RIVM roept op om geen hout te stoken: 'Ouderen en kinderen kunnen klachten krijgen'

Ter illustratie
Ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Het RIVM vraagt inwoners van Zuid-Holland en vijf andere provincies om even geen hout te stoken. Doordat er weinig wind staat en de onderste luchtlaag relatief dun is, blijft de rook hangen. Vooral ouderen, kinderen en mensen met luchtwegaandoeningen of hart- en vaatziekten kunnen daar last van hebben. 'Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook', aldus het RIVM.
Het zogeheten stookalert geldt naast Zuid-Holland voor Gelderland, Utrecht, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. De verwachting is dat de weersomstandigheden ook dinsdag nog ongunstig blijven om de open haard of kachel te stoken.
Gezondheidsklachten kunnen ontstaan doordat houtrook allerlei schadelijke stoffen bevat, van fijnstof en koolmonoxide tot benzeen en zogenoemde paks, die kankerverwekkend kunnen zijn.

'Houd rekening met elkaar'

Omdat mensen nu veel thuis zijn, roept het RIVM iedereen op het advies op te volgen. 'Houd rekening met elkaar in deze tijd. Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder in je omgeving. ' Voor Limburg gold zondag al een stookalert.