Den Haag wil 'snelheidshufters' aanpakken met mobiele flitspalen op 40 plekken

Een mobiele flitspaal
Een mobiele flitspaal © ANP
DEN HAAG - De gemeente Den Haag wil op veertig plekken in de stad mobiele flitspalen gaan neerzetten. Dat meldt mediapartner Den Haag FM. Met de extra flitspalen moet de kans groter worden dat iedereen die zich niet aan de maximumsnelheid houdt, op de bon wordt geslingerd.
De mobiele flitspalen moeten onder andere komen op de Neherkade, Groen van Prinsterenlaan, Lozerlaan, Van Alkemadelaan, Laan van Leidschenveen en de Vondelstraat. Wethouder Robert van Asten (D66) vertelt aan Den Haag FM dat hij een verzoek hiertoe heeft ingediend bij het Openbaar Ministerie.
'Er zijn in deze stad zoveel levensgevaarlijke punten, omdat automobilisten lekker willen doorrijden', zegt Van Asten. 'Maar dat staat gewoon gelijk aan potentieel levensgevaarlijk.' Met de veertig extra flitspalen wordt de pakkans volgens hem 'echt veel groter'. 'Niemand denkt meer: ik weet waar die achttien flitspalen in Den Haag staan, voor de rest gooi ik lekker het gas erop.'

Duimpje omhoog of duimpje omlaag

Op andere hotspots wil de wethouder snelheidsdisplays neerzetten. Dat zijn schermen waarop je een duimpje omhoog te zien krijgt als je niet harder rijdt dan de toegestane snelheid. Ga je harder, dan gaat het duimpje omlaag. Deze apparaten kunnen ook gegevens verzamelen die vervolgens kunnen worden gebruikt om in te zetten bij lasercontroles door de politie.
Het is nog niet duidelijk of het Openbaar Ministerie ingaat op de vraag van de Haagse wethouder. Anderhalf jaar geleden pleitte hij voor minimaal tien 'lawaaiflitsers'. Daarmee deden de gemeente Rotterdam en het OM een gezamenlijke proef. Deze flitspalen registreren voertuigen die met veel lawaai en een hoge snelheid door een straat rijden. Maar daar is tot nu toe nog niet op gereageerd.