Rij-instructrice en leerling gooien auto voor onwel geworden man op A4: 'Het was goed mis'

De hulpdiensten ontfermen zich over het slachtoffer
De hulpdiensten ontfermen zich over het slachtoffer © District8
DEN HOORN - Op de A4 bij Den Hoorn knalde vrijdagochtend een automobilist met hoge snelheid tegen de vangrail omdat hij onwel werd. Rij-instructrice Chantal Dekker en haar leerling zagen het van dichtbij gebeuren en twijfelden geen seconde om hulp in te schakelen. 'Hij zat helemaal onderuitgezakt in zijn stoel. Ik dacht dit is goed mis', vertelt ze een dag later.
De man kwam volgens Chantal met een noodgang de vluchtstrook op rijden. 'Hij ging daarbij rakelings achter ons langs. Ik dacht nog: wat gek, normaal haal je toch gewoon links in?' Maar al snel bleek het niet om een inhaalactie te gaan, maar een poging om de auto tot stilstand te brengen.
Chantal en de leerling reden inmiddels naast de auto en zagen daarbij dat de man in nood verkeerde. 'Hij moest braken en had zijn bewustzijn verloren, dat was heel eng om te zien. Gelukkig wist hij nog wel de auto te sturen naar de vluchtstrook.'

Voorkomen dat man snelweg weer op zou slingeren

De rij-instructrice handelde adequaat en nam tijdelijk het stuur over van haar leerling. 'Ik deed gelijk alle lampen aan en ging voor de auto rijden, zodat hij niet alsnog de snelweg op zou kunnen rijden. Maar uiteindelijk kwam de auto zelf tot stilstand tegen de vangrail.' In de tussentijd belde ze met alarmnummer 112.
Om de bestuurder te kunnen bereiken, is een ruit ingeslagen. Het slachtoffer is vervolgens uit zijn auto gehaald waarna eerste hulpwerd verleend. Ooggetuigen melden aan Omroep West dat er op dat moment toevallig een brandweermotor voorbij kwam rijden. De brandweerman schoot de omstanders direct te hulp. Het slachtoffer werd per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hoe het nu met de man gaat, is niet bekend.

Trots op haar leerling

Chantal kijkt trots terug naar haar leerling. 'Ze bleef heel kalm en heeft voordat de hulpdiensten kwamen ook zijn hartslag gemeten. Ze wist precies wat ze moest doen.' Volgende week heeft Chantals leerling rijexamen. De schrik zat er bij beide goed in, maar de rij-instructrice is hoopvol dat het afrijden haar goed zal afgaan.