Coronavirus: Politiebond tevreden met duidelijke en overzichtelijke regels

Agent met mondmasker voert handhaving coronaregels uit.
Agent met mondmasker voert handhaving coronaregels uit. © ANP
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van dinsdag 25 januari.

Drukte in digitale wachtrij bioscopen

Door de versoepelingen mag men vanaf woensdag weer een bezoekje brengen aan de bioscoop. Alleen lijkt het dinsdagavond wel alsof heel Nederland dit van plan is, want veel mensen laten op sociale media weten al uren in de wachtrij te staan, meldt Hart van Nederland.
Bij bioscoopketen Vue is het druk door Spider-Man. 'We zijn uiteraard blij dat we weer films mogen vertonen aan ons publiek. En we merken dat het publiek ook blij is want het bezoek op de website loopt sinds de persconferentie storm', laat een woordvoerder weten. Het Twitter-account van Pathé is woensdagavond druk met alle mensen die vragen hebben over de wachtrij te woord te staan. 'Helaas is het erg druk en onze site overbelast geraakt', is een veelgehoorde reactie aan de klanten.

'Duidelijke en overzichtelijke regels'

De voorzitter van de Nederlandse Politiebond Jan Struijs is tevreden dat het kabinet met de nieuw aangekondigde coronamaatregelen heeft geluisterd naar de adviezen van de politie, boa's en burgemeesters. 'We hebben indringend geadviseerd dat voor goede handhaving duidelijkheid superbelangrijk is, en dat is beslecht. Om 22.00 uur moet alles dicht', aldus Struijs na de coronapersconferentie dinsdagavond.
In aanloop naar de persconferentie was er discussie of de cultuursector en de bioscopen in verband met eindtijden die normaliter rond 22.30 uur liggen, langer open zouden mogen blijven dan bijvoorbeeld de horeca. Daar is het kabinet niet in meegegaan. 'Dat maakt het ook overzichtelijk voor politie en boa in hun aanwijzingen naar de mensen toe. Er is maar één uitleg', aldus Struijs.

Veiligheidsberaad vindt versoepelingen 'een mooie stap'

Het Veiligheidsberaad vindt de versoepelingen van de coronaregels die dinsdagavond zijn meegedeeld 'een mooie stap in de richting van volledige heropening'. De 25 burgemeesters van het beraad zijn 'erg blij' dat het kabinet heeft geluisterd naar 'de brede roep om versoepelingen', zegt beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.
Het Veiligheidsberaad heeft vorige week veel druk uitgeoefend op de verantwoordelijke ministers om het zover te krijgen. 'Dit is helder, goed controleerbaar en zo nodig ook handhaafbaar', aldus Bruls.

Profclubs mogen mogen hun stadions voor een derde vullen

'Clubs uit het betaalde voetbal mogen hun stadions voor een derde met toeschouwers vullen.' Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op de coronapersconferentie. De fans moeten verspreid door het stadion zitten en 1,5 meter afstand houden. Ze moeten in het bezit zijn van een coronatoegangsbewijs. Na 22.00 uur zijn er geen fans meer welkom. Dat zal gevolgen hebben voor duels die later dan 20.00 uur beginnen. De nieuwe maatregelen gelden voor zes weken.
De voetbalstadions zoals ADO Den Haag zijn al sinds begin november leeg, vanwege oplopende coronacijfers. De profclubs hadden gehoopt dat ze minimaal twee derde van de capaciteit van hun stadions mochten gaan gebruiken. Ze beweren dat het niet rendabel is als slechts een derde van het stadion benut kan worden. Volgens de KNVB en de clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie is het besluit om de stadions voor een derde met toeschouwers te vullen 'een voorstel zonder perspectief'.
Sfeerbeeld van ADO Den Haag supporters tijdens de edstrijd tussen ADO Den Haag en Excelsior op 22 oktober 2021 l
Sfeerbeeld van ADO Den Haag supporters tijdens de edstrijd tussen ADO Den Haag en Excelsior op 22 oktober 2021 l © ANP

'Niet meer (grote) versoepelingen dan al was uitgelekt'

Het coronaoverleg op het ministerie van Algemene Zaken van premier Mark Rutte (VVD) heeft dinsdag niet geleid tot grote wijzigingen in de voorgenomen versoepelingen. Het kabinet heeft ermee ingestemd dat onder meer de horeca en cultuursector onder voorwaarden mogen heropenen tot 22.00 uur, bevestigen bronnen aan persbureau ANP. De details worden dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie, maar deze versoepelingen zijn inmiddels uitgelekt.
 • Horeca, theaters, bioscopen en andere culturele instellingen mogen vanaf woensdag de deuren dagelijks weer openen tot tien uur 's avonds. Een groene QR-code blijft verplicht, dus: een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of een negatieve test. Wie rondloopt, moet een mondkapje dragen.
 • Evenementen - inclusief sportwedstrijden - mogen vanaf diezelfde woensdag weer doorgaan, mits het publiek zit op een stoel. Op binnenlocaties geldt een limiet van 1250 bezoekers, bij buitenevenementen, mag maximaal een derde van de capaciteit gebruikt worden.
 • Dierentuinen, pretparken en andere zogeheten doorstroomlocaties kunnen 26 januari weer open. Voor hen gelden dezelfde regels als voor niet-essentiële winkels.
 • Supermarkten en andere winkels mogen de dag na de persconferentie weer tot 22.00 uur openblijven.
Minister Kuipers arriveert dinsdag op het Binnenhof voor de ministerraad en persconferentie
Minister Kuipers arriveert dinsdag op het Binnenhof voor de ministerraad en persconferentie © ANP
Omroep West zendt de persconferentie dinsdagavond om 19.00 uur rechtstreeks uit op de website, via de app en op Radio West in een verlengde uitzending van West Komt Thuis.

Blije reacties op uitgelekte versoepelingen: 'Heerlijk'

Horeca, cultuur en winkels weer open, zij het tot 22.00 uur. Publiek bij sportwedstrijden en evenementen met een zitplaats zijn weer toegestaan vanaf woensdag. In Zoetermeer wordt alvast enthousiast gereageerd op de uitgelekte versoepelingen van de coronamaatregelen.
In aanloop naar de persconferentie peilden wij dinsdag de reacties in Zoetermeer:
Blije reacties op uitgelekte versoepelingen

'Papieren coronabewijs vervalt', geldigheid vaccinatie- en herstelbewijs verkort (zonder booster)

De geldigheid van het coronatoegangsbewijs wordt gelijkgetrokken met die in andere Europese landen. De houdbaarheid van het vaccinatiebewijs na de eerste en tweede prik wordt verkort tot negen maanden en die van een coronaherstelbewijs tot zes maanden. Na een boosterprik blijft de geldigheid voorlopig onbeperkt. Dat meldt de NOS.
Tot nu toe had een vaccinatiebewijs na de zogeheten 'primaire vaccinaties' geen houdbaarheidsdatum. Daar komt vanaf 1 februari verandering in, net zoals in veel andere landen al het geval is. Papieren bewijzen zijn vanaf die datum nog geldig tot 90 dagen na de uitgifte, al schrijft RTL Nieuws dat deze exemplaren vanaf 1 april zelfs helemaal vervallen en dat iedereen verplicht wordt de CoronaCheckApp op de mobiele telefoon te hebben.
De vorige coronaminister, Hugo de Jonge (CDA), kondigde de beperkte houdbaarheid van het vaccinatiebewijs afgelopen december al aan. Zijn opvolger, Ernst Kuipers (D66), bevestigt nu in een brief aan de Tweede Kamer dat inmiddels duidelijk is dat de werkzaamheid van de vaccinaties op den duur minder wordt. Dinsdagavond geeft hij meer tekst en uitleg op de persconferentie.
Een QR-code is noodzakelijk voor toegang tot bijvoorbeeld horeca en cultuur
Een QR-code is noodzakelijk voor toegang tot bijvoorbeeld horeca en cultuur © ANP

Cijfers deze dinsdag

In de ziekenhuizen zijn afgelopen etmaal 151 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen liggen dinsdag twaalf mensen meer ten opzichte van maandag. Het aantal coronapatiënten op intensive cares is met tien afgenomen.
 • 54.225 nieuwe coronabesmettingen (maandag: 64.757)
 • 151 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen (totaal: 911, +12 ten opzichte van maandag)
 • 7 nieuwe coronapatiënten op intensive cares van ziekenhuizen (totaal: 252, -10 ten opzichte van maandag)
 • 9 nieuwe overlijdens zijn afgelopen etmaal geregistreerd (maandag: 8)
Het RIVM heeft dinsdag ook de weekcijfers bekendgemaakt. Nog nooit vielen zo veel coronatesten bij de GGD positief uit. Van de bijna 950.000 mensen die zich vorige week bij een teststraat van de GGD lieten testen, bleken 431.549 daadwerkelijk het virus onder de leden te hebben. Dat betekent dat 45,4 procent van alle testen positief was. Afgelopen week zijn zo'n 460.000 boosterprikken gezet, veel minder dan de 1,1 miljoen de week daarvoor. Opvallend is dat de opkomst bij jongeren onder de helft ligt en bij 18- tot 25-jarige slechts op 31 procent, terwijl bijna driekwart van deze groep gevaccineerd is.

Wachtlijst van twee dagen in Hollands Midden

Op dit moment is de maximale testcapaciteit in Hollands Midden bereikt. 'Wie nu belt of inlogt op coronatest.nl, kan over ongeveer 48 uur in de regio terecht', zegt een woordvoerder van GGD Hollands Midden dinsdagmiddag. 'Mogelijk is er in andere regio’s eerder plek.'
'Dat we niet verder kunnen opschalen heeft te maken met het feit dat de maximale laboratoriumcapaciteit in Nederland van 150.000 testen per dag is bereikt. Er is dus geen ruimte meer om nog meer PCR-tests te laten analyseren. Dit betekent helaas dat de wachttijden voor een test oplopen', legt de zegsvrouw uit.
Stichting Open Nederland (SON) gaat de GGD’en vanaf volgende week ondersteunen door ook testen af te nemen. De commerciële testaanbieders van SON gebruiken alleen antigeen (snel)testen. Die zijn voldoende voor een binnenlandse QR-code, maar niet voor een buitenlandse reis.

Boosterprik zonder afspraak in Leiden en op pop-uplocaties

Leiden wordt donderdag de laatste plek in onze regio waar je een boosterprik kunt halen zonder vooraf een afspraak te hebben gemaakt. Dat heeft GGD Hollands Midden dinsdag bekendgemaakt. De vaccinatielocaties in Nieuwerkerk aan den IJssel en Noordwijkerhout sluiten op 30 januari; Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiderdorp blijven samen met Leiden open. Daarnaast opent de gezondheidsdienst een aantal pop-uplocaties voor eerste, tweede of boosterprikken:
 • Leiden, Het Gebouw (Arubapad 2): 3, 10, 17 en 24 februari tussen 08.00 en 13.00 uur.
 • Rijnsburg, Heemskerk Fresh & Easy (Vinkenweg 32): 31 januari tussen 14.00 en 17.00 uur.
 • Schoonhoven, Sporthal De Meent ('s-Heerenbergstraat 26): 9, 16 en 23 februari tussen 08.00 en 13.00 uur.

ADO wil 10.000 in plaats van 5000 supporters in stadion

'Het betaald voetbal zegt 'nee' tegen 1/3 bezetting van de stadions.' Voetbalbond KNVB, Keuken Kampioen Divisie en Eredivisie CV hebben dit statement maandagavond gemaakt richting het kabinet, zo is dinsdag bekend geworden. ADO Den Haag-directeur Edwin Reijntjes ondertekent de verklaring mede.
'Het is een voorstel zonder perspectief. Het is niet uit te leggen aan de supporters, het vergroot de onrust onder de achterban alleen maar en bovendien kost het de clubs weer handen vol met geld. Wij stellen ons constructief op en willen meedenken in oplossingen. Voor ons is het alleen acceptabel om met 1/3 te beginnen als we vanaf 4 februari kunnen doorschakelen naar minimaal 2/3 bezetting.'
Spelers van ADO Den Haag vieren de winst op FC Den Bosch eerder dit seizoen met hun supporters op de tribune
Spelers van ADO Den Haag vieren de winst op FC Den Bosch eerder dit seizoen met hun supporters op de tribune © Soccrates Images
ADO Den Haag speelt vanavond de inhaalwedstrijd tegen Excelsior in een leeg stadion. Komende zondag is De Graafschap de tegenstander. Volgens de uitgelekte regels mogen 5000 toeschouwers aanwezig zijn in het Cars Jeans Stadion in Den Haag. Als dat twee derde wordt, breidt de capaciteit uit tot 10.000.
De voetbalwedstrijd Excelsior - ADO Den Haag is dinsdagavond vanaf 20.00 uur live te beluisteren op Radio West.

Driekwart coronapatiënten op intensive care heeft na een jaar nog klachten

Driekwart van de coronapatiënten die op de intensive care zijn behandeld, ervaart een jaar later nog altijd problemen. Ze melden vooral lichamelijke klachten, maar ook problemen met geheugen en concentratie of angstgevoelens. Meer dan de helft werkt na een jaar nog altijd minder of helemaal niet, meldt de NOS op basis van een onderzoek onder leiding van het Nijmeegse academisch ziekenhuis Radboudumc.
246 coronapatiënten die tussen maart en juli 2020 op de ic werden opgenomen, kregen een jaar later een vragenlijst opgestuurd. De helft geeft aan last te hebben van vermoeidheidsklachten. Daarnaast ervaren ze ook andere problemen, zoals een verminderde conditie, pijn, spierzwakte en kortademigheid. Meer dan de helft heeft werkgerelateerde problemen. Ze werken minder uren, zijn nog altijd met ziekteverlof of hebben zelfs hun baan opgezegd.

Uitgelekte versoepelingen persconferentie vanavond

 • Horeca, theaters, bioscopen en andere culturele instellingen mogen vanaf woensdag de deuren dagelijks weer openen tot tien uur 's avonds. Een groene QR-code blijft verplicht, dus: een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of een negatieve test. Wie rondloopt, moet een mondkapje dragen.
 • Evenementen - inclusief sportwedstrijden - mogen vanaf diezelfde woensdag weer doorgaan, mits het publiek zit op een stoel. Op binnenlocaties geldt een limiet van 1250 bezoekers, bij buitenevenementen, mag maximaal een derde van de capaciteit gebruikt worden.
 • Dierentuinen, pretparken en andere zogeheten doorstroomlocaties kunnen 26 januari weer open. Voor hen gelden dezelfde regels als voor niet-essentiële winkels.
 • Supermarkten en andere winkels mogen de dag na de persconferentie weer tot 22.00 uur openblijven.
Premier Rutte en minister Kuipers bij de persconferentie
Premier Rutte en minister Kuipers bij de persconferentie © ANP
Omroep West zendt de persconferentie dinsdagavond om 19.00 uur rechtstreeks uit op de website, via de app en op Radio West in een verlengde uitzending van West Komt Thuis.

Aantal nieuwe coronagevallen stijgt te snel om bij te houden

De coronagolf is niet meer bij te houden. De GGD'en kunnen niet meer mensen testen dan ze nu doen en de computersystemen kunnen de vele meldingen van positieve tests niet verwerken. Daardoor geeft het weekcijfer van dinsdag een onvolledig beeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) loopt tienduizenden gevallen achter op de werkelijkheid.
In de 101e week van de coronacrisis komt het RIVM voor de 82e keer met een weekoverzicht. Het instituut meldde vorige week dat het in zeven dagen tijd bijna 243.000 meldingen van positieve tests had gekregen, gemiddeld 34.709 per dag. Dat was het hoogste weektotaal sinds het begin van de coronacrisis bijna twee jaar geleden.
Bij deze man wordt een coronatest afgenomen
Bij deze man wordt een coronatest afgenomen © ANP

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.