Hagenaar (30) gooit tafelbladen, fiets en brandblusser naar politieauto's; OM eist celstraf

In november liep een coronademonstratie in Rotterdam uit de hand
In november liep een coronademonstratie in Rotterdam uit de hand © ANP
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van een jaar, waarvan drie maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 30-jarige Hagenaar voor gewelddadigheden op de Coolsingel in Rotterdam. De man wordt ervan verdacht drie politieauto's te hebben bekogeld met tafelbladen, een fiets en een brandblusser tijdens een demonstratie tegen het coronabeleid op 19 november vorig jaar.
De Hagenaar gooide de voorwerpen tegen en door de ruiten van de politieauto's. Ook trapte hij tegen een portier van een politiewagen. Naast een celstraf eiste het OM ook een gebiedsverbod voor het centrum van Rotterdam van twee jaar en een betaling van 20.000 euro om de schade aan de politievoertuigen te vergoeden.
Het OM eiste in de Rotterdamse rechtbank ook een celstraf van vijftien maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk, een schadevergoeding van 25.500 euro en een gebiedsgebod van twee jaar voor het centrum van de stad tegen een 21-jarige Rotterdammer. Hij wordt verdacht van poging tot zware mishandeling doordat hij stenen naar agenten zou hebben gegooid.

Vijf gewonden

De Hagenaar en de Rotterdammer zijn de eerste verdachten van de Coolsingelrellen die voorgeleid werden aan de Rotterdamse rechtbank. De rechtbank doet op 10 februari uitspraak. Enkele relschoppers die verdacht werden van minder zware vergrijpen moesten zich eerder al voor de politierechter verantwoorden. Zij kregen celstraffen tot enkele maanden en sommigen ook een gebiedsverbod voor het centrum van de stad.
De demonstratie tegen het coronabeleid liep in november uit in ernstige gewelddadigheden tegen de politie, brandweer en hulpverleners. De politie werd in het nauw gedreven en vuurde meerdere schoten af, waarbij vijf gewonden vielen door kogels. In totaal verrichtte de politie 73 aanhoudingen. Het onderzoek van de Rijksrecherche naar de toedracht van het gebruik van vuurwapens door de politie loopt nog.