Leeftijdsgrens om te stemmen bij referendum in Leiden verlaagd naar 16 jaar

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
LEIDEN - Omdat ze al 'vol meedraaien in de maatschappij' en om ze 'meer invloed te geven' mogen 16- en 17-jarigen voortaan ook stemmen als er in Leiden een referendum wordt gehouden. De gemeenteraad heeft donderdag ingestemd met het voorstel. De Referendumverordening wordt aangepast, meldt mediapartner Sleutelstad.
Het plan dat jongeren zich ook mogen uitspreken tijdens referenda werd ingediend door D66, samen met GroenLinks, Partij voor de Dieren, Partij Sleutelstad en Leiden Participeert. Bijna de hele raad was voor, alleen het CDA en de VVD waren tegen. Van die partijen zijn referenda sowieso eigenlijk niet nodig, schrijft Sleutelstad.
'We zien dat veel 16-jarigen en 17-jarigen al vol meedraaien in de maatschappij. Zij weten goed wat er speelt in hun buurt en stad. Tegelijkertijd hebben zij in de politiek vaak nog weinig ingangen en worden er wel belangrijke beslissingen genomen waar zij door geraakt worden. In de toekomst zal dat niet anders zijn. Om jongeren meer invloed te geven en te betrekken bij besluiten die ook hun leefwereld raken, stellen wij voor de stemgerechtigde leeftijd bij referenda te verlagen naar 16 jaar', luidde het voorstel.

5000 geldige handtekeningen

Het aantal benodigde handtekeningen voor een inleidend referendumverzoek blijft 750. Om het referendum echt te laten plaatsvinden, moet de definitieve aanvraag ook in de nieuwe verordening vergezeld gaan van 5.000 geldige handtekeningen.
Een voorstel van Partij Sleutelstad (PS) om ook wijkreferenda mogelijk te maken, haalde het niet. Slechts drie raadsleden stemden ervoor. Burgemeester Henri Lenferink had het afgeraden omdat in zo'n geval een deel van de stad zich zou uitspreken over iets dat hoe dan ook de hele stad aangaat. Een PS-voorstel om Leidenaren zich per volksraadpleging uit te laten spreken over regionale aangelegenheden, kreeg geen enkele steun.

Roomburgerpark en woontorens

Leidenaren konden in maart vorig jaar nog hun mening geven in een referendum over aanpassingen aan het Roomburgerpark, nadat er ongeveer 6.000 handtekeningen waren verzameld. De gemeente wilde een extra hockeyveld plaatsen, waardoor de lokale speeltuin zou moeten verhuizen en er bomen gekapt moesten worden. Een ruime meerderheid van de inwoners stemde tegen de plannen. Hoewel de uitslag niet bindend was, kwam het nieuwe veld er niet.
Een referendum over woontorens langs de Willem de Zwijgerlaan haalde het in 2019 niet: de initiatiefnemers kwamen bijna 1.000 steunbetuigingen tekort.