blijven. In het Veiligheidsberaad praten 25 burgemeesters die alle regio's in Nederland vertegenwoordigen over het langer openhouden van horeca en cultuur. Het kabinet wil de openingstijden op 22.00 uur zetten, het OMT (Outbreak Management Team) adviseert 20.00 uur. De regering neemt dinsdag een besluit, 's avonds is een persconferentie.
Deze Haagse kroegbaas bereidt zich voor op de aanstaande heropening
Deze Haagse kroegbaas bereidt zich voor op de aanstaande heropening © ANP

Reacties op uitgelekte versoepelingen

Horecaondernemers en de cultuursector zijn opgelucht en blij. Dinsdagavond krijgen ze tijdens de nieuwe persconferentie van het kabinet waarschijnlijk te horen dat ze vanaf woensdag weer open mogen. 'Iedereen is al druk bezig om zijn tafels weer af te stoffen en klaar te zetten', vertelt een opgeluchte Jon Cornelese van Koninklijke Horeca Nederland in Delft. Toch zijn er ook nog zorgen.

Persconferentie verder aangepast voor doven

De coronapersconferentie wordt dinsdag anders uitgezonden dan voorheen. Behalve op de reguliere zenders zijn de toespraken van premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers ook te zien op het themakanaal NPO Politiek en Nieuws, daar bovendien in aangepaste vorm.
Op de extra zender is de tolk Nederlandse Gebarentaal groter in beeld te zien. Zo zijn de mimiek en de gebaren beter te volgen voor wie het reguliere scherm met de tolk niet duidelijk genoeg is. De gemeenschap van doven en slechthorenden had hier na de laatste persconferentie opmerkingen over gemaakt, meldt de Rijksoverheid.
Ook bij de persconferentie van 25 januari wordt, net als bij die van 14 januari, gebruikgemaakt van visuals om de verhalen beeldend te ondersteunen. De tolk is ook op de reguliere kanalen te zien, maar dan kleiner via picture-in-picture, een kleiner venster dat in het grotere beeld wordt weergegeven.
Sinds de laatste persconferentie staat de doventolk niet meer tussen beide ministers maar in een aparte ruimte
Sinds de laatste persconferentie staat de doventolk niet meer tussen beide ministers maar in een aparte ruimte © ANP

Versoepelingen gaan woensdag meteen in

  • Horeca, theaters, bioscopen en andere culturele instellingen mogen de deuren dagelijks weer openen tot tien uur 's avonds. Een groene QR-code blijft verplicht, dus: een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of een negatieve test. Wie rondloopt, moet een mondkapje dragen.
  • Evenementen - inclusief sportwedstrijden - mogen weer doorgaan, mits het publiek zit op een stoel. Op binnenlocaties geldt een limiet van 1250 bezoekers, bij buitenevenementen, mag maximaal een derde van de capaciteit gebruikt worden.
  • Dierentuinen, pretparken en andere zogeheten doorstroomlocaties mogen weer open. Voor hen gelden dezelfde regels als voor niet-essentiële winkels.
Alle versoepelingen gaan woensdag in. De NOS meldt dat, naast de bovengenoemde uitgelekte versoepelingen, horeca en cultuur mogelijk ook na 22.00 uur open mogen blijven. De gelegenheden zouden in dat geval na het tijdstip van 22.00 uur geen nieuwe bezoekers meer mogen binnenlaten. Die keuze maakt het kabinet dinsdag, na overleg met de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's in Nederland maandagavond. Verder gaan ook de quarantaineregels (voor scholen) wijzigen, maar wat dat betekent is nog niet bekend.
Dinsdag om 19.00 uur geven premier Rutte en minister Kuipers een nieuwe coronapersconferentie
Dinsdag om 19.00 uur geven premier Rutte en minister Kuipers een nieuwe coronapersconferentie © ANP

Ziekenhuiscijfers nemen weer toe, opnieuw zo'n 65.000 coronagevallen gemeld

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) ziet een omslagpunt in de ziekenhuisbezetting met patiënten die het coronavirus onder de leden hebben. 'Er is sinds afgelopen weekend sprake van een stijging in de bezetting. We monitoren of deze ontwikkeling zich doorzet de komende weken', aldus de overkoepende ziekenhuisorganisatie.
Het LCPS ging er al langer vanuit dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen de komende tijd weer zou toenemen. Dat heeft te maken met de snelle opmars van de omikronvariant van het coronavirus. Hoewel deze variant minder ziekmakend is kunnen er toch meer patiënten in de ziekenhuizen terechtkomen vanwege de hoge besmettingsaantallen.
De instroom van coronapatiënten onder de 30 jaar is nog niet eerder zo hoog geweest als nu. Een duidelijke verklaring heeft LCPS nog niet.
  • 64.757 nieuwe coronabesmettingen (zondag: 65.393)
  • 127 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen (totaal: 879, +61 ten opzichte van zondag)
  • 10 nieuwe coronapatiënten op intensive cares van ziekenhuizen (totaal: 262, -13 ten opzichte van zondag)
  • 8 nieuwe overlijdens zijn afgelopen etmaal geregistreerd (zondag: 1)
Artsen ontfermen zich over een coronapatiënt
Artsen ontfermen zich over een coronapatiënt © Omroep West

Labs bereiken maximale capaciteit coronatesten

De laboratoria die vaststellen of geteste mensen het coronavirus onder de leden hebben, bereiken maandag hun maximale capaciteit. Die ligt op 150.000 testmonsters per dag. Dat laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland weten.
Het is niet mogelijk om meer mensen te testen dan nu al gebeurt. Daardoor kan het gebeuren dat mensen langer moeten wachten op hun test wanneer ze proberen een afspraak te maken.

Universiteit verlagen BSA-norm voor eerstejaarsstudenten

Vanwege de tijdelijk sluiting van scholen en de aanhoudende coronamaatregelen voor het beroeps- en hoger onderwijs, versoepelen de universiteiten het bindend studieadvies (BSA). Eerstejaarsstudenten hoeven zo minder studiepunten te halen om over te mogen gaan naar het tweede jaar.
Veertien universiteiten, zoals de Universiteit Leiden en de TU Delft kiezen net als vorig jaar voor een verlaging van de BSA-norm met 10 tot 15 procent. De precieze verlaging kan per opleiding variëren. Het hbo zou nog geen besluit hebben genomen. De Vereniging Hogescholen verwacht volgens het universiteitsblad van de Universiteit van Tilburg de knoop volgende week door te hakken.

Brandbrief Studentenverenigingen, 'verenigingsleven moet open'

Studentenverenigingen willen weer open, zodat de eenzaamheid onder studenten kan verminderen. Ze roepen het kabinet en burgemeesters ook op voortaan onderscheid te maken tussen hun verenigingen en 'gewone openbaar toegankelijke horecagelegenheden'.
Volgens de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), gesteund door de Verenigingsraad Delft (VeRa) en de Leidse Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PKvV), die de brief hebben opgesteld, heeft de mentale gezondheid van studenten zwaar te lijden onder de coronamaatregelen en is het 'de allerhoogste tijd' dat daar oplossingen voor komen.

Gemeente Voorschoten steunt ondernemers met coronabudget

Veel ondernemers verkeren door de aanhoudende sluiting van de horeca in zwaar weer. De gemeente Voorschoten komt horecaondernemers in de gemeente financieel tegemoet. 'De klappen in deze sectoren zijn bijzonder hard en het water staat ondernemers vaak tot aan de lippen'. Om die reden stelt de gemeente ondernemers de mogelijkheid om hun terrasuitbreiding te blijven gebruiken tot 1 november 2022, zodat zij bij opening op een veilige manier gasten kunnen ontvangen.
Daarnaast stelt het college een coronabudget van 25.000 euro beschikbaar voor startende ondernemers en innovatieve horeca projecten. Ondernemers die gezamenlijk een initiatief willen opzetten of een gelegenheid willen openen kunnen aanspraak maken op het budget.

Ook burgemeesters bijeen voor bespreken versoepelingen

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen maandagavond in Utrecht opnieuw bijeen om versoepelingen van het coronabeleid te bespreken. Het beraad gelastte vrijdag een extra vergadering in om de druk op het kabinet over heropening van de horeca-, evenementen- en cultuursector te verhogen. De burgemeesters wilden dat het kabinet daar vrijdag al meer over zou zeggen, maar de ministers besloten nieuwe adviezen van het Outbreak Managment Team (OMT) en het RIVM af te wachten.
Aan de orde komt maandagavond onder meer welke strenge voorwaarden gaan gelden als de samenleving weer nagenoeg helemaal heropend wordt. Het Veiligheidsberaad heeft vrijdag gewaarschuwd dat de coronasituatie steeds moeilijker wordt voor handhavers. Mensen houden zich er niet meer aan en de regels zijn steeds moeilijker uit te leggen, aldus het beraad. Ook de situatie in buurlanden verhoogt de druk in Nederland, omdat daar met een coronatoegangsbewijs veel meer is toegestaan.
Burgemeester Jan van Zanen is voorzitter van Veiligheidsregio Haaglanden
Burgemeester Jan van Zanen is voorzitter van Veiligheidsregio Haaglanden © Gemeente Den Haag

Overleg op het Catshuis begonnen

In het Catshuis is het overleg begonnen over verdere versoepeling van de coronamaatregelen. Een deel van het kabinet en deskundigen onder wie RIVM-directeur Jaap van Dissel spreken daar over heropening van de horeca en de cultuur- en evenementensector. Ook wordt gekeken of er weer publiek bij sportwedstrijden aanwezig mag zijn.
Premier Mark Rutte zei vrijdag 'gematigd optimistisch' te zijn over mogelijke versoepelingen ondanks hoge besmettingscijfers. Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken blijft wel gehandhaafd, zei hij toen. Dinsdag neemt het kabinet een definitief besluit en geven Rutte en zorgminister Ernst Kuipers weer een persconferentie.

Bijna alle priklocaties geven booster zonder afspraak

Nu iedereen de kans heeft gehad om een afspraak in te plannen voor een boosterprik, kun je bij steeds meer priklocaties terecht zonder een afspraak. Op de meeste vaccinatielocaties van GGD Haaglanden en GGD Hollands Midden mag je naar binnenlopen voor een 'oppepprik'. Vanaf maandag kan je ook bij de locaties in Alphen aan den Rijn en in Noordwijkerhout je booster zonder afspraak halen.

Kabinet kijkt naar heropening horeca en cultuursector

Een deel van het kabinet praat maandag in het Catshuis over verdere versoepelingen van de coronamaatregelen. Daarbij wordt vooral gekeken naar heropening van de horeca en de cultuursector. Dinsdag valt een definitief besluit en geven premier Mark Rutte en zorgminister Ernst Kuipers naar verwachting weer een persconferentie.
Het Outbreak Management Team (OMT) heeft volgens ingewijden het kabinet geadviseerd de samenleving nagenoeg helemaal te heropenen, maar tot niet later dan 20.00 uur 's avonds en alleen onder strenge voorwaarden. Zo zou op veel plaatsen het coronatoegangsbewijs moeten worden getoond en een limiet moeten gelden op het aantal bezoekers.
Kabinet wil horeca en cultuur open tot 22.00 uur
Kabinet wil horeca en cultuur open tot 22.00 uur © ANP

GGD waarschuwt: Nederland onvoldoende voorbereid op een nieuwe pandemie

De publieke gezondheidszorg in Nederland is onvoldoende voorbereid op een nieuwe gezondheidscrisis zoals een pandemie. Daarvoor waarschuwt André Rouvoet, voorzitter van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland in een interview met de NOS.
Hij is met name bezorgd over het tekort aan artsen die gespecialiseerd zijn in infectieziekten. 'Daar zijn echt gaten geslagen en daar moeten we niet een beetje investeren, maar heel fors en heel structureel. Het aantal van deze artsen moet minstens verdubbelen om voorbereid te zijn op een volgende pandemie', zegt Rouvoet. Hij wil 600 miljoen euro per jaar om die basis weer op orde krijgen.
Het gevraagde geldbedrag komt er vooralsnog niet, wel trekt het kabinet 300 miljoen euro per jaar uit voor zogeheten 'pandemische paraatheid'. 'Ik ben bang dat veel van dat geld gaat naar het optuigen van een crisisorganisatie en er weinig overblijft voor de publieke gezondheid. Ik doe een klemmend beroep op het parlement, dat moet echt anders', zegt Rouvoet.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.