Hart voor Den Haag wil ondernemers verplaatsen om 'chique woonstraat' te krijgen

Bewoners van een deel van de Weimarstraat klagen al een tijd overlast, zoals deze schietpartij in juni 2020
Bewoners van een deel van de Weimarstraat klagen al een tijd overlast, zoals deze schietpartij in juni 2020 © Regio15
DEN HAAG - De Beeklaan in Den Haag moet worden omgevormd tot een 'chique woonstraat'. De goede ondernemers die daar nu nog zitten, kunnen dan verhuizen naar de Weimarstraat, zodat dat weer een 'sterke winkelstraat' wordt. De grootste partij in Den Haag, Hart voor Den Haag, wil zich daarvoor komende collegeperiode gaan inzetten, zegt fractieleider Richard de Mos.
De afgelopen jaren klaagden bewoners van de Weimarstraat en de Beeklaan met regelmaat bij de gemeente. Zij ondervinden overlast door malafide winkels, drugsdealers en verloedering. De bewoners hielden daarom ook protestbijeenkomsten.
Mede naar aanleiding daarvan nam de gemeente stevige maatregelen. Ondernemers in delen van de Weimarstraat en de Beeklaan moeten een vergunning aanvragen bij de gemeente om hun zaak te mogen exploiteren. Hiermee zou ondermijning tegen worden gegaan. Ook denkt de gemeente dat het malafide ondernemers weert. 'De leefbaarheid, de openbare orde en veiligheid én ook het ondernemersklimaat staan onder druk in het gebied rond de Weimarstraat', verklaarde burgemeester Jan van Zanen bij het invoeren van de maatregel.

Maatregelen beginnen te werken

Ruim een maand geleden bleek dat de maatregelen effect beginnen te krijgen. Als gevolg van strengere regels moest een op de tien ondernemers zijn zaak sluiten of flink aanpassen. Bij negen zaken werd malafide bedrijvigheid geconstateerd. Twee daarvan moesten dicht. Andere zaken kregen een waarschuwing.
Maar volgens Hart voor Den Haag is dat niet voldoende. Fractieleider Richard de Mos bracht recent nog een bezoek aan het gebied en constateerde dat de bewoners en ondernemers hopen op meer maatregelen. De Mos wil nu een verdeling maken tussen de straten. De Beeklaan zou een woonstraat moeten worden. Daarvoor zou de gemeente samen met vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars een plan moeten gaan maken, zodat die 'de grandeur van weleer' terugkrijgt.

Hard optreden tegen missstanden

De Haagse Pandbrigade moet vervolgens ook hard optreden tegen illegale overbewoning. 'En voor vastgoedeigenaren die hun panden willens en wetens laten verpauperen en niet willen meewerken, hebben wij een onteigeningstraject in petto', aldus De Mos. Tijdens zijn bezoek aan de straten wees een aantal bewoners hem op panden die hen al jaren een doorn in het oog zijn.
De Weimarstraat zou volgens de strategie van Hart voor Den Haag juist meer een winkelstraat moeten worden. De bonafide ondernemers van de Beeklaan zouden dan hier ook een plekje kunnen krijgen. Maar de fractievoorzitter ziet ook mogelijkheden om enkele kwalitatief hoogwaardige winkels naar de straat te halen. Verder denkt hij dat er ruimte is voor juist wat meer creatieve nieuwe ondernemers. Die zouden via speeddates aan vastgoedeigenaren moeten worden gekoppeld, zodat leegstaande winkels zo snel mogelijk worden opgevuld.

Coffeeshops weg

Hart voor Den Haag wil verder werk maken van het uitplaatsen van coffeeshops uit de Weimarstraat. Want hoewel de gemeenteraad al jaren pleit voor een verhuizing van een aantal daarvan naar andere plekken in de stad, zijn daarvoor nu nog geen concrete plannen. De Mos zegt dat hij kans ziet om er ten minste twee te verplaatsen naar een op- en afhaal locatie, waarschijnlijk op een bedrijventerrein.
De drugshandel op straat moet ook harder worden aangepakt, vindt de partij. Als bewoners of ondernemers vermoeden dat er dealers actief zijn, moeten ze dat kunnen melden, zodat de politie kan ingrijpen. De Mos: 'De heuptasjes dragende dealers wanen zich nu onaantastbaar en blokkeren de wederopstanding van de Weimarstraat als gezellige en leuke winkelstraat.'