Code geel is voorbij, lees terug welke schade storm Corrie in regio aanrichtte

Deze boom is omgewaaid in Leiden
Deze boom is omgewaaid in Leiden © MediaTV
REGIO - Weerinstituut KNMI heeft maandag omstreeks 17.30 uur de weerswaarschuwing 'code geel' ingetrokken voor de provincie Zuid-Holland. Storm Corrie raasde met zware windstoten - uitschieters tot 110 kilometer per uur - over Nederland. De wind heeft op diverse plekken in de regio voor schade gezorgd. Lees in dit blog terug wat er allemaal is gebeurd.

Weggewaaid dak valt tientallen meters verderop op andere woning

Langs de boulevard van Katwijk is maandagmiddag het dak van een woning losgewaaid. De bedekking vloog door de lucht en is tientallen meters verderop tegen de gevel van een ander huis aan de Koninginneweg terechtgekomen. De schade daar is groot. 'Het leek wel of er een explosie was in dat huis', reageert een geschrokken buurvrouw.
Volgens een brandweerman is de muur van de woning volledig ontzet. Daarnaast zijn ramen gesneuveld en muren in de woning naar binnen gedrukt. Buurtbewoners helpen mee met het opruimen van de losse dakdelen in de straat. Volgens de brandweer zijn er geen gewonden gevallen.
Deze jongen helpt mee om de rommel op te ruimen in Katwijk
Deze jongen helpt mee om de rommel op te ruimen in Katwijk © Omroep West/Mariet Overdiep

'Ik raak mijn strandtent kwijt'

Bij de Haagse strandtent Blow Beach House komt het hoge water door storm Corrie gevaarlijk dichtbij. 'Toen ik hier een uur geleden aankwam, dacht ik: ik raak mijn strandtent kwijt', vertelt eigenaar Toine de Klerk. 'Onze strandtent staat op een soort terp, maar dat water kwam er helemaal overheen. Als dat nog even door was gegaan, waren we weggevaagd.' Toch lijkt het erop dat de strandtent overeind blijft staan. 'De vloed is geweest, de wind neemt af. Ik ga ervan uit dat Blow er volgend jaar zomer gewoon nog staat. Maar we zijn wel echt door het oog van de naald gekropen.'
Toine de Klerk
Toine de Klerk © Omroep West

Storm Corrie raasde over de regio en zo zag dat eruit

Omgevallen bomen, losgekomen gevels, maar ook uitwaaien op het strand en genieten van het spektakel. Storm Corrie hield de regio maandag flink bezig.
Storm Corrie raast over de regio

Dure sportauto niet opgewassen tegen hoopje zand

Het zand dat door de storm is weggewaaid van het strand zorgt voor problemen aan de Scheveningse boulevard. De eigenaar van een dure Aston Martin moest alle moeite doen om zijn auto uit het zand te krijgen.
Aston Martin van 250.000 euro niet opgewassen tegen hoopje zand

Hoogwater op Scheveningen: kade loopt onder

Inmiddels is er op Scheveningen sprake van hoogwater door een combinatie van storm en vloed.
Scheveningse kade loopt onder door hoogwater

Meerdere auto's aan diggelen door grote boom

Aan de Sandenburgstraat in Den Haag zijn meerdere auto's beschadigd door een grote boom die is omgevallen door de storm. Een van de voertuigen is helemaal ingedeukt. Woningen raakten niet beschadigd. Ook een andere boom in de straat dreigt om te vallen, daarom is de straat uit voorzorg afgesloten.
Grote boom valt op meerdere auto's

Ondergrondse containers legen is uitdaging

Sommige ondergrondse containers in Leiden zullen later deze week pas geleegd worden in plaats van vandaag. Dat laat de gemeente Leiden weten. Om de containers te legen moeten ze omhoog gehesen worden, maar door de harde wind kunnen ze gaan wiebelen aan de kraan. Dat levert gevaarlijke situaties op, dus zullen containers die op plekken staan waar de wind vrij spel heeft pas later deze week geleegd worden.
Ondergrondse containers in Leiden
Ondergrondse containers in Leiden © Gemeente Leiden

Dak van strandtent waait eraf

Op de boulevard van Scheveningen is het dak van strandtent 'The Fat Mermaid' eraf gewaaid. De brandweer heeft een klein deel van de boulevard, rondom de strandtent afgezet.
© Omroep West
© Regio15

Boom weghalen gaat niet altijd goed

Storm Corrie zorgt ervoor dat hulpdiensten en gemeenten het druk hebben met opruimen van omgewaaide bomen. Dat gaat niet altijd even soepel, zoals hier in Delft.
Boom opruimen blijkt 'takkenwerk'

In Alphen valt boom op bestelauto

Ook Alphen aan den Rijn ontkomt maandagochtend niet aan storm Corrie. In de Toussaintstraat viel daar rond 9.00 uur een boom op een bestelbusje. De schade is flink, maar er raakte niemand gewond. De brandweer heeft de boom klein gezaagd zodat hij weggehaald kon worden.
Boom op bestelbus in Alphen aan den Rijn
Boom op bestelbus in Alphen aan den Rijn © MediaTV

Milieustraat in Nieuwkoop blijft dicht

In Nieuwkoop blijft de milieustraat vandaag gesloten vanwege storm Corrie. Dat meldt de gemeente op Twitter.

Abri bij tramhalte uit elkaar geknald in Rijswijk

In Rijswijk is de abri bij een tramhalte uit elkaar gespat door de storm. Dat gebeurde op de Veraartlaan. Er raakte niemand gewond. Het glas van de abri lag over de weg verspreid. De brandweer, politie en gemeente hebben de troep opgeruimd.
Veel glas op de weg in Rijswijk
Veel glas op de weg in Rijswijk © District8

Fietsers moeten afstappen door harde wind

De harde wind zorgt ervoor dat het op sommige plekken zo hard waait dat fietsers af moeten stappen. Dat gebeurt ook aan de Westduinweg in Den Haag, waar onze verslaggever soms ook bijna wegwaait.
Harde wind op Scheveningen
Harde wind op Scheveningen © Omroep West

Grote boom op geparkeerde auto in Den Haag

Op de Neptunusstraat in Den Haag is een flinke boom op een geparkeerde auto terecht gekomen. Op foto's is te zien dat de witte Skoda schade heeft opgelopen. 'Ik werd wakker van de zwaailichten. Toen heb ik me aangekleed en ben ik gaan kijken', zegt de eigenaar van het voertuig.
'De auto is behoorlijk geraakt. De deur gaat niet meer open, die zit klem. Ik denk ook dat 'ie door z'n vering is gezakt. Het enige wat ik nu kan doen, is de boel leeghalen en de verzekering bellen. De auto is gelukkig verzekerd. Het geeft weer een hoop gedoe, maar het is niet anders', vertelt de man. De boom is inmiddels is stukken gezaagd en afgevoerd.
© Omroep West
Ook in Delft viel een boom om door de harde wind. Daar schampte de boom een busje.
Dat had slechter af kunnen lopen
Dat had slechter af kunnen lopen © Regio15

Corrie neemt partytent mee in 's-Gravenzande

In 's-Gravenzande heeft storm Corrie een partytent meegenomen. De tent, die voor een café stond, is de weg overgewaaid en heeft onderweg nog wat dranghekken meegenomen. De brandweer is aanwezig om de tent en de hekken op te ruimen.
De brandweer ruimt de tent op
De brandweer ruimt de tent op © Regio15

Code geel sinds vanmorgen vroeg

Voor de provincie Zuid-Holland geldt sinds 05.00 uur code geel vanwege de zware windstoten. In Noord-Holland, Friesland en het waddengebied pakt de storm nog iets heftiger uit en daarom geldt daar code oranje.
Vanaf maandagochtend vroeg komen er in de kustprovincies zware windstoten voor van 80 tot 90 kilometer per uur, in de kustgebieden tot 100 kilometer per uur en vlak aan zee tot ongeveer 110 kilometer per uur. In de loop van de ochtend komen ook elders in het land zware windstoten voor. Het hoogtepunt van de storm wordt tussen 8.00 uur en 12.00 uur verwacht. De wind moet later in de middag geleidelijk weer afnemen.

Opletten in het verkeer

Rijkswaterstaat adviseert het verkeer extra goed op te letten, vooral bestuurders van voertuigen met aanhangers en van vrachtwagens. Ook wordt er geadviseerd zo min mogelijk de weg op te gaan. Mocht je wel de weg op moeten, heeft de ANWB de volgende tips voor je:
  • Laat je snelheid zakken. Houd meer afstand. Dit geeft je meer tijd om te reageren op onverwachte, gevaarlijke situaties. Ook heb je je auto beter onder controle bij een lagere snelheid. Extra gevaarlijk zijn bruggen, dijken en open vlaktes. Daar heeft de wind vrij spel en windstoten raken je extra hard. Wat er volgens de ANWB geniepig is: als je vlak langs een gebouw of een vrachtauto rijdt, rij je even in de luwte. Zodra je voorbij bent krijg je de volle laag. Wees hier op bedacht.
  • Houd het stuur met twee handen vast, maar ga niet krampachtig rijden. Zo kun je het beste reageren op windstoten die de auto plotseling opzij duwen. Bovendien kun je beter omgaan met de zuigende werking van vrachtauto's, wanneer je die passeert.
  • Rijd je met een caravan of met een hoge auto, bijvoorbeeld een suv of een busje? Dan raken windstoten je nog veel harder. Pas je snelheid extra aan. Rijden met een aanhanger wordt soms afgeraden.
  • Word je in een storm ook nog overvallen door een wolkbreuk? Let dan op je snelheid, zet je verlichting aan en zoek desnoods een veilige parkeerplaats op.
  • Forse plassen op de weg? Rijd daar rustig doorheen. Er kan een waterlaagje tussen band en wegdek ontstaan, waardoor de auto korte tijd onbestuurbaar wordt.
  • Blijf je thuis? De allerbeste keuze. Zorg wel dat je auto niet onder een boom geparkeerd staat. Zeker als die vol in blad staat.

Rotterdam The Hague Airport verwacht geen problemen

Rotterdam The Hague Airport verwacht vooralsnog geen grote problemen door storm Corrie. 'We verwachten dat er gewoon gevlogen moet kunnen worden', zegt een woordvoerder. Op Schiphol heeft KLM uit voorzorg 80 vluchten geannuleerd.
Het vliegveld heeft maandag veertien vluchten gepland staan: zeven vertrekkende en zeven binnenkomende. 'Drie van die vluchten moeten in de ochtend vertrekken, als de storm op het hoogtepunt is.' Vliegtuigtrappen op het vliegveld zijn wel binnengehaald en bouwmateriaal is vastgezet.

Waarom de naam Corrie?

Sinds 2019 krijgen stormen waar het KNMI code oranje of rood voor afgeeft een naam. Het KNMI stelt de namenlijst voor stormen samen met de weerdiensten uit Groot-Brittannië en Ierland. Het kan gebeuren dat de weerdiensten uit Groot-Brittannië of Ierland een storm al een naam geven voordat die Nederland bereikt. Dit is het geval bij storm Corrie, die door het weerinstituut in Engeland zwaar genoeg bevonden werd om het een naam te geven.
De naam verwijst naar Corrie van Dijk. Ze is de eerste vrouwelijke meteoroloog van ons land. Zelf moest Corrie van Dijk vooral lachen toen ze hoorde dat de storm naar haar vernoemd werd, zegt ze tegen RTL Nieuws. Maar ze waarschuwt ook: 'Neem Corrie serieus. Ik wil natuurlijk niet dat er doden vallen.'