Wapenhandelaar beschoot volgens OM automobilist in Gouda

Het arrestatieteam werd ingezet om de derde verdachte aan te houden.
Het arrestatieteam werd ingezet om de derde verdachte aan te houden. © AS Media
GOUDA - Het Openbaar Ministerie heeft 3,5 jaar cel geëist tegen 'Toukie' H. die op 3 januari 2021 op de Dunantsingel in Gouda een automobilist onder vuur zou hebben genomen. Hij wordt ook verdacht van wapenhandel. De Gouwenaar zegt echter nooit een vuurwapen te hebben aangeraakt.
Aanleiding voor het schietincident was een schuld die de vriendin van de verdachte had open staan. De automobilist belde ‘s avonds aan bij haar flat om zijn geld te innen en wachtte daarna in zijn auto. Twee mannen met capuchons stormden op hem af, een van hen vuurde in de lucht, op de grond en langs de wagen. De automobilist gaf gas en vluchtte.
Een arrestatieteam viel diezelfde avond de flat binnen, maar de 26-jarige verdachte met bijnaam Toukie was niet thuis. Hij werd een dag later alsnog opgepakt en zit nu al ruim een jaar vast. Justitie is ervan overtuigd dat hij een van de schutters is. Zijn DNA is gevonden op een van de hulzen en de beschoten automobilist herkende hem op een foto.

Groot onderzoek naar wapenhandel

Verder kwam de Gouwenaar in beeld bij een groot onderzoek naar wapenhandel in 2020. Op een mobieltje dat in zijn huis lag, zijn 525 foto’s van vuurwapens gevonden. Via berichtendienst Telegram is er onderhandeld tussen aanbieders met schuilnamen als Linkedstoned, en Donpablo. De verdachte zou vuurwapens hebben aangeboden onder de naam Seikojaja.
Hij heeft eenmaal tien politiekogels geleverd aan undercoveragenten die zich als kopers voordeden. Maar volgens Toukie was zijn rol in de wapenhandel beperkt. 'Ik was een loopjongen', zei hij maandag in de rechtbank. De dealertelefoon was van een kennis bij wie hij een schuld open had staan. Hij beweerde nooit een vuurwapen te hebben gehad.

Verklaringen erg onaannemelijk

De officier van justitie vond deze verklaringen erg onaannemelijk en stelde dat verdachte een rookgordijn probeerde op te trekken. Zij achtte de poging tot doodslag op de automobilist en de wapenhandel bewezen. De eis luidde: 4 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.
Volgens de advocate is er sprake van persoonsverwisseling. Het slachtoffer had 'een Arabisch sprekende man' genoemd, terwijl de verdachte van Albanese afkomst is. Toukie H. had ook een alibi, omdat hij die avond bij zijn moeder was. Aan het slot van de zitting riep de verdachte kwaad dat hij echt niet de schutter was. 'Het doet me pijn om telkens weer te horen dat ik het wel ben.'
De rechtbank doet 7 februari uitspraak.