Coronavirus: Vanaf 7 februari minder NS-treinen door personeelsuitval

Een intercitytrein van NS
Een intercitytrein van NS © Omroep West
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van donderdag 27 januari.

Minder treinen door personeelsuitval

De NS laat vanaf 7 februari minder treinen rijden omdat er steeds meer medewerkers thuiszitten door ziekte of omdat ze vanwege de coronaregels in quarantaine moeten. Op trajecten waar nu zes treinen per uur rijden, zullen dat er straks vier zijn, meldt de NS. Op trajecten waar de NS nu vier treinen per uur laat rijden, worden dat er twee.
'Door tijdelijk de dienstregeling af te schalen, creëren we meer ruimte om de oplopende ziektemeldingen op te vangen', stelt de NS. 'Zo blijft onze dienstregeling beter voorspelbaar en hopen we hiermee minder vaak onze reizigers te moeten verrassen met plotselinge treinuitval. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat onze zieke collega's de mogelijkheid hebben om te herstellen.'
Het gaat om de volgende trajecten:
  • Amsterdam Centraal - Den Haag Centraal (vanaf 7 februari)
  • Amsterdam Centraal - Rotterdam Centraal (vanaf 7 februari)
  • Rotterdam Centraal - Utrecht Centraal (vanaf 7 februari)
  • Lelystad Centrum - Dordrecht
  • Den Haag Centraal - Amersfoort Centraal/Deventer (vanaf 21 februari)
  • Den Haag Centraal - Gouda Goverwelle (vanaf 21 februari)
  • Hoofddorp - Utrecht Centraal (vanaf 21 februari)
  • Leiden Centraal - Houten Castellum (vanaf 21 februari)
Sinds 20 december laat de NS al tijdelijk minder treinen in avond, nacht en spits rijden. Op dit moment vervoert de NS iets meer dan 40 procent van het gebruikelijke aantal reizigers.
Station Alphen aan den Rijn
Station Alphen aan den Rijn © John van der Tol

Drukte teststraten GGD blijft aanhouden

De teststraten van de GGD hebben het door de sterk oplopende coronabesmettingen onverminderd druk. De teststraten en laboratoria voor het analyseren van de testen hebben hun maximale capaciteit bereikt. Wie binnen de regio nu een afspraak maakt, kan pas over ongeveer 48 uur ergens terecht.
Monique Ligtvoet, woordvoerder bij GGD Hollands Midden erkent de enorme drukte, maar beaamt dat er niet verder opgeschaald kan worden. 'De laboratoriumcapaciteit ligt in Nederland op ongeveer 150.000 testen per dag. Die limiet is bereikt, waardoor er nu geen ruimte meer is om nog meer PCR-tests te laten analyseren.' In week 3 werden alleen al op de zeven testlocaties van GGD Hollands Midden meer dan 41.000 testen afgenomen. Een week eerder waren dat er 'slechts' 35.000.
Drukke GGD teststraten
Ook bij GGD Haaglanden is de enorme drukte een bekend fenomeen. Toch lijkt die drukte er tot nu toe nog niet voor te hebben gezorgd dat de testbereidheid onder de mensen daalt. 'Wij hebben precies hetzelfde beeld als op landelijk niveau', zegt woordvoerster Margot Polman. 'We zien geen stijging of daling onder bepaalde groepen. Nog altijd zijn het zowel jonge als oude mensen die zich niet lekker voelen, die een vinkje nodig hebben of die vanwege hun werk moeten komen.'
Om de grote vraag naar testen aan te kunnen zijn de GGD'en op woensdag 26 januari gaan samenwerken met commerciële testaanbieders zoals Stichting Open Nederland. 'Door deze samenwerking wordt de testcapaciteit verder vergoot. Het doel hiervan is om iedereen die op corona getest wil worden op korte termijn en in de eigen regio te kunnen testen', zegt de GGD GHOR, de koepelorganisatie van alle GGD'en.

Coronacijfers deze donderdag

De afname van het aantal coronapatiënten op de intensive cares houdt aan. Donderdag werd het laagste niveau sinds 1 november bereikt, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
  • 64.602 nieuwe coronabesmettingen (woensdag: 58.666)
  • 150 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen (totaal: 898, -7 ten opzichte van woensdag)
  • 15 nieuwe coronapatiënten op intensive cares van ziekenhuizen (totaal: 233, -16 ten opzichte van woensdag)
  • 14 nieuwe overlijdens zijn afgelopen etmaal geregistreerd (woensdag: 12)

Drie van zes priklocaties Hollands Midden sluiten

In navolging van Noordwijkerhout en Nieuwerkerk aan den IJssel heeft GGD Hollands Midden besloten om ook de vaccinatielocatie in Leiderdorp te sluiten. Het teruglopende aantal afspraken en de vrije inloop voor prikken wordt door de regionale gezondheidsdienst als reden opgegeven. Komende zaterdag wordt in Leiderdorp de laatste spuit in de bovenarm gezet. Zondag is de laatste dag in Nieuwerkerk en Noordwijkerhout.
De vaccinatielocaties in Alphen aan den Rijn, Gouda en Leiden blijven open. Daarnaast komt de GGD met pop-upvaccinatielocaties in Leiden, Rijnsburg en Schoonhoven. De GGD in de regio Haaglanden sluit vooralsnog geen vaccinatielocaties.

Vakantie 'gratis' omboeken of annuleren is de norm geworden door corona

Door de coronacrisis zijn reisorganisaties in de voorwaarden veel soepeler geworden bij het zonder kosten omboeken of annuleren van een vakantie. Volgens reisbrancheorganisatie ANVR is dat de norm geworden en blijft dat ook zo. Mogelijk worden reizen daardoor wel duurder, zegt voorzitter Frank Oostdam van de ANVR in gesprek met NU.nl.
'Flexibelere voorwaarden zijn iets dat de coronacrisis ons heeft opgeleverd', zegt Oostdam. 'Reizen kunnen daardoor wel duurder worden, maar dan krijg je wel veel zekerheid en dat is wat mensen nu willen.' Volgens de voorman van de reisbranche is die flexibiliteit puur uit noodzaak ontstaan. 'Maar het is wel een blijvertje.'
De reissector is een van de sectoren die het nog steeds heel zwaar hebben. 'Het land is dan wel opengegaan, maar daar merken wij weinig van. Een deel van onze bedrijven is gewoon nog dicht.' Toch merkt Oostdam dat mensen wel op reis willen. 'Nederland hebben we nu wel gezien en voor sommige mensen geldt hetzelfde voor Europa.'
Toeristen die klaar zijn om het het vliegtuig te pakken op The Hague Airport.
Toeristen die klaar zijn om het het vliegtuig te pakken op The Hague Airport. © ANP

Vrijwel heel Europa donkerrood, omikrongolf zwelt nog steeds aan

De omikronvariant van het coronavirus blijft zich razendsnel verspreiden door Europa, het aantal besmettingen loopt overal fors op. Dat is donderdag ook te zien op de nieuwe coronakaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Vrijwel alle regio's staan dan op donkerrood, het hoogste waarschuwingsniveau. Mogelijk blijft een enkele regio nog net een treetje lager steken, op rood. Het is nog nooit gebeurd dat alle streken op het hoogst mogelijke niveau stonden.
Nederland kleurt donderdag in elk geval weer volledig donkerrood, voor de elfde week op rij. De provincie Noord-Holland is weer de grootste brandhaard. In de afgelopen twee weken zijn daar bijna 119.000 inwoners positief getest. Omgerekend komt dat neer op zo'n 4126 gevallen op elke 100.000 mensen. Dat is bijna 35 procent hoger dan bij het overzicht van vorige week. In Amsterdam is ongeveer een op elke twintig inwoners momenteel besmet.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.