Geen geluksgeld maar gelukstaart, Delftse bakt voor Chinees Nieuwjaar

Jie Li in haar keuken
Jie Li in haar keuken © Omroep West
DELFT - Een Chinees geluksbuideltje met een Nederlands randje. De Delfts-Chinese Jie Li bakt taarten en maakt voor Chinees Nieuwjaar van dinsdag deze geluksbuideltjes. Ze vult ze niet volgens traditie met geld, maar met pecancake met salted caramelcrème. De buitenkant is een Nederlandse pannenkoek, maar dan net anders.
Het lijkt een zakje van gedrapeerd rood fluweel, waaruit vers fruit puilt. Rond de buitenkant een vrolijke strik en afgemaakt met gouden randjes.. Dit is het geluksbuideltje dat Jie maakt. Het is geen stof, noch fondant die om de de cake is gevouwen, het is een roodgekleurde pannenkoek. 'De Nederlandse pannenkoek is heel flexibel, je kan er veel mee doen', vertelt de goedlachse Jie.
Heel nauwkeurig weegt ze de ingrediënten voor de pannenkoek, wanneer er toch iets teveel bloem is afgewogen schept ze zorgvuldig het overtollige meel uit de weegschaal. In het dagelijks leven is Jie Mens-computer interactie en gebruikservaring onderzoeker, in het weekend duikt ze haar keuken in en bakt taarten. 'Het bakken van taarten is relatief nieuw in China. Toen ik begon kon ik ook geen goede oven vinden. Ik was in de tijd een pionier. Ik schreef in China blogs over wat ik in de keuken deed en kreeg veel volgers. De laatste jaren wordt bakken steeds groter. Dus mensen hebben nu hele fancy ovens met stoomfunctie in hun keuken.' Zelf heeft ze in haar kleine Delftse taartenwinkel ook een groot bakbeest staan, waarin ze op professionele wijze haar taarten bakt.

Experimenteren met taarten

In 2009 verhuist Jie met haar man naar Delft. Eerst om een master te doen, vervolgens om te promoveren. Al snel horen mensen op de universiteit dat ze ook taarten bakt. 'Professoren en collega's begonnen bij mij te bestellen.' Dit gaat zo goed, dat ze naast haar fulltime baan ook een eigen zaak start.
Er is een jaar dat ze rond de vijfhonderd taarten bakt. Ondertussen is Jie ook aan het promoveren en in verwachting van haar dochter. Ze probeert het inmiddels overzichtelijk te houden en maakt voornamelijk taarten voor speciale gelegenheden, niet voor dagelijks consumptie. Ze experimenteert graag en noemt zichzelf niets voor niets taartenonderzoeker ofwel Cake researcher.
Chinees Nieuwjaar, Delftse maakt geluksbuideltjes gevuld met cake
'Sinds het taarten bakken zo populair is in China, zie je ook de ontwikkeling van rare en soms bijzonder recepten, zoals deze'. Ze lacht en wijst naar het geluksbuideltje. 'De eerste keer dat ik het zag, dacht ik: o, dat moet heel zoet zijn. Ik dacht de buitenkant van fondant was, en dat eet ik nooit. Toen zag ik de techniek, en herkende het als de Nederlandse pannenkoek.' Het recept is door Jie naar eigen smaak aangepast.

Jaar van de Tijger

Tijdens het gesprek blijft Jie bezig, ze weegt, ze zeeft, ze rolt, ze kneedt, ze kleurt het beslag, bakt pecancake en rode pannenkoeken. En niet te vergeten, heel voorzichtig brengt ze de finishing touch aan. De rode randen van de pannenkoek worden goud geverfd. 'Het rood en goud samen betekenen ook weer geluk voor Chinees Nieuwjaar. Het wordt nu het Jaar van de Tijger en heel veel dingen gaan tijdens de viering om geluk.'
Ze laat twee wagashi-tijgers zien die ze gemaakt heeft naar haar eigen recept van witte bonenpasta. Ze wijst. 'Kijk de tijger heeft een rode enveloppe vast, daar kunnen munten in gedaan worden, geluksgeld. Als kind keek ik uit naar het krijgen van zo'n enveloppe, dat was mijn jaarlijkse zakgeld.'

Chinees Nieuwjaar, of Lentefestival

'We hebben in China met Chinees Nieuwjaar, of Lentefestival zoals het ook genoemd wordt, een grote familiebijeenkomst. Het is een familietraditie om samen te koken. De keuken is voortdurend een chaos, er worden 20 á 30 gerechten gemaakt en we delen het eten.' Jie doet het in Delft wat rustiger aan, de geluksbuideltjes die ze maakt zijn voor belangrijke mensen in haar leven.
Jie Li met geluksbuideltjes
Jie Li met geluksbuideltjes © Cake Researcher