MH17-nabestaande bij Europees Hof: 'Rusland moet worden aangesproken'

Hans de Borst | Archief
Hans de Borst | Archief © Omroep West
MONSTER - Een bijzondere rechtszitting is woensdag begonnen bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Het is de eerste zitting in de zaak die Nederland tegen Rusland voert over de ramp met vlucht MH17. Hans de Borst uit Monster is bij de eerste, en mogelijk ook enige, zitting bij het Hof. Zijn dochter Elsemiek kwam om bij de ramp.
Hans de Borst volgt het MH17-proces op de voet. Zijn dochter kwam in 2014 op 17-jarige leeftijd om het leven bij de vliegtuigramp, net als alle andere 297 inzittenden. In tegenstelling tot de strafzaak in Nederland, waarbij vier mannen terechtstaan voor het afvuren van de BUK-raket, neemt Rusland dit Internationaal Gerechtshof wél serieus. De nabestaanden van de slachtoffers en de Nederlandse staat hopen dan ook eindelijk antwoord te krijgen op prangende vragen als: hoe liepen de lijnen destijds en wat was de rol van Rusland?
Elsemiek de Borst
Elsemiek de Borst © Privéfoto
'Er zijn mensen die dit hebben gedaan', zei De Borst tegen de NOS. 'We weten inmiddels uit de Nederlandse strafzaak wie erachter zit. De bemanning van de BUK-raket komt uit Rusland. De raket ook en die is daar weer naar teruggebracht. Het is goed dat Rusland daarop wordt aangesproken.'

Nederlandse staat sluit zich aan bij nabestaanden MH17

Het Hof van de Rechten van de Mens is het hof van de 47 landen van Europa en behandelt zaken van burgers die in conflict zijn met hun staat en in eigen land zijn uitgeprocedeerd. Of staten die elkaar aanklagen. Dat heeft Nederland sinds de oprichting van het hof in 1959 pas twee keer eerder gedaan. Nu heeft het zich aangesloten bij de nabestaanden in de klacht tegen Rusland.
De Russen zeggen dat Oekraïne verantwoordelijk is voor het neerhalen van de MH17, de vliegramp speelde zich boven dat land af. Volgens de Russen hebben zij daar niets te vertellen of te zoeken, ook niet in 2014.

Alle hoop gevestigd op Europees Hof

De Nederlandse vertegenwoordiger zal betogen dat Rusland het wel degelijk voor het zeggen had in het rebellengebied in Oost-Oekraïne destijds, en dat deze zaak daarom hier kan plaatsvinden. De zeventien rechters die zijn aangesteld gaan beide partijen aanhoren en nemen dan een beslissing. Dit soort zaken kan wel jaren duren.
Voor Nederland is het belangrijk dat dit Hof met zijn gezaghebbende rechters helder maakt wat de rol van Rusland is, dat de verantwoordelijkheid wordt vastgelegd. Als de rechters de nabestaanden in het gelijkstelt, kunnen er sancties volgen. Nabestaanden zouden ook een schadevergoeding kunnen krijgen.

Internationaal recht ondergeschikt aan Russische grondwet

De uitspraken van het Hof zijn definitief (geen hoger beroep meer mogelijk) en bindend voor de betrokken staten.
Wat de Russische regering zal doen met een eventuele veroordeling, is niet zeker. Bij de volksraadpleging van 1 juli stemde een meerderheid ermee in dat internationaal recht voortaan ondergeschikt is aan de Russische grondwet.