Kunstmuseum Den Haag zet tien 'strandbeesten' voor de deur

Jansen met één van zijn strandbeesten
Jansen met één van zijn strandbeesten © Loek van der Klis
DEN HAAG - Het Kunstmuseum Den Haag heeft tien zogenaamde 'strandbeesten' van kunstenaar Theo Jansen voor de deur gezet. De ingewikkelde bewegende geraamtes staan langs de vijver voor het gebouw, op loopafstand van het strand waar Jansen zijn wereldberoemde kunstwerken regelmatig tentoonstelt.
De strandbeesten van Jansen zijn volgens hem meer dan alleen kunstwerken. De kunstenaar ziet het als zijn missie om zijn creaties 'leven' in te blazen en zelfstandig te laten bewegen. De eerste generatie bestond uit ingewikkelde geraamtes van plastic en tape, en konden nauwelijks staan zonder om te vallen. Dat is inmiddels wel anders. Zijn meest recente creatie bestond zelfs uit een vliegend strandbeest. Zijn ultieme droom? Hele kuddes strandbeesten die over het strand wandelen, zonder dat er ook maar een persoon aan te pas komt.
'Sinds 1990 houd ik me bezig met het maken van nieuwe vormen van leven. Het oermateriaal is geen eiwit, zoals in de bestaande natuur, maar elektriciteitsbuis. Mijn strandbeesten halen energie uit de wind en hoeven dus niet te eten. In de loop der tijd heeft zich een evolutie voltrokken die zichtbaar is in de opeenvolgende generaties', zegt Jansen zelf over zijn creaties.
Eerder dansten de strandbeesten al met dansers op het Zuiderstrand.

Evolutie in beeld

Het is niet voor het eerst dat de strandbeesten bij het Kunstmuseum terechtkomen. Sinds 2018 hangt er al een oudere generatie van het plafond in de tuinzaal. 'Theo heeft telkens nieuwe generaties ontwikkeld. Inmiddels zijn het er twaalf, en door die allemaal achter elkaar te laten zien kun je de evolutie van de beesten laten zien', zegt Marita Smit, woordvoerster van museum. Ook binnen het museum worden enkele nieuwe beesten tentoongesteld.
Het vliegende strandbeest van Theo Jansen
Het vliegende strandbeest van Theo Jansen © Kunstmuseum Den Haag
De strandbeesten van Theo Jansen zijn tot 3 juli te bewonderen. Museumdirecteur Benno Tempel: 'Ik ben ervan overtuigd dat jong en oud erdoor gefascineerd raken en er een aanleiding in zien om ook de tentoonstelling in onze Projectenzaal te bezoeken. Daar kom je meer te weten over de visie van Jansen, technieken, achtergronden en zijn werkwijze.'
Bekijk de Westdoc 'De Jongensdroom' over het werk van Theo Jansen hieronder: