Scholen blij met versoepelingen, maar puzzelen met leerkrachten

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
REGIO - 'We hebben zevenhonderd leerlingen. Honderd hebben corona, maar er zitten er nu vierhonderd thuis.' Basisschooldirecteur Wim van Mourik van de katholieke Mariaschool in Den Hoorn is helemaal klaar met de quarantaineregels die tot dinsdagavond gelden. En hij is niet de enige. 'Ik snak naar versoepelingen', zegt hij. Dinsdagavond werden die aangekondigd.
Als drie kinderen in een klas positief waren getest op corona, moest de hele klas naar huis. Dat was tot dinsdag de regel. Dat betekende dat veel scholen klassen naar huis stuurden, en de leerlingen onderwijs op afstand kregen. Op sommige scholen zat meer dan de helft van alle groepen thuis.
'Wij hebben nu vijf van de zestien groepen thuiszitten', zegt directeur Diana de Jong van de openbare basisschool Prinses Catharina Amalia (PCA) in het Haagse Leidschenveen-Ypenburg. 'Dat lijkt misschien weinig, maar wij hebben al heel veel gehad.' Ook op haar school werd reikhalzend uitgekeken naar de persconferentie.

Probleem met leerkrachten

Het kabinet heeft het advies van het Outbreak Management Team (OMT) overgenomen, kinderen en jongeren die nog geen 18 zijn hoeven niet meer in quarantaine als ze geen klachten hebben. Dat betekent dat kinderen die niet ziek zijn, gewoon naar school kunnen. 'Het zal nog wel een hele klus worden om alle groepen weer bemenst te krijgen', zegt Van Mourik uit Den Hoorn daarover.
Veel juffen en meesters zitten namelijk ook ziek thuis. Of ze moeten thuisblijven omdat zij volgens de regels wel in quarantaine moeten. 'Deze versoepelingen gaan waarschijnlijk alleen gelden voor leerlingen en niet voor leerkrachten', schreef directeur Karin Zwaveling van de Waterwilg in Nootdorp dinsdagmiddag aan de ouders van de school. 'Daarom is het nog een hele puzzel om uit te zoeken welke leerkrachten we beschikbaar hebben.' Vlak na de persconferentie van het kabinet kwam de mail bij de ouders binnen dat dit is gelukt.

Onduidelijk wanneer

De nieuwe regels gelden vanaf woensdag. Dat was lange tijd onduidelijk. 'Wij hebben drie scenario's opgesteld', zegt Wim van Mourik van de Mariaschool dinsdagmiddag. Uiteindelijk is het scenario 1 geworden: vanaf woensdag alles open. 'Drie klassen krijgen nu nog een of twee dagen thuisonderwijs omdat we geen vervanging hebben', aldus de directeur. 'De andere klassen hebben we kunnen oplossen door mensen die eigenlijk een andere taak hebben voor de klas te zetten.'
Die onduidelijk speelde ook bij OBS PCA. Na lang wikken en wegen is er uitsluitsel: 'Drie groepen kunnen nog niet naar school omdat de leerkracht ziek is', zegt directeur De Jong. 'Maar alle andere leerlingen zijn van harte welkom!' En ze willen allemaal dolgraag. De Jong: 'Het onderwijzend personeel is ook niet meer zo bang voor een besmetting als twee jaar geleden. We zijn er echt zo klaar mee. En de ouders zijn gelukkig heel begripvol als het even nog niet lukt.'