Moordverdachte voelt zich slachtoffer van hetze: 'Ze worden onder druk gezet'

De woning van het slachtoffer
De woning van het slachtoffer © Regio15
DEN HAAG - Mitchel ter S., de verdachte van het doodsteken van Hagenaar Don Vrijmoet, zegt dat hij het slachtoffer is van een hetze tegen hem binnen zijn eigen familie. De man zit al langer vast vanwege belastende verklaringen die onder meer zijn moeder, zus en ex-partner tegen hem afgelegd zouden hebben.
Don Vrijmoet werd op 14 november 2018 door medewerkers van een zorginstantie dood gevonden in zijn flat aan het Rietveen in Den Haag. De 53-jarige man was door messteken om het leven gebracht. De politie hield kort daarna de 30-jarige Mitchel ter S. uit Den Haag aan, maar moest hem na korte tijd laten gaan vanwege gebrek aan bewijs. Eind mei 2021 werd hij opnieuw aangehouden.
Verschillende mensen hadden verklaringen afgelegd, waaruit volgens het Openbaar Ministerie (OM) bleek dat Ter S. toch de dader moest zijn. Die belastende verklaringen zouden onder meer komen van zijn moeder, zijn zus en zijn ex-partner. 'Iedereen in de familie heeft iets tegen me', zei Ter S. dinsdag bij de Haagse rechtbank, tijdens een tussentijdse zitting. 'Ze worden al zeven jaar door één persoon onder druk gezet.' Wie dat is, zei hij er niet bij.

'Weggezet als zware crimineel'

Ter S. herhaalde dinsdag dat hij onschuldig is. 'Ik word weggezet als een zware crimineel, terwijl dat niet het geval is. Er is niets dat naar mij leidt.' De advocate van Ter S. voerde aan dat het OM geen 'objectief' bewijs heeft tegen de Hagenaar. 'Er zijn geen camerabeelden, en er zijn geen telefoongegevens.' Het enige waarop het OM het bewijs tegen de verdachte baseert zijn de getuigenverklaringen, aldus de advocate. Die hebben de getuigen ook nog eens aangepast, en zouden daardoor onbetrouwbaar zijn.
Donald Vrijmoet, beter bekend als Don
Donald Vrijmoet, beter bekend als Don © Politie
De rechter zei tegen Ter S. dat het 'heel heftig' voor hem moet zijn dat zijn eigen familie belastende verklaringen tegen hem heeft afgelegd. De getuigen worden binnenkort nog eens verhoord. In de tussentijd blijft Ter S. toch vastzitten. Op 21 april is er een nieuwe zitting, maar dan wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld.