Geen pauselijk 'Bedankt voor die bloemen', sponsors haken af

Bisschop Hans van den Hende zegende de bloemen
Bisschop Hans van den Hende zegende de bloemen © Keukenhof
LISSE - De paus krijgt met Pasen geen bloemen meer uit de Bollenstreek. Organisator Paul Deckers kan geen sponsors meer vinden en heeft de bloemenhulde afgeblazen. Daardoor klinkt dit jaar op Eerste Paasdag vanaf het balkon op het Pietersplein geen 'Bedankt voor die bloemen'.
Bloemist, hoofdarrangeur en projectleider Paul Deckers uit het Limburgse Posterholt kan na twee jaar corona geen sponsors meer vinden, bevestigt hij na berichtgeving in dagblad De Limburger. De afgelopen twee jaar kon de bloemenhulde, die voor een groot deel uit de Bollenstreek komt, ook al niet doorgaan vanwege de pandemie.
Corona heeft sponsors van het evenement 'bloemen voor de paus' doen afzien van de eerdere toegezegde giften voor het project, aldus Deckers, sinds 1988 betrokken bij de bloemenschikking op het plein en sinds 2015 verantwoordelijk voor de organisatie en realisatie ervan. 'Het past niet meer in hun marketingbeleid', aldus een teleurgestelde Deckers. 'En dat terwijl we sinds 1986 een wereldplatform hadden voor de Nederlandse sierteelt.'

'Bolbloemen spelen belangrijke rol'

In 2020 zou de hulde voor de 35e keer worden gehouden, maar toen zag Deckers ervanaf vanwege de eerste coronagolf en alle complicaties. Vorig jaar redde de rozenkweker Meijer Roses uit Pijnacker de Hollandse eer door duizenden avalancherozen naar het Vaticaan te sturen. Maar ook dat zit er dit jaar niet meer in.
Deckers komt zelf uit het Limburgse Posterholt, maar de bloemen die hij jaarlijks in Vaticaanstad gebruikt komen voor een groot deel uit de Bollenstreek. 'Er gaan natuurlijk elk jaar heel veel bloemen mee, zoals de avalancheroos en de delphinium, maar de bolbloemen uit de Keukenhof spelen een belangrijke rol', vertelde Deckers vorig voorjaar nog aan Omroep West. 'Voor mij zijn ze ondenkbaar in het project.'

Keukenhof weet van niets

'Jazeker, het staat bij ons wel in de planning', zegt een woordvoerder van Keukenhof in Lisse als Omroep West donderdagochtend vraagt of er voor aanstaande Paaszondag weer bloemen uit de Bollenstreek naar Rome gaan voor de pauselijke paaszegen voor stad en land 'Urbi et Orbi'. 'Maar we weten nog van niets', zegt ze. Dus ook niet dat Deckers de hulde heeft afgeblazen? 'Nee', maar ze gaat meteen aan de slag.
Deckers heeft het woensdagavond aan zijn eigen team verteld. De Keukenhof is inmiddels ook op de hoogte, zo verzekert hij donderdagmiddag. 'Ik heb ook al een bericht van de directeur gekregen.' Later meldt het bloemenpark, dat dient als locatie voor het vertrek van het transport, dat het inderdaad heeft gehoord van het afgelasten van de bloemenhulde.
De bloemen op transport naar Vaticaanstad
De bloemen op transport naar Vaticaanstad © Keukenhof

'Voorrecht en eer'

Er deden - vóór corona - in al die 35 jaar tientallen kwekers mee.: rozenkwekers, bomenkwekers, bollenmannen met narcissen, hyacinten, blauwe druiven en tulpen. Dertig medewerkers toverden in één dag het Sint-Pietersplein om in een bloemenzee.
'Ik ben dankbaar dat wij jarenlang de mogelijkheid hebben gehad de Nederlandse bloemsierkunst en sierteelt op een internationaal platform te mogen presenteren. Ik zie het als een voorrecht en eer', zegt Deckers. 'De herinnering blijft, maar ik steek geen millimeter energie meer in het vinden van sponsoren. Het is nu goed geweest.'