'Concert' op dakterras uit protest tegen coronabeleid: 'Bizar dat we al twee jaar dicht zijn'

Cosmic Debris speelt op het dak
Cosmic Debris speelt op het dak © Omroep West
LEIDEN - Het water staat veel artiesten en anderen in de muziekwereld aan de lippen. Zo ook bij popcentrum Gebr. de Nobel in Leiden, nu nog steeds niet duidelijk is hoe het verder moet nu de branche grotendeels dicht is en misschien nog wel blijft. Uit protest programmeerde het muziekpodium daarom zaterdagmiddag een band. Zonder publiek in een zaal, maar wel op straat.
Het was de band Cosmic Debris die acte de présence gaf vanaf het dakterras in de Leidse Lange Scheistraat. Gepresenteerd als 'repetitie', maar vooral bedoeld als protest. 'We merken dat in omringende landen veel meer mogelijk is en bij ons niet', vertelt Jurrian Jockin, programmeur bij Gebr. de Nobel. 'Volgens ons moet het wel kunnen dat wij op een veilige manier weer culturele avonden, concerten en dance-evenementen neerzetten.'
Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het kabinet geadviseerd om de hele samenleving weer te openen, maar wel tot 20.00 uur. Volgens NRC moet er nog gesproken worden over de openingstijden, met mogelijk uitzonderingen in bepaalde sectoren. Het is dus nog maar de vraag of Gebr. de Nobel daar iets aan gaat hebben.
Gebr. de Nobel is al bijna twee jaar dicht, op een enkele uitzondering na. 'Als poppodium zijn wij nog gesubsidieerd, maar de mensen die bij ons werken als ZZP'er of muzikant, die hebben gewoon al twee jaar geen inkomsten', zegt Jockin. 'Het is bizar dat we al zo'n twee jaar gesloten zijn.'
'Concert' op dakterras Leids poppodium uit protest tegen coronamaatregelen
Burgemeester Lenferink liet vrijdagavond al aan mediapartner Sleutelstad weten dat het optreden wat hem betreft plaats kon vinden binnen de geldende coronaregels als er inderdaad geen publiek zou worden toegelaten. ‘Dan is het een demonstratie die onder de Wet Openbare Manifestaties valt’, zei hij.
Afgelopen woensdag deed Gebr. de Nobel mee aan het landelijke protest van de cultuursector. Musea werden sportscholen en theaters werden kapsalons, want die mochten wel open. Burgemeester Lenferink verbood de actie en legde De Nobel een last onder dwangsom op van 4900 euro. Die dwangsom moeten ze daadwerkelijk gaan betalen als het poppodium nog een keer over de schreef gaat.