Drugsdealer in sloot en supermarkt gesloten bij handhavingsactie Den Haag

Burgemeester Van Zanen samen met handhavers in één van de onderzochte supermarkten
Burgemeester Van Zanen samen met handhavers in één van de onderzochte supermarkten © Gemeente Den Haag/Valerie Kuypers
DEN HAAG - Een grote handhavingsactie van de gemeente Den Haag in de stadsdelen Escamp en Loosduinen heeft vrijdagavond geleid tot vijf aanhoudingen, de sluiting van een supermarkt en tientallen boetes. Een vermoedelijke drugsdealer probeerde te ontsnappen via een sloot, maar omdat er zoveel mensen meededen aan de actie, kon hij toch worden opgepakt. Ook een zwartrijder in het openbaar vervoer werd gearresteerd: hij had duizenden euro's contant geld op zak, terwijl hij een uitkering ontvangt. Er wordt onderzoek gedaan naar waar dat geld vandaan komt.
Tijdens de actie werkten de gemeente, politie, Douane, Openbaar Ministerie, NVWA, Stedin, HTM, het Haags Economisch Interventie Team en de brandweer samen. De focus lag op de wijken Bouwlust en Vredelust in Den Haag Zuidwest en het bedrijventerrein ZKD (Zichtenburg, Kerketuinen en Dekkershoek).
De actie is gehouden om 'misstanden aan te pakken', aldus burgemeester Jan van Zanen. 'Na elke handhavingsactie is Den Haag weer iets veiliger en leefbaarder. Uit de resultaten blijkt dat er genoeg werk te doen is.' De samenwerkende diensten controleerden tientallen woningen, bedrijven, voertuigen en personen, deels omdat er meldingen over waren gedaan vanuit de buurt.

Geen accijns op sigaretten

De bestuurder van een auto, die opgemerkt werd door de ANPR-camera's van de politie, had nog een belastingschuld van enkele honderden euro's open staan. Zijn voertuig leidde naar mogelijke misstanden in een supermarkt. Daar werden mogelijk vervalste merkgoederen en wapens gevonden.
Bij een andere supermarkt werden 2500 sigaretten gevonden waar geen accijns over werd geheven. Ook lag er drugs, waarvoor iemand is aangehouden. Er wordt een onderzoek naar de winkel ingesteld, waarna de burgemeester moet besluiten of er maatregelen worden getroffen. De eigenaar heeft zijn zaak in afwachting van dat onderzoek vrijwillig voor twee weken gesloten.
Aan de actie deden verschillende diensten mee
Aan de actie deden verschillende diensten mee © Gemeente Den Haag/Valerie Kuypers

Vluchten via de sloot

Een vermoedelijke drugshandelaar viel op door zijn gedrag en werd gevraagd om mee te komen naar de controleplaats. Via de sloot probeerde hij aan de controle te ontkomen, maar omdat er zoveel mensen meededen aan de actie kon hij toch worden aangehouden, met een nat pak. Bij de man is drugs gevonden. De bewoners van een overlastgevend drugspand kunnen een onderzoek van de politie afwachten. En ook de herkomst van duizenden euro's contant geld, dat een man die een uitkering krijgt bij zich had, wordt onderzocht. Zelf kon hij geen goede verklaring geven voor de hoeveelheid geld, aldus de gemeente.
Er zijn ook tientallen boetes uitgeschreven voor overtredingen met auto's, fietsen op de stoep, bedelen en alcoholgebruik op straat of zwartrijden in het openvaar vervoer. 'De actie heeft voor de wijk mooie resultaten opgeleverd. Dankzij betrokken bewoners en ondernemers is er weer nieuwe informatie naar voren gekomen waar de diensten verder onderzoek naar zullen doen', zegt de gemeente Den Haag.