'Parel' in Haagse binnenstad krijgt nieuwe toekomst en wordt onder meer museum

Het voormalig gebouw van Staalbankiers aan het Tournooiveld
Het voormalig gebouw van Staalbankiers aan het Tournooiveld © Maarten Brakema
DEN HAAG - Het voormalig complex van Staalbankiers in de Haagse binnenstad wordt omgevormd tot woningen en kantoorruimte. Bovendien wordt er een museum in gevestigd: waarschijnlijk het Kinderboekenmuseum en Literatuurmuseum. Daarmee krijgt de in totaal 25.000 vierkante meter grote aaneenschakeling van diverse gebouwen een nieuwe toekomst.
Een 'parel in de binnenstad' noemt projectontwikkelaar Gerad Schoenaker het. Maar wel een parel die een beetje aandacht nodig heeft. Het enorme complex van waaruit ooit de bankiers van Staal en later Van Landschot de meer bemiddelde klanten hielpen, gaat daarom op de schop.
Nu staat het complex tussen het Tournooiveld, de Lange Houtstraat, de Korte Vijverberg en de Doelenstraat grotendeels leeg. Dit terwijl het op een van de mooiste plekken in het centrum van Den Haag ligt, met uitzicht op het Voorhout en de Hofvijver. Over ruim drie jaar moet het plek gaan bieden aan rond de zestig appartementen, 11.000 vierkante meter aan kantoor en 5000 vierkante meter museum. Verder ziet Schoenaker ruimte voor debat- of congresruimten en voor een aantal horecazaken aan de Lange Houtstraat, vlak bij het Plein.

Zwembad, squashbaan en fitnessruimte

Machiel Staal vestigde zich in 1916 met zijn bank in een kantoor aan de Lange Houtstraat. In de jaren daarna kocht Staalbankiers, dat flink uitbreidde, steeds nieuwe panden in de omgeving. Die verzameling gebouwen werd in de jaren tachtig vorige eeuw tijdens een grootscheepse verbouwing met elkaar verbonden. Het complex werd toen ook voorzien van onder meer een ondergrondse parkeergarage van twee verdiepingen, een zwembad, fitnessruimte en squashbanen. Inmiddels is Staalbankiers onderdeel van Achmea en staan de gebouwen grotendeels leeg.
Aan de Lange Houtstraat moet onder meer horeca komen
Aan de Lange Houtstraat moet onder meer horeca komen © Maarten Brakema
De tak van Achmea die verantwoordelijk is voor beleggingen in vastgoed, Syntrus Achmea, benaderde de Haagse ontwikkelaar SENS Real Estate om het complex te herontwikkelen. 'Wonen en werken liggen voor de hand', vertelt Schoenaker van dat bureau. 'Maar de slogan van Syntrus is: Beleggen met Betekenis. Het wil ook kijken naar waar de stad baat bij heeft.' En op deze plek, in het Haagse Museumkwartier, is dat dus een museum. Dat komt aan de kant van het Tournooiveld, de grote houten deur die de gevel aan die zijde kenmerkt, wordt de entree.

Geen hotel

Aanvankelijk was het de bedoeling dat aan de Korte Vijverberg ook nog een hotel zou komen. Maar die plannen zijn nu geschrapt. Corona zorgt ervoor dat die markt onder druk staat, veel hotels hebben het nu lastig. Vandaar dat ook de gemeente Den Haag recent besloot dat er voorlopig geen nieuwe meer bij mogen komen.
Staalbankiers begon aan de Lange Houtstraat | Foto SENS REAL ESTATE
Staalbankiers begon aan de Lange Houtstraat | Foto SENS REAL ESTATE
Er blijft meer ruimte voor kantoren over. Maar dat is volgens Schoenaker geen probleem. 'Er is een groot tekort aan kwalitatief goede kantoren', vertelt hij. 'Het aanbod is op dit moment heel schaars.' Verder komen er dus rond de zestig kleinere en middelgrote stadsappartementen. 'Dat zorgt ook voor levendigheid in het complex.'

Geen ingrijpende veranderingen

Hoewel het zwembad en de sportfaciliteiten gaan verdwijnen, wil SENS niet al te ingrijpende veranderingen aanbrengen. De binnentuin wordt overkapt, maar daar blijft het wel zo ongeveer bij, zegt Schoenaker. 'We blijven binnen de bestaande enveloppe. We gaan er geen verdiepingen op zetten of dingen aanbouwen. Van een oorlogsgebied in het hart van de stad zal geen sprake zijn.'
De huidige binnentuin van het complex wordt overkapt en vormt straks een atrium | Afbeelding: SENS REAL ESTATE
De huidige binnentuin van het complex wordt overkapt en vormt straks een atrium | Afbeelding: SENS REAL ESTATE
De Haagse gemeenteraad heeft inmiddels ingestemd met de plannen. Een van de redenen om de voorstellen te omarmen is dat het gebouw een nu 'gesloten en naar binnen gekeerd karakter' heeft, het was immers een bank. Dat kan straks dus veranderen, staat in een nota van wethouder Anne Mulder (VVD, stadsontwikkeling. 'Het vertrek van Staalbankiers biedt een unieke kans voor een duurzame herontwikkeling van de locatie. Gelegen tussen het politieke hart van Nederland, het culturele cluster van het Museumkwartier en het Plein als uitgaansgebied. Een nieuwe toekomstbestendige programmering draagt bij aan de dynamiek van dit deel van de binnenstad.'

Energie van het Plein

SENS wil dit jaar de plannen verder uitwerken. De verbouwing van het complex is in 2023 en 2024 voorzien. Schoenaker gaat ervan uit dat het een succes wordt en dat er voldoende belangstelling is. Nog onlangs ging hij met een paar mogelijke huurders kijken. 'Het was een van de schaarse dagen dat de zon scheen. En ze proefden direct de stadse sfeer, de energie van het Plein. Eigenlijk hoefde ik al helemaal geen rondleiding meer te geven.'