Vrachtschip drijft stuurloos rond voor kust, sleepboot is gearriveerd

Het vrachtschip Julietta D met de sleepboot en een reddingsboot van de KNRM
Het vrachtschip Julietta D met de sleepboot en een reddingsboot van de KNRM © NOS
DEN HAAG - Het op drift geraakte vrachtschip Julietta D, dat maandagochtend in aanvaring kwam met een olietanker, drijft stuurloos in het windmolenpark Hollandse Kust Zuid voor Den Haag. Daar heeft het schip waarschijnlijk de fundering geraakt van een zogeheten transformatorplatform, waar de opgewekte elektriciteit van windmolens samenkomt en wordt omgezet naar stroom die naar de wal kan worden getransporteerd. Twee sleepboten zijn inmiddels bij het stuurloze vrachtschip, dat inmiddels is afgedreven tot voor de kust bij Den Haag. Volgens de Kustwacht is de situatie stabiel.
Volgens de Kustwacht is over eventuele schade nog niets bekend. De aanvaring vond plaats op 20 mijl ten noordwesten van Scheveningen, meldt de KNRM. De KNRM van Scheveningen rukte uit omdat het schip voor de kust tussen Scheveningen en IJmuiden dreef. De 18 bemanningsleden van het schip dat lek is, zijn van boord gehaald.
De beschadigde Julietta D op zee
De beschadigde Julietta D op zee © KNRM
Volgens de Nederlandse Kustwacht lag de focus van de reddingsactie eerst op het evacueren van de bemanningsleden, maar is die focus nu verschoven naar het stuurloze en drijvende schip. Dat meldt de NOS. Het is de bedoeling dat het vaartuig naar de wal wordt gesleept, maar dat kan nog enkele uren duren.

Platform voor Scheveningen geëvacueerd

Het schip heeft een gat achterin de romp waar water in en uitstroomt. Het schip ligt nog steeds recht en drijft nu richting het zuiden. De Kustwacht verwacht dat het vaartuig daarbij door de stroming langs een productieplatform zal komen, op zo'n 13 kilometer uit de kust van Scheveningen. Waarschijnlijk passeert de Juliette D dat platform aan de noordkant, maar uit voorzorg zijn de drie aanwezige medewerkers geëvacueerd.
De Julietta D kwam in aanvaring met de Pechora Star. Beide schepen varen onder de vlag van Malta. De Julietta D is een vrachtschip van 190 meter lang en 28 meter breed.
De Julietta D in 2013
De Julietta D in 2013 © Hans Fairhurst/Vesselfinder.com