Coronavirus: RIVM registreert recordaantal nieuwe besmettingen: 74.085

Een coronatest wordt afgenomen
Een coronatest wordt afgenomen © ANP
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van vrijdag 28 januari.

Betaaltermijn belasting voor ondernemers verlengd

Ondernemers die vanwege de coronacrisis betalingsproblemen hebben, krijgen meer tijd om aan hun belastingplicht te voldoen. Ze kunnen tot en met 31 maart uitstel van betaling aanvragen, eerder was dat 31 januari. Ondernemers kunnen onder meer uitstel aanvragen voor het betalen van loonheffing, omzetbelasting, milieubelastingen en accijns.
Momenteel hebben ruim 264.000 ondernemers samen een belastingschuld opgebouwd van 18,7 miljard euro. Meer dan 380.000 ondernemers hebben al gebruikgemaakt van het betalingsuitstel.

Scholen kunnen langer subsidie vragen voor ventilatie

Schoolbesturen krijgen drie maanden extra de tijd om bij hun gemeente een subsidie aan te vragen voor betere ventilatie in hun schoolgebouw. Ze hebben nog tot 30 april de tijd om een aanvraag in te dienen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Het budget dat beschikbaar was voor de subsidie, is nog niet op, schrijft minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken). Er zit nog ruim 58 miljoen euro in de pot. Het kabinet maakte eerder 100 miljoen euro extra vrij voor de regeling, op aandringen van de Tweede Kamer.

Aanpassing geldigheidsduur CTB uitgesteld tot na 4 februari

De aanpassing van de geldigheidsduur van het coronatoegangsbewijs (CTB) wordt uitgesteld. Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat de wijzigingen pas na 4 februari zullen ingaan, omdat er in de Kamer nog vragen leven over de maatregel.
Vanaf 1 februari zou de pas nog maar negen maanden geldig zijn na een volledige vaccinatie, om zo gelijk te lopen met de rest van Europa. De Europese coronapas (digitaal coronacertificaat, DCC), waarmee Nederlanders kunnen reizen door de Europese Unie, is vanaf 1 februari nog maar 270 dagen geldig.
Iemand kan ook een coronapas krijgen na een doorgemaakte besmetting. De geldigheidsduur van zo'n coronabewijs gaat naar zes maanden. Nu is dat nog een jaar. De coronabewijzen zijn vooralsnog weer onbeperkt geldig als iemand een boosterprik heeft ontvangen.
Op dit moment zijn coronapassen op basis van een vaccinatie nog onbeperkt geldig. Maar de effectiviteit van coronavaccins nemen na verloop van tijd af. De EU maakt zich daar zorgen om, mede vanwege de besmettelijkere omikronvariant. Een boosterprik moet de immuniteit weer oppeppen, waarna reizen met een coronapas weer mogelijk is.

FNV en CNV: werknemers hebben zorgen over terugkeer naar kantoor

Vakbonden FNV en CNV zeggen 'tientallen signalen' te ontvangen van werknemers die zich zorgen maken over de terugkeer naar kantoor. FNV zegt nu meer meldingen te krijgen dan vorige week, toen er nog geen versoepelingen waren aangekondigd. CNV-voorman Piet Fortuin: 'Met deze hoge besmettingsgolf kunnen we het ons niet veroorloven dat mensen onnodig besmet raken op het werk. Thuiswerken is niet voor niets het kabinetsadvies.'
Het FNV krijgt voornamelijk meldingen van werknemers uit de zorg-, welzijn- en handelsectoren, CNV uit sectoren met een productieomgeving. Ook daar wordt kantoorpersoneel gevraagd om weer fysiek op kantoor aanwezig te zijn.
Over het algemeen zegt FNV wel minder meldingen dan aan het begin van de crisis te krijgen. Mensen bellen ook omdat ze informatie zoeken, of omdat ze sancties van hun werkgevers opgelegd hebben gekregen, zoals het inhouden van loon en verlofdagen. Dat mag niet, zegt de bond.
Vakbond De Unie zegt niet meer meldingen dan voorheen te krijgen, maar wel 'geluiden' te horen over veranderende quarantaineregels en zorgen daarover. VNO-NCW zegt geen signalen te ontvangen over dergelijke zorgen onder haar leden.

Recordaantal nieuwe positieve tests: 74.085

Nog nooit heeft het RIVM zo veel positieve coronatests geregistreerd als tussen donderdag- en vrijdagochtend. Het instituut kreeg in dat tijdsbestek 74.085 meldingen binnen van nieuwe coronagevallen. Den Haag was na Rotterdam en Amsterdam de grootste stijger met 3046 positieve tests.
Het RIVM kampt al ruim een week met een achterstand in de coronacijfers. Die besmettingen zijn al wel vastgesteld, maar nog niet geregistreerd. Op vrijdag is de achterstand opgelopen tot zo'n 76 duizend meldingen, verspreid over de afgelopen elf dagen. Dat zijn er ongeveer 4000 meer dan op donderdag. Op woensdag stond de achterstand nog hoger. Toen liep het RIVM 78 duizend meldingen achter.
De afgelopen zeven dagen zijn in totaal 427.733 positieve tests geregistreerd. Dat is een zevendaagsgemiddelde van 61.105 per dag. Het is voor het eerst dat dat gemiddelde boven de 60 duizend uitkomt. Het gemiddelde is in ongeveer twee weken tijd verdubbeld.
Op dit moment liggen in de Nederlandse ziekenhuizen 1141 mensen met corona, dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er tien meer dan een dag eerder.
Het gaat op 238 mensen op de ic's en 903 mensen op de verpleegafdelingen. In beide gevallen zijn dat er vijf meer dan donderdag. Op de verpleegafdelingen werden 143 nieuwe patiënten opgenomen, en op de intensive cares 17.
Tegenover het hoge aantal besmettingen staan weinig sterfgevallen. De afgelopen dag kreeg het RIVM negen meldingen van sterfgevallen door corona, waaronder een Hagenaar. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn gestorven. Bovendien kan het werkelijke aantal doden hoger liggen. Het is namelijk niet verplicht om te melden dat een coronapatiënt is overleden. In de afgelopen zeven dagen ging het om 64 sterfgevallen.

Onderzoek naar luchtreinigers op scholen

Er komt een grootschalig onderzoek onder 500 Nederlands en Belgische schoolklasen naar de effectiviteit van luchtreinigers in klaslokalen om corona te voorkomen. Het onderzoek is een samenwerking tussen hoogleraar bouwfysica Bert Blocken van de TU Eindhoven, de Belgische viroloog Marc van Ranst van de KU Leuven en Lees Peeters van adviesbureau Th!nk-E. 'Zo kunnen we schoolsluitingen in de toekomst mogelijk voorkomen', hoopt Blocken.
Op honderd basisscholen gaan onderzoekers luchtzuiveringsapparaten van meer dan tien fabrikanten uittesten. Per school worden vijf klassen uitgerust met de apparatuur. De schoolleidingen houden vervolgens het aantal coronabesmettingen in die klassen bij tot en met de zomervakantie. Om een vergelijking te kunnen maken worden daarnaast ook vijf klassen zonder luchtzuivering bijgehouden. Scholen hoeven zelf niets te betalen voor deelname aan het project.
Volgens Blocken is al eerder uitgewezen dat in binnensportcentra aerosolen niet voldoende worden afgevoerd als er alleen wordt geventileerd. Luchtzuivering kan daar een oplossing bieden. Blocken denkt dat de pandemie niet alleen bestreden kan worden door op gedrag van mensen te sturen. 'Ik geloof dat juist ook technologische oplossingen kunnen bijdragen.'

Veiligheidsberaad bespreekt langetermijnstrategie

Hubert Bruls
Hubert Bruls © ANP
De 25 burgemeesters van de Veiligheidsraad komen maandagavond 31 januari bijeen in Utrecht om de langetermijnstrategie voor het leven met corona te bespreken. Zorgminister Ernst Kuipers en justitieminister Dilan Yesilgöz zijn ook aanwezig.
De voorzitters van de veiligheidsregio's roepen al geruime tijd om een langetermijnstrategie. Volgens het Veiligheidsberaad moet de samenleving zo worden ingericht dat het dagelijks leven normaal kan verlopen, ondanks coronabesmettingen. Daarbij zien ze het veelvuldig gebruik van het coronatoegangsbewijs als een belangrijk middel om te voorkomen dat bepaalde sectoren weer moeten sluiten.
'Er bestaat geen enkele oplossing die alleen maar leuk is, maar we moeten vooruit', zegt beraadsvoorzitter en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls. 'We kunnen niet helemaal niets doen, dat bestaat niet. Maar het land weer op slot draaien zou alleen nog op zeer kritieke momenten moeten gebeuren.' De burgemeesters willen dat het kabinet snel over de brug komt met een langetermijnvisie.

Veertigste editie Parkpop gaat door op Malieveld

Parkpop komt terug in 2022, laat de organisatie vrijdag weten. Op zondag 12 juni vindt het grootste festival van Den Haag weer plaats. De veertigste editie wordt op het Malieveld gehouden. Door het coronavirus ging het festival de afgelopen twee jaar niet door. Hierdoor wordt het de eerste editie na de aangekondigde verhuizing van het Zuiderpark naar het Malieveld.
Parkpop 2018
Parkpop 2018 © Wouter Vellekoop

Eerste commerciële teststraten die GGD's helpen alweer dicht

De eerste commerciële teststraten die zijn ingeschakeld om de drukte bij de GGD's te beteugelen, moeten hun deuren na slechts twee dagen alweer sluiten. Er worden namelijk te weinig mensen doorgestuurd vanuit de GGD's, waardoor het voor de aanbieders niet rendabel is om open te blijven. Volgens een woordvoerder heeft dat te maken met 'een technisch probleem' bij de GGD.
'De GGD moet op een bepaald moment beslissen dat het te druk is en dat ze mensen door gaan sturen. Maar het lijkt niet goed te lukken om mensen in drukke regios door te sturen naar de commerciële teststraten', zegt de woordvoerder van Stichting Open Nedelrand. Omdat de testbedrijven per afgenomen test worden betaald, is het lastig te zeggen wanneer ze weer of en wanneer de locaties weer opengaan. 'Dat is een kwestie van marktwerking', zegt de woordvoerder.
Eén van de commerciële testaanbieders die zijn gesloten is SpoedtestCorona. Zij voelen zich belazerd door de GGD's. 'De mensen zouden komen als ze niet binnen twaalf uur bij de GGD terechtkonden, maar dat bleek 48 uur te zijn', zegt bestuursvoorzitter Jeroen de Jong. 'Ik kan me niet permitteren om met voor 10.000 euro per dag aan menskracht te gaan wachten.' Commerciële testaanbieders krijgen per afgenomen test 10,55 euro exclusief btw.
Directeur Rasmus Emmelkamp zou vrijdag een eerste van vijf testlocaties openen voor hulp aan de GGD's, maar hij gaat dat nu toch niet doen. 'We hebben alles klaarstaan, maar ik hoor van de andere testaanbieders dat het geen zin heeft. Wij willen helpen, we weten hoe het moet. Maar met zo weinig zekerheid gaat het niet.'
Een vrouw doet een zelftest
Een vrouw doet een zelftest © ANP

Gratis zelftesten voor Haagse minima

De gemeente Den Haag krijgt volgende week de eerste levering van 100.000 gratis zelftesten die aan mensen met een laag inkomen zullen worden uitgedeeld. In totaal kan de gemeente er de komende tijd zo'n 500.000 verwachten. De testen worden beschikbaar gesteld door de overheid, die er tien miljoen verdeelt over de Nederlandse gemeenten.
Het Armoedefonds gaat de testen op centrale punten in de stad verspreiden. In de loop van volgende week zijn ze op te halen op verschillende locaties in Den Haag zoals het Daklozenloket, de Servicepunten XL en de buurthuizen. De gemeente maakt later bekend waar precies.
'Testen op corona is nodig om besmettingen op te sporen. Als je het niet zo breed hebt, is het kopen van zelftesten een stevige aanslag op je portemonnee. Met het aanbieden van gratis zelftesten en mondkapjes komen wij hen tegemoet', zegt wethouder Arjen Kapteijns (Sociale Zaken en Werk).
Vanaf half februari kunnen mensen met een laag inkomen ook gratis chirurgische mondkapjes krijgen via de gemeente. In Den Haag worden deze verstuurd aan minima die bij de gemeente bekend zijn, zoals aan alle inwoners met een Ooievaarspas. Het aantal zelftesten en mondmaskers dat elke gemeente kan bestellen heeft een maximum, en is berekend op basis van het aantal mensen in de gemeenten met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum.

Ook in Leiden pleidooi voor gratis zelftests minima

Leiden moet in navolging van onder meer de vier grote steden ruimhartig omgaan met het verstrekken van gratis zelftests aan mensen met een minimuminkomen. Die oproep deed GroenLinks-raadslid Gebke van Gaal donderdagavond in de vergadering van de Leidse gemeenteraad. Dat schrijft mediapartner Sleutelstad.
De verspreiding kan via het armoedefonds, maar dat is redelijk passief volgens Van Gaal. 'Minima kunnen daar tests bestellen', zegt Van Gaal tegen Sleutelstad. 'Maar de gemeente kan ook actief de zelftests distribueren. En dat verwachten wij eigenlijk wel.'
'Zeker nu de besmettingen de pan uitreizen, kan het 'niet kunnen testen' zorgen voor isolatie, eenzaamheid, frustratie en ook voor nog meer besmetting, gevoel van schaamte en oneerlijke verdeling en tweedeling in de stad. Het gaat om mensen die de drie euro per test niet zomaar even een paar keer week voor het hele gezin kunnen betalen', gaat Van Gaal verder. 'De gemeente had ook eerder zelftests kunnen aanvragen. Net zoals de vier grote steden wel deden. Die halen ze zelf op.'

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.