Huisartsen kritisch op Teylingen: 'Beleid zorgt voor eenzaamheid onder ouderen'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
TEYLINGEN - De gezamenlijke huisartsen in Teylingen hebben forse kritiek op het huisvestingsbeleid van de gemeente. Dat blijkt uit een open brief die het lokale weekblad De Teylinger donderdag publiceert. De gemeente bouwt te weinig woningen voor haar oudere en dementerende inwoners waardoor zij steeds verder vereenzamen, zo merken de artsen in hun praktijk.
Volgens de huisartsen blijkt uit de cijfers dat het aantal ouderen en dementerenden in Teylingen sneller groeit dan in omringende gemeenten. Dit zou tot meer problemen leiden dan de gemeente nu al heeft. De huisartsen zeggen dat er onvoldoende doorstroming is naar aangepaste, leeftijdsbestendige woningen. En omdat zij in hun oude huis blijven moeten jongere inwoners uitwijken naar randgemeenten, waardoor de vergrijzing nog meer toeneemt.
'Ouderen worden gestimuleerd langer in hun eigen huis te blijven wonen', aldus de open (brand-)brief. 'Als onderdeel van dit beleid zijn in het verleden in Teylingen veel verzorgingshuizen gesloten. Als huisartsen zien wij dagelijks de gevolgen van dit beleid. Het leidt vooral tot steeds meer eenzaamheid onder ouderen. Door de vergrijzing worden deze problemen alleen maar groter.'

'Knarrenhofjes, groepswoningen en meer sociale woningbouw'

De huisartsen constateren dat de gemeente bijna alleen maar woningen voor het hogere segment laat bouwen en er verhoudingsgewijs weinig aan sociale woningbouw wordt gedaan. De huisartsen doen een beroep op de gemeente dit beleid te veranderen. Zij vinden dat de gemeente samen met andere betrokkenen 'nog eens goed moet kijken naar het verder ontwikkelen van het oude concept aanleunwoning en serviceflats.'
Daarnaast zou de gemeente andere woonvormen moeten stimuleren als 'thuishuizen, zorghofjes, knarrenhofjes en groepswoningen' en voorrang moeten geven aan 'sociale woningbouw waar alle leeftijdsgroepen toegang toe hebben'. De gemeente Teylingen noch de huisartsen waren donderdag beschikbaar voor een reactie.