Krakers Huize Ivicke geven strijd niet op

Huize Ivicke
Huize Ivicke © ANP
WASSENAAR - De krakers van Huize Ivicke langs de N44 bij Wassenaar geven de strijd tegen ontruiming niet op. Ze gaan in hoger beroep tegen het oordeel van de rechtbank in Den Haag. Die oordeelde eind vorig jaar dat zij voor 31 januari het pand verlaten moeten hebben.
De rechtbank in Den Haag velde 20 december het vonnis dat de krakers eruit moeten. Dit was een zaak die gemeente Wassenaar had aangespannen tegen de krakers die er sinds de zomer van 2018 wonen. Zij trokken erin omdat eigenaar Ronnie van de Putte niets met zijn bezit deed en het steeds verder verkrotte. Een eerdere poging om de krakers eruit te krijgen mislukte, omdat er geen 'spoedeisend' belang was. De eigenaar wilde namelijk nog altijd niets met Ivicke.
Nu zou hij dat wel willen. Voor de rechter zei de advocaat van Van de Putte dat de omstreden vastgoedeigenaar er zelf zijn kantoor in wil vestigen. Dat zou mogelijk zijn omdat de gemeente het pand aan de buitenkant heeft laten opknappen in een poging verdere verkrotting te voorkomen. 'Wij hebben enkele A4'tjes gehad van de eigenaar waarin hij aangeeft de binnenkant te willen gaan verbouwen', zegt advocaat Joost Rutteman van de krakers.

'Geloven er niets van'

Meer dan die A4'tjes is er nog altijd niet. De krakers geloven daarom niets van het plannetje van Van de Putte. Ze zijn bang dat als zij vertrekken, Ivicke weer leeg komt te staan met alle gevolgen van dien. De 'krottenkoning' heeft zelf altijd laten weten niets met Ivicke te kunnen doen omdat er krakers inzitten. Maar plannen om er wel wat activiteiten te ontplooien zijn ook nooit ingediend. Dit was eerder een argument om ze te laten zitten.
De gemeente bevestigt dat er sinds de rechtszaak waar het plannetje om het kantoor in Ivicke te vestigingen mondeling bekend werd gemaakt, geen contact meer is geweest met de eigenaar. Ook zijn er geen vergunningen aangevraagd om werkzaamheden aan het monumentale pand te verrichten. 'Anders dan het basisplan voor eigen gebruik dat de eigenaar van Ivicke heeft ingediend tijdens de rechtbankprocedure in november, zijn bij ons geen verdere concrete plannen bekend', laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten.

Voorlopige voorziening

Het beroep van de krakers tegen de dreigende ontruiming wordt deze week ingediend, en de advocaat gaat dan ook een zogenoemde 'voorlopige voorziening' vragen, waarmee de krakers mogelijk nog even kunnen blijven zitten. De gemeente Wassenaar laat ook weten de procedure van de krakers af te wachten, voordat hen wordt gevraagd Huize Ivicke daadwerkelijk te ontruimen.