Noodplannen en versoepeld quarantainebeleid moeten roosters ov en supermarkten vol houden

Als er te veel supermarktpersoneel uitvalt, dreigen lege schappen
Als er te veel supermarktpersoneel uitvalt, dreigen lege schappen © ANP
REGIO - Door de sterk oplopende coronabesmettingen ontstaan bij werkgevers steeds meer gaten in de roosters. Het lukt het Haagse vervoersbedrijf HTM voor nu nog om alles rond te krijgen, maar het blijft koffiedik kijken. Ook in de supermarktbranche worden lege schappen gevreesd als het jonge personeel verplicht thuis moet blijven. In West Wordt Wakker leggen de vertegenwoordigers van die bedrijven hun zorgen uit.
In andere grote steden, zoals Rotterdam en Amsterdam, rijden sommige bussen en trams al volgens een aangepaste dienstregeling. Dat scenario is in Den Haag tot nu toe uitgebleven, maar of dat zo blijft is nog maar de vraag. 'We willen natuurlijk voorkomen dat er te veel mensen uitvallen en dat onze reizigers niet kunnen rekenen op een bus of tram op het tijdstip dat we aangeven', zegt HTM-woordvoerder Marijke Poppelier.
Mocht het toch nodig zijn om aanpassingen te maken, heeft HTM alvast een 'noodplan' op de plank liggen. Of dat in werking wordt gesteld, wordt per dag bekeken. 'We hebben een aantal weegmomenten in de week om te kijken of het nog lukt om alle trams en bussen te laten rijden. Het kan natuurlijk per dag anders zijn, maar als er een aanpassing aan de dienstregeling aan te pas komt, geven we dat tijdig aan.'

Noodplan bij HTM

De personeelstekorten bij HTM zijn niet alleen te wijten aan coronabesmettingen. Door de quarantaineregels zit een deel van het personeel thuis omdat zij bijvoorbeeld in contact zijn geweest met iemand die positief is getest. Hoe dan ook, volgens Poppelier wordt altijd eerst gekeken waar de tekorten ontstaan.
'Ik kan bijvoorbeeld thuis achter de pc mijn werk doen, maar een tram- of buschauffeur kan dat niet. We hebben bijvoorbeeld drie verschillende typen trams. Niet iedereen kan op ieder type rijden.' Het noodplan van HTM behelst een alternatief voor de gehele dienstregeling, zowel voor trams als bus. Het is volgens Poppelier mogelijk om, afhankelijk van de situatie, slechts een deel van dat plan in werking te stellen.
Een tram van de HTM
Een tram van de HTM © Omroep West

Supermarkten riepen op tot versoepeld quarantainebeleid

Een andere branche waar de personeelstekorten de spuigaten uitlopen is de supermarktbranche. Lisa Martis, woordvoerster bij brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in Leidschendam legt uit waarom. 'Eerst was het zo dat iedereen die in contact was geweest met iemand die corona had, en zelf geen booster heeft of besmet is geweest, in quarantaine moet. In de supermarktbranche werken veel jongeren. Zij komen niet in aanmerking voor een booster, dus dat is een hele grote groep.'
Om die tekorten tegen te gaan heeft de supermarktbranche vorige week aan de bel getrokken en het kabinet opgeroepen de quarantaineregels te versoepelen. Inmiddels zijn er versoepelingen doorgevoerd, en dat is goed nieuws voor de branche. 'Op dit moment is het zo dat als iemand klachtenvrij is, hij niet per se in quarantaine hoeft. Dat helpt ons', aldus Martis.

Lege schappen

Vooralsnog is niet alles koek en ei bij de supermarkten. Ondanks de nieuwe versoepelingen ligt het ziekteverzuim nog altijd hoog. Volgens de huidige regels moeten werkgevers met hun ondernemingsraad of andere personeelsvertegenwoordigers in gesprek om te bespreken wie wanneer wel of niet thuis moet blijven. 'Wij hopen dat dat niet voor veel oponthoud zorgt, maar we gaan er nog van uit dat het helpt', zegt Martis.
Of het zal gebeuren dat er lege schappen in de supermarkt ontstaan, durft de CBL-woordvoerder niet met honderd procent zekerheid te zeggen. 'We verwachten nog steeds dat het aantal besmettingen zal blijven oplopen. De supermarkten werken er iedere dag heel hard aan om de schappen gevuld te houden en de roosters vol te krijgen. We gaan er vooralsnog vanuit dat dat goed blijft gaan.'

Beluister hieronder het complete gesprek met Lisa Martis en Marijke Poppelier: