Coronavirus: Ruim 112.000 nieuwe besmettingen, langdurige covid 'stille ramp'

Patiënten revalideren van long-covid
Patiënten revalideren van long-covid © ANP
REGIO - Volg hier al het coronanieuws van maandag 31 januari.

Horeca en zalen weer open: 334.000 testafspraken in eerste week

In de afgelopen week, waarin ook horeca, musea, pretparken, dierentuinen en theaters (beperkt) weer open mochten, zijn er 334.000 afspraken geboekt voor Testen voor Toegang.
De drukste dag was zaterdag met zo 'n 79.000 testafspraken, aldus de organisatie. De grootste groep (38 procent) boekte een test omdat mensen naar een kroeg of eettent wilden.
Theaters mogen slechts tot 22.00 uur open. Ook moet publiek op 1,5 meter afstand van elkaar zitten. De podia moeten daarom toch veel voorstellingen verplaatsen of annuleren, publiek afzeggen en ze krijgen ook nog eens te maken met artiesten die niet onder de huidige maatregelen willen optreden.

Ruim 112.000 besmettingen, mogelijk door inlopen achterstand

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn maar liefst 112.278 positieve coronatests geregistreerd. Dat is met afstand het hoogste aantal ooit. Afgelopen vrijdag en zondag waren er ongeveer 75.000 nieuwe gevallen bij gekomen.
Het cijfer kan wel een vertekend beeld geven. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kampt al een paar weken met een grote achterstand, maar die is in de afgelopen dag ingelopen. Het instituut moet over de afgelopen veertien dagen 105.000 positieve tests nog registreren. Op zondag stond de teller op 131.000 nog niet geregistreerde maar wel bevestigde besmettingen. Naast de achterstand was er zaterdag nog een technische storing, waardoor er toen minder dan 40.000 gevallen werden genoteerd.

Experts waarschuwen voor gevolgen 'stille ramp' langdurige Covid

Onderzoekers en patiëntenorganisaties noemen het een 'stille ramp' en een 'verborgen epidemie': veel mensen die besmet raken met het coronavirus hebben vele maanden later nog steeds last van klachten. Soms zijn die zo ernstig dat het leven van de patiënt zo ongeveer tot stilstand komt, hoorden Tweede Kamerleden donderdag van diverse (ervarings-)deskundigen.
Voor patiënten heeft het 'een grote impact op hun participatie en kwaliteit van leven', zei onderzoeker Rita van den Berg-Emons van het Erasmus MC. Ze somde op met welke klachten 60 procent van de 650 patiënten die zij volgt na een ziekenhuisopname wegens Covid-19 na een jaar nog altijd kampt. Ze zijn veelal vermoeid, kortademig en hebben cognitieve problemen, zoals concentratiestoornissen. 'Het is een verborgen epidemie. Nazorg is essentieel', aldus de associate professor.
Ook mensen die helemaal niet zo ziek werden van hun coronabesmetting kunnen getroffen worden door langdurige Covid of 'Long Covid'. Directeur Michael Rutgers van het Longfonds noemt het liever 'post-Covid'. Want mensen die het krijgen, hebben niet alleen last van hun longen, maar ook van tal van andere problemen, zowel fysiek als mentaal. Rutgers merkte op dat veel patiënten in onzekerheid leven. 'Ze vragen zich af of ze ooit weer de oude worden.' Volgens de directeur van het Longfonds is er behoefte aan 'erkenning en herkenning'.

Meer dan duizend patiënten op verpleegafdelingen ziekenhuizen

De verpleegafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen verzorgen momenteel 1035 mensen met corona. Dat zijn er 90 meer dan zondag, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het gaat om de vierde stijging op rij. Ook is het voor het eerst in meer dan 2 weken dat er meer dan 1000 coronapatiënten op deze afdelingen liggen.
In totaal liggen er nu 1247 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 93 meer dan de voorgaande dag. Op de intensive cares nam dit aantal afgelopen etmaal toe met 3 tot 212. In de afgelopen 24 uur werden er 138 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen, op de ic's ging het om 11 nieuwe opnames.

Commerciële testlocaties blijven dicht

Bijna alle commerciële testlocaties die zouden bijspringen wegens drukte bij de GGD zijn nog dicht. Dat melden bestuursvoorzitters Jeroen de Jong van SpoedtestCorona en Rasmus Emmelkamp van Spoedtest.nl. Zij zeggen contact te hebben met collega-aanbieders in het commerciële veld.
De commerciële coronatesters sloten eind vorig week hun deuren bijna net zo snel als die waren geopend, omdat er amper klanten kwamen en het niet rendabel was. De commerciële aanbieders willen voordat ze heropenen eerst een oplossing van de GGD voor het minder snel doorsturen van klanten dan volgens hen de bedoeling was.
De GGD zit aan zijn maximale capaciteit. De laboratoria die voor de GGD vaststellen of iemand het virus onder de leden heeft, kunnen niet meer teststaafjes analyseren dan ze nu al doen. Daarom kan de GGD niet meer testen inplannen. De commerciële aanbieders gebruiken een andere manier van testen, die sneller een uitslag geeft maar wel iets minder betrouwbaar is.

Burgemeester spreken over langetermijnvisie

Het Veiligheidsberaad praat maandagavond in Utrecht over mogelijke speciale corona-afspraken voor de carnavalsperiode. Daarna bespreken de burgemeesters een langetermijnvisie op het coronabeleid. Justitieminister Dilan Yesilgöz en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid schuiven aan.
Verplegend personeel op de ic
Verplegend personeel op de ic © ANP
De burgemeesters vrezen dat afstand houden, groepsvorming op straat en sluitingstijd van de horeca in de carnavalsdagen nauwelijks te handhaven zijn. Carnavalsvierders hossen gewoonlijk arm in arm en lopen in groepen op straat. De optochten zijn al vrijwel overal afgelast, maar in kroegen zal zeker carnaval worden gevierd, denken de burgemeesters. Yesilgöz bespreekt de situatie met de burgemeesters Annemarie Penn-te Strake (Maastricht), Jack Mikkers (Den Bosch) en Hubert Bruls (Nijmegen).
Na het beraad over carnaval schuiven de andere 22 burgemeesters van het Veiligheidsberaad en Kuipers aan. De burgemeesters dringen al geruime tijd aan op een langetermijnvisie van het kabinet op de coronamaatregelen. De burgemeesters willen dat de samenleving weer zo normaal mogelijk gaat draaien ondanks coronabesmettingen. Zij stellen dat de maatschappij moet leren leven met corona, zonder elke keer op slot te gaan. Het Veiligheidsberaad is voorstander van het gebruik van coronatoegangsbewijzen.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.