Toch Hollandse bloemen voor paus dankzij Friezenkerk

De bloemen uit de Bollenstreek voor de Sint Pieter in Rome
De bloemen uit de Bollenstreek voor de Sint Pieter in Rome © ANP
NOORDWIJK - De 'bloemen voor de paus' zullen toch een doorstart krijgen. Het bestuur van de Nederlandstalige Friezenkerk in Rome laat weten het project te willen voortzetten nu de Nederlandse sponsors na ruim 35 jaar zijn afgehaakt. Eerder lieten sponsoren weten niet langer de bloemen uit de Bollenstreek met Pasen te sponsoren, waardoor de Limburgse organisator Paul Deckers de stekker eruit trok.
'De bloemengeste vanuit Nederland aan de paus in Rome en vanuit de Nederlandse kerkprovincie aan de Wereldkerk is te bijzonder om geen verdere voortgang te geven', zegt rector Antoine Bodar namens de Friezenkerk. Hij overlegt met diverse betrokkenen in Nederland die hebben aangegeven dat ze het project willen ondersteunen. Hij verwacht daarom dat ook dit jaar met Pasen het Sint Pietersplein versierd zal zijn met bloemen uit Nederland, en dan vooral de Bollenstreek.
De Friezenkerk is de kerk in Rome waar iedere zondag de eucharistie wordt gevierd in de Nederlandse taal voor inwoners van Rome en voor pelgrims en bezoekers uit Nederland en Vlaanderen. De kerk is genoemd naar de kustbewoners die in de vroege middeleeuwen leefden van Duinkerken tot Dantzig.
De Friezenkerk staat aan de voet van de Sint Pieter in Rome, op de plek waar in de vroegchristelijke tijd pelgrims uit die kustgebieden een onderkomen vonden in de buurt van het graf van de eerste apostelen. De kerk is toegewijd aan de aartsengel Michael met als tweede patroon de tamelijk onbekende bisschop Magnus. Rector Bodar draagt onder hun bescherming regelmatig de zondagse mis op voor een handvol Nederlandstalige gelovigen. De stichting 'Vrienden van de Friezenkerk' in Den Haag biedt ondersteuning aan het bedehuis. Voorzitter van de stichting is oud-VVD-kamerlid, oud-milieuminister en oud-Commissaris van de Koningin in Friesland, Ed Nijpels.