Haagse gemeenteraad wil gesloten tramhaltes na ophef weer heropenen

De tram die door Den Haag rijdt
De tram die door Den Haag rijdt © ANP
DEN HAAG - De Haagse gemeenteraad wil dat de gesloten tramhaltes Nieuwendamlaan, Fahrenheitstraat, Copernicuslaan en Stuyvesantstraat weer heropenen na de lockdown. De raad heeft een motie daarover aangenomen die was ingediend door de Haagse Stadspartij. 'De tramhaltes waren door de HTM vanwege corona wegbezuinigd. Dat vind ik onacceptabel. Wij mogen deze afbraak van het openbaar vervoer niet accepteren', zegt Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij.
HTM laat in een reactie weten dat het vervoersbedrijf toch 'links of rechtsom' moet bezuinigen. Vorig jaar ging de Metropoolregio Rotterdam Den Haag akkoord met het bezuinigingsplan van HTM om de misgelopen reizigersinkomsten door de coronacrisis op te vangen. 'We begrijpen heel goed dat het wegvallen van deze haltes heel vervelend is voor omwonenden', vertelt Marijke Poppelier namens HTM. 'Al dupeert dit minder mensen dan als we een hele lijn moeten opheffen.' Daarnaast heeft HTM ook al moeten bezuinigen op servicepunten en heeft personeel vorig jaar geen loonsverhoging gekregen.
Het opheffen van in totaal dertien tramhaltes leidde tot veel ophef, vooral door het sluiten van de tramhalte Nieuwendamlaan bij woonzorgcentrum Swaenesteyn in de Haagse wijk Leyenburg. De bewoners van Swaenesteyn werden onaangenaam verrast door het opheffen van de halte. 'Hoe kunnen ze dit nou doen?', verwoordde een van de bewoners de gevoelens begin januari. Zeker omdat veel van hen in een rolstoel zitten, is het lastig om naar een andere halte te gaan.

Van Asten in gesprek met HTM en Metropoolregio

Door de aangenomen motie moet de Haagse wethouder Robert van Asten nu met de HTM en de Metropoolregio (de opdrachtgever van het openbaar vervoer in de regio) in overleg om de opgeheven tramhaltes weer open te stellen, zodra de lockdownmaatregelen zijn opgeheven. HTM zegt dat af te wachten. 'Bij zo'n verzoek gaan we uiteraard met onze opdrachtgever in gesprek', aldus HTM.
De gesloten haltes op lijn 2 (Nieuwendamlaan, Fahrenheitstraat, Stuyvesantstraat) en lijn 12 (Copernicusplein) zijn goed voor 1.380 dagelijkse in- en uitstappers. De haltes Copernicusplein en Stuyvesantstraat zijn bovendien belangrijke overstaphaltes voor respectievelijk bus 21 en bus 23.