Arnoud Rodenburg stopt als burgemeester van Midden-Delfland

Burgemeester Arnoud Rodenburg
Burgemeester Arnoud Rodenburg © WOS
MIDDEN-DELFLAND - Arnoud Rodenburg stopt per 1 juli na achttien jaar als burgemeester van de gemeente Midden-Delfland. Dat heeft hij dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een digitale vergadering van de gemeenteraad, meldt mediapartner WOS.
Rodenburg heeft die beslissing eigenlijk al zes jaar geleden genomen. 'Toen heb ik besloten om me nog zes jaar te verbinden aan de gemeente' zegt hij tegen mediapartner WOS. 'Ik heb me achttien jaar vol ingezet voor deze gemeente. Dat was een hele mooie periode, waarin we veel hebben gedaan en bereikt.'
De herbenoemingsprocedure van Rodenburg ging zes jaar geleden niet zonder slag of stoot. Ondanks dat de vertrouwenscommissie hem unaniem voor een derde termijn had voorgedragen, stemde een meerderheid van de gemeenteraad onverwachts tegen een tweede herbenoeming. Na tussenkomst van de commissaris van de Koning bleek er toch voldoende draagvlak te zijn voor een derde termijn en mocht Rodenburg toch blijven.

Een zwarte bladzijde

De 'herbenoemingssoap' leidde uiteindelijk tot het opstappen van CDA-fractievoorzitter Kees van der Vaart en het terugtreden van Ivan Trouwborst als fractieleider van OGP. Beiden vonden dat zij fouten hadden gemaakt.
De burgemeester heeft de procedure van zes jaar geleden niet laten meewegen in zijn keuze om nu te stoppen. 'Dat heeft in mijn beslissing niet meegespeeld. We kunnen uitvoerig praten over hoe het zes jaar geleden ging. Het was een zwarte bladzijde, waar we het niet meer over moeten hebben. Dat is verloren energie.'

'Ze mogen me bellen'

Rodenburg werd op 1 juli 2004 geïnstalleerd als opvolger van waarnemend burgemeester John de Prieëlle. Daarvoor was hij al dertien jaar actief binnen de voormalige deelgemeente Overschie in Rotterdam.
'Na dertig jaar bestuurlijk werk is het tijd om iets te doen aan de andere kant van het spectrum', aldus Rodenburg. Wat hij precies wil gaan doen, is nog niet duidelijk. 'Alles staat open, ze mogen me bellen. De bestuurlijke ervaring die ik heb opgebouwd is heel handig te gebruiken, ook op andere vlakken. Misschien komen er dingen op mijn pad waar ik nu zelf nog niet aan heb gedacht.'

Gemeenteraadsverkiezingen

Naar verwachting neemt de nieuwe gemeenteraad na de verkiezingen van maart het voortouw in de zoektocht naar een nieuwe burgemeester. Zo moet er onder andere een profielschets worden opgesteld.