PTSS'er Natasja moet opleiding van hulphond Mylo zelf betalen: 'Met hem durf ik weer naar buiten'

Natasja met hond haar Mylo
Natasja met hond haar Mylo © Privé
'S-GRAVENZANDE - De 33-jarige Natasja uit 's-Gravenzande liep door een traumatische ervaring op jonge leeftijd een posttraumatische stressstoornis (PTSS) op, iets wat ze lange tijd voor haar omgeving verborgen hield. Twee jaar geleden stortte ze in en kwam ze thuis te zitten. Tot hond Mylo in haar leven kwam, waardoor ze weer naar buiten durfde. Nu wil Natasja haar hond opleiden tot assistentiehond, zodat ze nog mobieler wordt. Maar dat moet ze uit eigen zak betalen.
Voor Natasja zou het veel betekenen als Mylo haar assistentiehond wordt. Dat zou haar ook in openbare binnenruimten een veiliger gevoel geven. Maar omdat onderzoeken nog niet kunnen uitwijzen wat een assistentiehond kan bijdragen voor mensen met PTSS, wordt de hondenopleiding van Mylo niet vergoed. En dat terwijl veteranen met PTSS het van de Staat wel vergoed krijgen.
Daarom is Natasja een crowdfunding gestart, zodat ze Mylo kan opleiden tot haar assistentiehond. Het streefbedrag van 12.000 euro is voor de rest van Mylo's leven. De hond krijgt een speciale opleiding bij Natasja thuis en met de opbrengst worden ook de jaarlijkse keuringen betaald.
De kleine Mylo
De kleine Mylo © Privé
Met de crowdfunding wil Natasja niet alleen geld ophalen, maar ook de aandacht vragen voor mensen met PTSS. 'Ik wil graag aantonen dat een assistentiehond veel kan betekenen voor mensen met PTSS en niet alleen voor veteranen. Een hond zou, wanneer het door een professional bevestigd is dat deze helpt, voor elke PTSS'er vergoed moeten worden.'

Misbruikt in pubertijd

In haar pubertijd werd Natasja misbruikt en als reactie daarop heeft ze een posttraumatische stressstoornis ontwikkeld. Jarenlang hield ze haar paniekaanvallen en depressieve klachten geheim. Toen ze twee jaar geleden instortte, kreeg ze een burn-out. Na jarenlang te hebben gewerkt als bloemist in de kassen en op de veiling zat Natasja ineens thuis.
Bij de stichting Fier Veilige Veste, waar mensen met PTSS terecht kunnen, leerde Natasja voor het eerst over haar stoornis praten en krijgt ze therapie. Door de intensieve therapiesessies en omdat ze niet meer kon werken, werd Natasja afgekeurd. Om niet thuis op de bank te blijven zitten en ook daadwerkelijk naar buiten te durven, kwam in het voorjaar van 2021 hond Mylo in huis.

Hond Mylo geeft vertrouwen

Zomaar naar buiten gaan is voor Natasja namelijk een hele opgave. Door haar PTSS, angst- en paniekaanvallen, kan ze moeilijk met prikkels omgaan en is de buitenwereld voor haar geen 'veilige plek'. 'De hond heeft ervoor gezorgd dat ik weer naar buiten durf', vertelt Natasja. 'Met de hond ben ik niet alleen en dat geeft mij een veilig gevoel.' Wel vindt ze het nog steeds moeilijk om naar drukke plekken of winkels te gaan.
Mylo en Natasja in het bos
Mylo en Natasja in het bos © Privé
Om de stap naar winkels, maar ook naar verjaardagsfeestjes te kunnen zetten, wil Natasja haar hond Mylo opleiden tot assistentiehond. 'Zulke honden worden getraind om de spanning van mensen aan te voelen, dat kan Mylo al een beetje. Zo voelt de hond nog eerder dan ikzelf aan dat ik een paniekaanval krijg. Door vervolgens mijn aandacht af te leiden of mij de winkel uit te helpen, kan hij de paniekaanval voorkomen of mij in elk geval tot rust brengen.'
Volgens de laatste metingen stonden er in Nederland naar schatting 130.000 mensen geregistreerd met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Ongeveer veertien procent van de Nederlanders ontwikkelt PTSS als reactie op een traumatische gebeurtenis.
Natasja heeft deze stoornis ook ontwikkelt en vraagt via hier via haar crowdfunding aandacht voor. Meer lezen of doneren? Hier is de inzamelpagina te vinden.