Meer borden, lichten en waarschuwingen bij Haagse horrorpoller moeten verkeersregelaars vervangen

Een auto botst op een poller op de Escamplaan in Den Haag
Een auto botst op een poller op de Escamplaan in Den Haag © Regio15
DEN HAAG - De verkeersregelaars bij wat inmiddels de horrorpoller aan de Haagse Escamplaan is gaan heten, blijven nog ongeveer een maand staan. Die tijd heeft de gemeente nog nodig om de situatie ter plekke zo in te richten dat het aantal ongelukken drastisch afneemt.
Dat zei de Haagse wethouder Robert van Asten (D66, verkeer) donderdag tijdens een debatje over de beweegbare paal bij het HagaZiekenhuis. Dat debat was aangevraagd door raadslid Jelle Meinesz van Hart voor Den Haag. Hij wees erop dat de poller inmiddels goed is 'voor de vernietiging van dertig auto's' en dat de gemeente al 3,5 ton kwijt is aan het inzetten van verkeersregelaars ter plekke. Hij wilde ook weten hoe lang het nodig dat de verkeersregelaars er staan.
Volgens de wethouder is de poller inmiddels voorzien van een 'fluorescerende kap' die ervoor moet zorgen dat hij beter zichtbaar is. Daarnaast wordt de Escamplaan ter plaatse nog anders ingericht. Zo komen er meer borden, waarschuwingslichten en waarschuwingen op het wegdek. Van Asten: 'We gaan er alles aan doen om de intentiewaarde nog meer te verhogen.'
Er staan nu al de nodige borden, maar het is niet genoeg
Er staan nu al de nodige borden, maar het is niet genoeg © Regio15

Klus over een maand klaar

Mede omdat de aannemers het op dit moment erg druk hebben, kost dat nog wel enige tijd. De wethouder hoopt dat de klus over ongeveer een maand is afgerond.
Dat wil niet zeggen dat Van Asten dan ook een garantie geeft dat er nooit meer ongelukken gebeuren. Want zelfs het inzetten van de verkeersregelaars kon niet verhinderen dat er toch nog auto’s op de poller knalden. De wethouder: 'Je vraagt je wel af waar mensen mee bezig zijn op de weg. En je ziet ook in het nieuws wel eens berichten over ongelukken waarbij je je afvraagt hoe ze in hemelsnaam hebben kunnen gebeuren. Maar we hebben toch goede hoop dat het dan stopt.'
In juni vorig jaar maakten we onderstaande reportage over de beweegbare paal in de Haagse Escamplaan

Camera's in plaats van poller

In de politiek gaan ook stemmen op om de poller weg te halen en camera's neer te zetten. De gemeente gaat onderzoeken of dat mogelijk is, beloofde Van Asten. Nog in de eerste helft van dit jaar moet duidelijk worden wat die operatie gaat kosten. Dan kan de gemeenteraad daarover een beslissing gaan nemen.