Deze scholen in de regio zijn bekroond met de titel 'excellent'

Beeld ter Illustratie
Beeld ter Illustratie © ANP
REGIO - Drie scholen in de regio mogen zich vanaf maandag 'excellent' noemen. Middelbare school het Rijnlands Lyceum Wassenaar, schoolniveau havo en basisscholen de Oranje Nassau in Zwammerdam en IKC de Edelsteen in Zoetermeer blinken volgens de inspectie uit. De beoordeling van de scholen liet even op zich wachten: vanwege de schoolsluitingen vanwege de coronacrisis werd de inspectie van scholen meerdere malen uitgesteld.
Vanaf maandag de vlag uit bij de scholen, nu ze zijn benoemd met het predicaat excellent. De scholen mogen het predicaat voeren, omdat ze de afgelopen jaren kwalitatief goed onderwijs hebben geboden en zich onderscheiden hebben met een specifiek onderwijsprofiel. De komende drie jaar mogen de scholen zich excellent noemen, op voorwaarde dat ze zich in de huidige lijn blijven ontwikkelen.
In totaal zijn er nu elf scholen in de regio die als excellent worden gezien. Onder andere de Johan Witt Scholengroep in Den Haag en het Stedelijk Gymnasium in Leiden zijn voor meerdere onderwijsniveaus al eerder met een excellent beoordeeld.

'Uniek excellentieprofiel'

Bij IKC de Edelsteen in Zoetermeer zijn ze blij met het nieuws dat ze nu ook op de lijst staan. 'We zetten op school in op het zelfstandig eigenaarschap, waardoor een kind zelf ziet waar het sterk in en waar er nog verbeterd kan worden. Dat hebben we nu goed ontwikkeld. Als de coronagolf, die nu op school heerst, over is gewaaid, gaan we het vieren.'
Niet alleen op de Edelsteen hebben corona en de maatregelen die erbij kwamen kijken veel invloed gehad op de ontwikkeling en de prestaties van kinderen. Daarom heeft de inspectie de scholen alleen beoordeeld in de periodes waarin het onderwijs geopend was. Het afstandsonderwijs is in de beoordeling niet meegewogen. 'We hebben de scholen beoordeeld zoals we dat normaal ook doen', aldus een woordvoerder van de inspectie.
Het predicaat 'excellent' ontvangt een school niet zomaar. Eerst moet een school voor een aantal jaar op rij door de inspectie zijn beoordeeld met een 'goed' en financieel in een gezonde positie verkeren. Heeft een school een onderdeel of een werkwijze waarop de school zich onderscheid en is deze in de loop van de jaren doorontwikkeld, dan kan een school zich aanmelden voor het predicaat 'excellent'.